Categorieën
Zuivel

Melk bewaren

Melk bewaren: Alles over Melk bewaren. In dit artikel geven we jou alle informatie over Melk. Melk moet je gekoeld bewaren. De beste plek om Melk te bewaren is in de koelkast. Melk bewaar je gekoeld.

Melk bewaren

Wil je alles weten over Melk bewaren? Wij geven jou in één handig overzicht alle informatie over het bewaren van Melk. We vertellen jou onder andere alles over:

 • De houdbaarheidsdatum van het product.
 • Hoe je het product het beste kunt bewaren.
 • Waar je het product moet bewaren.
 • Of het in de koelkast mag of ingevroren mag worden.
 • En of het om een gezond product uit de schijf van vijf gaat.

Melk bewaren:

 • Bewaartemperatuur: 4°C
 • Moet het in de koelkast: ja
 • Kun je het invriezen: Ja
 • THT of TGT datum: THT
 • Geopend bewaren: 3 dagen
 • Categorie: zuivel
 • Schijf van vijf: wel
 • Mag je het product als je zwanger bent: ja
 • Koolhydraatarm: nee
 • Gezond?: ja

Over Melk

Melk is een vloeistof die meestal afkomstig is van koeien. Het gaat dan om melkkoeien. Nederland is een grote leverancier op het gebied van melk. Er bestaan verschillende soorten melk. Melk wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren. Melk bestaat uit water, vetten, eiwitten, zout en lactose. In Nederland wordt melk veel gedronken.

Hoe lang is Melk houdbaar?

Melk ongeopend bewaren: THT-datum (tenminste houdbaar tot)

Melk geopend bewaren: 3 dagen

Je kunt Melk ongeveer 3 dagen geopend bewaren. Om te kijken of Melk nog goed is kun je de volgende dingen goed controleren. Kijk of de Melk niet zuur, muf of klonterig is. Om te controleren of een product nog goed is kun je altijd je zintuigen gebruiken. Ruiken, proeven en kijken zijn hierbij het belangrijkste.

 1. Ruik of de Melk nog goed is. Ruikt de Melk vreemd of vertrouw je het niet? Gooi de Melk dan weg.
 2. Kijken of de Melk nog goed is. Heeft de Melk een vreemde kleur? Of ziet het er raar uit? Gooi de Melk dan weg.
 3. Proef de Melk: smaakt de Melk raar? Spuug het dan uit en gooi het weg.

*Twijfel je of de Melk nog goed is? Gooi het dan altijd weg. Producten die niet meer goed zijn kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.

 

Moet Melk in de koelkast?

Ja, Melk moet je in de koelkast bewaren. Melk valt onder de categorie zuivel. Bijna alle producten uit de categorie zuivel  moeten in de koelkast bewaard worden.

Hoe kun je Melk het beste bewaren?

Melk moet je bewaren in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur voor Melk is 4°C (graden Celcius). De beste plek voor Melk is 4°C van de koelkast. Op deze manier blijft het product het langst houdbaar en blijft de kwaliteit het beste.

Melk buiten de koelkast

Is Melk buiten de koelkast geweest? Ben je vergeten om Melk terug in de koelkast te zetten? Omdat Melk in de koelkast bewaard moet worden komt dit de kwaliteit van het product niet ten goede. Producten als Melk die buiten de koelkast hebben gestaan verliezen per uur ongeveer één dag aan houdbaarheid. Melk dat een uur buiten de koelkast heeft gestaan kun je dus ongeveer een dag minder bewaren.

Melk invriezen?

Kan Melk in de vriezer? Om voedselverspilling tegen te gaan, vriezen we steeds meer producten zoals Melk in. Melk kun je prima invriezen. Hou er bij het invriezen van Melk altijd wel rekening mee dat het niet gaat lekken. Een bakje of zakje dat lekt zorgt ervoor dat je vriezer een bende wordt. Voor je het weet heeft je Melk gelekt en zit je hele vriezer onder de Melk.

Wil je Melk ontdooien? Ontdooi Melk in de koelkast. Als je dit de avond voordat je gaat slapen doet, weet je zeker dat de Melk  op tijd ontdooid is.

Melk ongeopend houdbaar tot

Op de verpakking van Melk  vind je vaak een ongeopend houdbaar tot datum. Dit betekent dat Melk ongeopend in ieder geval houdbaar is tot de datum die op de verpakking aangegeven staat. Daarna kun je Melk nog wel gebruiken, maar moet je op je zintuigen afgaan om te kijken of de Melk nog goed is.

Melk geopend beperkt houdbaar

Op de verpakking van Melk vind je misschien wel de tekst “geopend beperkt houdbaar”/ Melk geopend: beperkt houdbaar betekent dat de Melk na openen sneller de houdbaarheid verliest. Een dichte verpakking zorgt voor een betere houdbaarheid van Melk.

Melk over de datum gebruiken?

Is Melk over datum en wil je deze nog gebruiken? Sommige producten kunnen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima gegeten of gedronken worden. Je kunt dit altijd goed checken door:

 1. Goed te kijken of het product er nog goed uit ziet.
 2. Aan het product te ruiken, ruikt het vreemd? Neem dan geen risico.
 3. Proeven: smaakt een product vreemd? Eet het dan niet.

Door deze checklist te gebruiken kun je erachter komen of Melk bedorven is. Neem natuurlijk geen enkel risico met het eten of drinken van producten die (ver) over de houdbaarheidsdatum zijn. Er zit bovendien een groot verschil tussen de “tenminste-houdbaar-tot datum” (THT) en “de te-gebruiken-tot datum” (TGT).

Allergieën Melk

Welke allergieën zijn er rondom Melk? Waar moet je rekening mee houden als je Melk gaat consumeren? De volgende allergieën zijn bekend rondom Melk:

ja, lactose-intolerantie en koemelkallergie

Denk je dat je allergisch bent voor Melk? Neem dan contact op met een arts om jouw klachten te bespreken.

Melk na de THT-datum drinken?

Zit de Melk nog dicht? Ongeopende Melk kun je langer bewaren dan geopende Melk. Als een product over de datum is, wil dit niet meteen zeggen dat een product helemaal niet meer goed is. Wel kan het zijn dat de kwaliteit van een product achteruit is gegaan. De THT-datum op Melk betekent dat Melk tot die datum houdbaar is. Het is een kwaliteitsgarantie voor Melk. Na die datum kan het zijn dat de kwaliteit van Melk achteruit is gegaan.

Mag je Melk als je zwanger bent?

Mag je Melk tijdens de zwangerschap? Veel vrouwen vragen zich af of je Melk mag als je zwanger bent. Het antwoord op de vraag “mag je Melk als je zwanger bent”: ja.

Tenminste houdbaar tot (THT) datum

De THT-datum op een product betekent dat een product ten minste tot die datum houdbaar is. Dat betekent dat het product sowieso tot die datum op de verpakking geen verlies aan kwaliteit heeft. Per product verschilt het hoelang het product nog houdbaar is.

Te gebruiken tot (TGT) datum

De te gebruiken tot datum (TGT) geeft aan tot wanneer je een product kunt gebruiken. Na deze datum loop je kans dat het product niet meer goed is. Na deze datum is het product niet meer veilig om te eten of te drinken. Consumeer het product na deze datum dus niet meer.Je vindt deze datum vaak op vlees- en visproducten.

Is Melk gezond?

Melk zit wel in de schijf van vijf. Producten uit de schijf van vijf dragen bij aan een gezonde en gevarieerde voeding. Daarbij geldt dat eten uit de schijf van vijf dat je zo gezond mogelijk blijft. Het is wel belangrijk om alles met mate te nuttigen. Neem dus niet teveel Melk. Teveel Melk is dan weer ongezond. Door eten en drinken uit de schijf van vijf te consumeren zorg je voor een gezond en gebalanceerd eetpatroon. Hierdoor vergroot je de kans op een gezond leven en verklein je de kans op ziekten.

“Beste kwaliteit tot” datum

Tegenwoordig zie je steeds vaker de “Beste kwaliteit tot” datum staan. Vooral bij groente en fruit zie je dit in supermarkten steeds vaker. Bij de “beste kwaliteit tot” producten wordt vaak het “First In, First Out” principe gehanteerd. Deze FIFO-methode betekent dat het product dat als eerste binnenkomt, ook als eerste weer verkocht moet worden.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *