Categorieën
Vleeswaren

Zeeuws spek bewaren

Hoe lang is zeeuws spek houdbaar? Op zeeuws spek vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je zeeuws spek kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is het zeeuws spek geopend? Dan is het zeeuws spek minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of het zeeuws spek nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Zeeuws spek bewaren

Hoe lang is zeeuws spek houdbaar?

Zeeuws spek komt uit Nederland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Zeeuws spek komt van origine uit Zeeland. De geschiedenis van Zeeuws spek gaat ver terug. Toen het roken van vlees belangrijk was om het langer te kunnen bewaren.

Zeeuws spek kun je uitstekend op je brood eten. Ook kun je het gebruiken voor een Nederlandse versie van een BLT-sandwich.

Varianten en andere soorten van zeeuws spek zijn: ambachtelijk Zeeuws spek.

Ongeopend is zeeuws spek houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze zeeuws spek (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is zeeuws spek houdbaar

Belangrijk: Eet zeeuws spek niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer het zeeuws spek uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid zeeuws spek

Op zeeuws spek (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je het zeeuws spek niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als het zeeuws spek er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van het zeeuws spek.

Ook als het zeeuws spek er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je zeeuws spek het beste bewaren?

Zeeuws spek bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt zeeuws spek onder in de koelkast.

De laagste temperatuur in de koelkast bevindt zich onderin. Het is de ideale plek om bederfelijke producten op te slaan.

Zeeuws spek in de koelkast bewaren

Je kunt het zeeuws spek het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor het zeeuws spek. Ook kun je het zeeuws spek bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies zeeuws spek:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar het zeeuws spek onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je het zeeuws spek geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je zeeuws spek invriezen?

Als je zeeuws spek langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt zeeuws spek 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je het zeeuws spek in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je zeeuws spek invriezen

Hoe weet je of zeeuws spek niet meer goed is?

Als het zeeuws spek bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of zeeuws spek niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van het zeeuws spek. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi het zeeuws spek dan weg. Kijk ook of de verpakking van het zeeuws spek nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar het zeeuws spek.
  Zeeuws spek is vaak wat donkerder van kleur door de kruiden. De buitenste rand is donker van kleur. Verder zie je roze en wit aan de binnenkant.. Zo moet het zeeuws spek er dus uitziet. Maar hoe ziet zeeuws spek eruit als het niet meer goed is? Zeeuws spek wordt bruin, grijs of groen als het niet meer goed is.
 3. Ruikt het zeeuws spek vreemd?
  Gaat Zeeuws Spek zuur en vies ruiken? Dan is het niet meer goed.
 4. Proeven of zeeuws spek niet meer goed is.
  Zeeuws spek heeft een typische smaak. Een heerlijke smaak van kruiden en spek. Smaakt Zeeuws spek anders? Dan is het niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of het zeeuws spek nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft zeeuws spek goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook zeeuws spek niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je het zeeuws spek buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar zeeuws spek dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips zeeuws spek bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar zeeuws spek in een luchtdichte verpakking. Je kunt het zeeuws spek ook in folie wikkelen. Hoe beter het zeeuws spek verpakt is, hoe langer het zeeuws spek vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg het zeeuws spek op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je zeeuws spek onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om het zeeuws spek zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je zeeuws spek over de datum eten?

Nee, op zeeuws spek staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als zeeuws spek er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op het zeeuws spek zitten.

Ik heb zeeuws spek over de datum gegeten, wat nu?

Heb je zeeuws spek gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je zeeuws spek bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Zeeuws spek mag je niet eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van zeeuws spek met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi het zeeuws spek dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor zeeuws spek waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *