Categorieën
Zuivel

Zuivel bewaren

Zuivel bewaren, hoe doe je dat? In Nederland zijn we dol op zuivel. De meest gegeten zuivelproducten zijn melk, yoghurt, boter en kaas. We eten per persoon bijna 130 kg zuivel per jaar. Logisch dus dat je wilt weten hoe je zuivelproducten het beste kunt bewaren. Daarom geven we jou allerlei tips over het bewaren van zuivel. Zowel over gesloten verpakkingen zuivel als geopende. Ook leggen we uit hoe het zit met de houdbaarheidsdatum van zuivel. Door ervoor te zorgen dat je producten zo goed mogelijk bewaart, hoef je ook zo min mogelijk producten te verspillen. Dit is natuurlijk goed voor het milieu.

Zuivel bewaren

Zuivel bewaren

Zuivel bewaren: Waar en hoe bewaar je zuivel het beste? Zuivelproducten bewaar je altijd gekoeld. Als je zuivel gekocht hebt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk thuis in de koelkast de doen. Laat zuivelproducten nooit te lang buiten de koeling staan. Zuivel kan snel bederven, daarom is het belangrijk om dit te voorkomen. Maar hoe lang kan je zuivel bewaren? Allereerst gebruik je hiervoor natuurlijk de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Heb je zuivel geopend? Dan kun je zuivel minder lang bewaren dan de houdbaarheidsdatum. In het algemeen geldt dat je geopende melk ongeveer 3-5 dagen geopend kunt bewaren. Voor andere zuivelproducten zoals yoghurt en kwark is dit ongeveer 5 dagen tot een week. Je moet de zuivel dan wel goed gekoeld bewaren. In de koelkast bewaar je zuivel bij 4°C.  Houdbare zuivel hoeft niet in de koelkast, maar na openen van de houdbare zuivel wel.

Houdbaarheidsdatum van zuivel

De houdbaarheidsdatum van zuivel geeft aan tot wanneer je de zuivel kunt gebruiken. Op de verpakking van zuivel staat altijd aangegeven waar je de houdbaarheidsdatum kunt vinden. Er staat dan bijvoorbeeld: “tenminste houdbaar tot: zie bovenkant”. Zo kun je altijd snel de houdbaarheidsdatum op de verpakking vinden. Het is verplicht dat de houdbaarheidsdatum goed staat aangegeven.  

Zuivel, waar in de koelkast?

Waar hoort melk in de koelkast? En waar zet je yoghurt in de koelkast? Uiteraard zet je een pak melk vaak in de koelkastdeur. Dit doe je vaak ook met yoghurt of karnemelk. Maar dit is eigenlijk niet de beste plek voor zuivel. Omdat de koelkastdeur vaak open en dicht gaat, worden producten in de koelkastdeur vaak het warmst. Zuivel vindt temperatuurschommelingen niet fijn, daarom kun je het beter op een andere plek in de koelkast bewaren. Bewaar zuivel dus beter achterin en onderin de koelkast. Daar is de temperatuur het laagst. Zet je producten achterin de koelkast? Let dan wel op dat je ze niet tegen de achterkant aan zet. Dan bevriest het product.

Houdbaarheidsdatum zuivel

Op de verpakking van zuivel staat altijd de houdbaarheidsdatum vermeld. Het gaat dan om de houdbaarheidsdatum van het product als deze gesloten is. Het kan gaan om een THT-datum (tenminste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Als het gaat om een “te gebruiken tot” datum, dan moet je het product na deze datum weggooien. Het product kan dan schadelijk voor de gezondheid worden. Ook als het product er nog goed uitziet, of goed ruikt, moet je het bij een TGT-datum weggooien. Dit is anders bij een “tenminste houdbaar tot” datum. De THT-datum op een product zegt iets over de kwaliteit van een product, niet over de voedselveiligheid. Kijk dus altijd goed of het om een THT-datum of een TGT-datum gaat.

Zuivel bewaren: tenminste houdbaar tot (THT)

De meeste zuivelproducten hebben een “tenminste houdbaar tot” datum. Dit betekent dat de kwaliteit van het product tot deze datum gegarandeerd is. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar dit levert geen gevaar op voor je gezondheid. Wel kan het product veel minder lekker smaken. Wil je beoordelen of de zuivel nog goed is? Gebruik dan je zintuigen:

 1. Kijk of het product er nog goed uitziet. Zit er schimmel op? Gooi het product dan weg.
 2. Ruik of de zuivel nog goed is. Ruikt het vreemd of zuur? Gooi het dan weg. Niemand houdt van zure melk.
 3. Proef een klein beetje. Smaakt de zuivel vreemd? Gooi het dan weg.
 4. Twijfel je of zuivel nog goed is? Neem geen risico met voedingsmiddelen en gooi het weg.

Zuivel bewaren: te gebruiken tot (TGT)

Staat er op de verpakking van zuivel “te gebruiken tot”? Dan gaat het om een TGT-datum.  Dit betekent dat je het product na deze datum niet meer moet gebruiken. Zelfs als het product er nog goed uitziet, goed ruikt of goed smaakt moet je het weggooien. Dit komt omdat er (verborgen) bacteriën kunnen vormen waar je ziek van kunt worden. Met producten met een “te gebruiken tot” datum moet je geen risico nemen.

Checklist zuivel bewaren

Wil je weten of je melk nog goed is? Of wil je weten of yoghurt bedorven is? Dan kun je onze checklist gebruiken:

 1. Kijk op de verpakking van het product of het gaat om een “tenminste houdbaar tot” of een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum.
 2. Gaat het om een “te gebruiken tot” datum en is deze verstreken? Gooi het product dan weg. Gaat het om een “tenminste houdbaar tot” datum? Lees dan verder.
 3. Gebruik je zintuigen om te bepalen of een zuivelproduct nog goed is. Kijk, ruik en proef. Ziet de zuivel er raar uit? Ruikt de zuivel vreemd? Of smaakt de zuivel raar? Gooi het product dan weg. In alle andere gevallen kun je het zuivelproduct nog prima eten, ook na de THT-datum.
 4. Twijfel je over de houdbaarheid van een zuivelproduct? Of weet je niet zeker of zuivel bedorven is? Gooi het product dan weg. Neem geen onnodig risico met eten.

Hoe lang is zuivel houdbaar?

Naast de houdbaarheidsdatum staat vaak ook op de verpakking “geopend beperkt bewaren” of “geopend beperkt houdbaar”. Maar hoe lang is beperkt? Voor melk geldt dat dit ongeveer 3-5 dagen is. Voor bijvoorbeeld yoghurt is dit 5-7 dagen. Daarom hebben we voor jou op een rijtje gezet hoe lang je verschillende zuivelproducten kunt bewaren.

ProductGeopend houdbaar in de koelkastHoudbaar in de vriezer
Melk3-5 dagen2 maanden
Kaas (blok)2 weken2-4 maanden
Kaas (plakken)4 dagenNiet invriezen
Geraspte kaas2 dagenNiet invriezen
Yoghurt5-7 dagenNiet invriezen
Kwark5-7 dagen3 maanden
Boter2 weken2 maanden
Karnemelk4-6 dagen2 maanden
Koffiemelk5-7 dagen2 maanden
Vla4-6 dagen3 maanden
Houdbaarheidsdata van verschillende soorten zuivel.

Wat is zuivel?

Wat valt er onder zuivel en wat is allemaal zuivel? Zuivel is de naam voor alle producten die bereid zijn uit (rauwe) melk. Melk en melkproducten vallen onder zuivel. De meest bekende voorbeelden van zuivel zijn toch wel boter, kaas en melk. Maar ook kwark, yoghurt en verschillende toetjes vallen onder zuivel. Daarnaast horen koffiemelk, roomkaas, zuivelspread, kookroom, zure room en slagroom bij zuivel. Zuivel zijn alle producten waar melk aan is toegevoegd.

Wat zijn zuivelproducten?

Zuivelproducten zijn producten die gemaakt zijn met of van melk. Er zijn veel verschillende zuivelproducten. Daarom hebben we voor jou de meest gebruikte soorten zuivel op een rijtje gezet:

 • Boter
 • Chocolademelk
 • Crème fraîche
 • Griekse yoghurt
 • IJs
 • Kaas
 • Karnemelk
 • Koffiemelk
 • Kwark
 • Melk
 • Pap
 • Pudding
 • Rauwe melk
 • Roomkaas
 • Slagroom
 • Softijs
 • Vla
 • Yoghurt
 • Zuivelspread
 • Zure room

Er zijn nog veel meer zuivelproducten. Onder andere Danone, Activia, Skyr en andere producten uit de koeling horen bij de zuivelproducten. In Nederland zijn we dol op zuivel. Je kunt zuivel “gewoon” eten, maar je kunt het ook door verschillende gerechten verwerken. Zo wordt zuivel ook vaak gebruikt in bijvoorbeeld soepen, sauzen, marinades, curry’s of smoothies. Je kunt met zuivel dus alle kanten op.

Dit zijn geen zuivelproducten

Er zijn ook een aantal producten op de markt waarvan je in eerste instantie misschien zou denken dat het zuivelproducten zijn, maar die dit eigenlijk niet zijn. Deze producten worden vaak gebruikt als vervanging voor zuivel. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld kokosmelk. Kokosmelk is geen zuivel. Het wordt namelijk niet gemaakt van melk, maar van kokosnoot. Naast kokosmelk zijn er nog meer producten die niet onder de categorie zuivel vallen:

 • Amandelmelk
 • Cashewmelk
 • Geitenmelk
 • Havermelk
 • Hazelnootmelk
 • Hennepmelk
 • Macadamiamelk
 • Rijstmelk
 • Sojamelk
 • Margarine

Al deze producten zijn niet gemaakt van melk, en vallen dus niet onder de categorie zuivel. Het zijn wel goede zuivelvervangers. Zuivelvervangers worden onder andere veel gebruikt door mensen met lactose intolerantie.

Houdbare zuivel bewaren

Wil je houdbare zuivel bewaren? Dit kan ook heel goed. Houdbare zuivel staat in de supermarkt ook buiten de koeling. Dit betekent dat je het ook thuis buiten de koeling kunt bewaren. Doe dit wel op een donkere, droge en koele plek. De voorraadkast is hier heel geschikt voor. Heb je houdbare zuivel geopend? Dan moet je het wel in de koelkast bewaren. Zo blijft de houdbare melk andere houdbare zuivel het langste houdbaar.

Hoe lang kun je zuivel bewaren buiten de koelkast?

Zuivel moet in principe zo kort mogelijk buiten de koelkast bewaard worden. De regel is dat ieder uur buiten de koelkast de houdbaarheidsdatum met een dag verkort. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de temperatuur buiten de koelkast. Houdbare zuivel is langer houdbaar buiten de koelkast. Hou voor houdbare zuivel de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan.

Zuivel invriezen

Kun je zuivel invriezen? En hoe lang kun je zuivel in de vriezer bewaren? Dit zijn veelgehoorde vragen. Het antwoord is dat je zuivel goed kunt invriezen. Het ligt wel aan de soort zuivel. De ene soort is beter in te vriezen dan andere soorten zuivel. Zo kun je boter perfect in de vriezer bewaren, maar yoghurt is wat minder geschikt om in te vriezen. Pak zuivel altijd goed in als je het wilt invriezen. Dit doe je in goed afsluitbare bakjes of zakjes.

Boter invriezen

Boter is bij uitstek geschikt om in te vriezen. Je kunt boter prima in de vriezer bewaren. Dit geldt eigenlijk voor alle soorten boter. Kruidenboter, roomboter of grasboter zijn allemaal uitstekend geschikt om in te vriezen. Je kunt boter ongeveer 1 tot 2 maanden in de vriezer bewaren.

Kaas invriezen

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten kazen. In principe kun je iedere kaas invriezen. Harde kazen zijn uitermate geschikt om in te vriezen.  Maar ook verse kazen zoals roomkaas of smeerkaas kun je heel goed invriezen. Zachte kazen zijn wel iets minder goed om  in te vriezen. Sommige kazen kun je tot wel acht maand in de vriezer bewaren. De meeste kazen kun je tussen de twee en vier maand in de vriezer bewaren. Geraspte kaas en plakken kaas kun je beter niet invriezen. Dit gaat aan elkaar plakken.

Melk invriezen

Ook melk kun je invriezen. Zowel magere, halfvolle of volle melk kun je uitstekend in de vriezer bewaren. Ook voor melk geldt dat het ongeveer 2 maanden goed blijft in de vriezer. Melk kan wel gaan “scheiden” als je het ingevroren hebt. Is dit bij jou ook gebeurd? Geen ramp, gewoon even goed roeren of schudden en de melk is weer als vanouds. Hetzelfde geldt voor koffiemelk.

Yoghurt invriezen

Yoghurt kun je beter niet invriezen. De yoghurt wordt korrelig en verliest de gladde structuur als je het invriest.

Zuivel ontdooien

Heb je zuivel ingevroren en wil je het weer ontdooien? Doe dit dan altijd in de koelkast. Door zuivel in de koelkast te laten ontdooien zorg je ervoor dat het langzaam ontdooit. Hierdoor blijft de kwaliteit van het product het beste. Leg zuivel de avond voordat je het wilt gebruiken in de koelkast. Gebruik zuivel zo snel mogelijk na het ontdooien. De meeste zuivelproducten zijn ongeveer 24 uur na ontdooien houdbaar. Na ontdooien kun je kazen bijvoorbeeld goed gebruiken in kaassauzen.

Tips zuivel bewaren

Om je een overzicht te geven hebben we alle tips voor het bewaren van zuivel nog een keer op een rijtje gezet:

 • Zet zuivel op een koele plek in de koelkast. Dit is onderin of achterin de koelkast. Zet zuivel bij voorkeur niet in de koelkast deur.
 • Let altijd op de houdbaarheidsdatum bij zuivel. Kijk of het gaat om een “tenminste houdbaar tot” datum of een “te gebruiken tot” datum.
 • Maak je koelkast en vriezer regelmatig schoon.
 • Bewaar rauwe producten nooit naast producten die al bereid zijn.
 • Gebruik je zintuigen om te bepalen of producten met een THT-datum nog houdbaar zijn.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.