Categorieën
Vleeswaren

Yorkham bewaren

Hoe lang is yorkham houdbaar? Op yorkham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je yorkham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de yorkham geopend? Dan is de yorkham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de yorkham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Yorkham bewaren

Hoe lang is yorkham houdbaar?

Yorkham komt uit Engeland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Yorkham heeft een lange Engelse geschiedenis. De ham komt uit Yorkshire in Engeland en heeft een beschermde status. Dit betekent dat Yorkham niet zomaar overal gemaakt mag worden. Er bestaan al schilderijen uit de negentiende eeuw waarop “Jambon d’York” afgebeeld staat. De Yorkham werd vroeger door velen beschouwd als de beste ham ter wereld.

Yorkham wordt vooral gebruikt op luxe broodjes. Ook wordt Yorkham soms bij de asperges geserveerd.

Varianten en andere soorten van yorkham zijn: Yorkham naturel of gebakken Yorkham.

Ongeopend is yorkham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze yorkham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is yorkham houdbaar

Belangrijk: Eet yorkham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de yorkham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid yorkham

Op yorkham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de yorkham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de yorkham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de yorkham.

Ook als de yorkham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je yorkham het beste bewaren?

Yorkham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt yorkham onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het kouder, waardoor het de beste plek is voor het opslaan van bederfelijke producten.

Yorkham in de koelkast bewaren

Je kunt de yorkham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de yorkham. Ook kun je de yorkham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies yorkham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de yorkham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de yorkham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je yorkham invriezen?

Als je yorkham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt yorkham 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de yorkham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je yorkham invriezen

Hoe weet je of yorkham niet meer goed is?

Als de yorkham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of yorkham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de yorkham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de yorkham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de yorkham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de yorkham.
  Yorkham is lichtroze van kleur.. Zo moet de yorkham er dus uitziet. Maar hoe ziet yorkham eruit als het niet meer goed is? Yorkham wordt zweterig en slijmerig als deze niet meer goed is. Bovendien kan Yorkham verkleuren. Het krijgt dan een groene tot grijze glans.
 3. Ruikt de yorkham vreemd?
  Yorkham gaat stinken als het niet meer goed is.
 4. Proeven of yorkham niet meer goed is.
  Als Yorkham zuur of anderssoort vies smaakt, is deze niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de yorkham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft yorkham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook yorkham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de yorkham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar yorkham dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips yorkham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar yorkham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de yorkham ook in folie wikkelen. Hoe beter de yorkham verpakt is, hoe langer de yorkham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de yorkham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je yorkham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de yorkham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je yorkham over de datum eten?

Nee, op yorkham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als yorkham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de yorkham zitten.

Ik heb yorkham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je yorkham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je yorkham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Yorkham mag je maximaal 1 a 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van yorkham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de yorkham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor yorkham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *