Categorieën
Vleeswaren

Varkenslever bewaren

Hoe lang is varkenslever houdbaar? Op varkenslever vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je varkenslever kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de varkenslever geopend? Dan is de varkenslever minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de varkenslever nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Varkenslever bewaren

Hoe lang is varkenslever houdbaar?

Varkenslever komt uit “overal ter wereld”. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Het eten van varkenslever stamt al uit de prehistorie. Mensen kwamen er namelijk al snel achter dat orgaanvlees veel essentiële voedingsstoffen bevat.

Varkenslever wordt als broodbeleg vaak gebruikt. Varkenslever gaat goed samen met ui.

Varianten en andere soorten van varkenslever zijn: varkenslever ongelardeerd.

Ongeopend is varkenslever houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze varkenslever (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)2 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is varkenslever houdbaar

Belangrijk: Eet varkenslever niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de varkenslever uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid varkenslever

Op varkenslever (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de varkenslever niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de varkenslever er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de varkenslever.

Ook als de varkenslever er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je varkenslever het beste bewaren?

Varkenslever bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt varkenslever onder in de koelkast.

De temperatuur is lager onderin de koelkast, waardoor het de meest geschikte plek is voor het bewaren van bederfelijke producten.

Varkenslever in de koelkast bewaren

Je kunt de varkenslever het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de varkenslever. Ook kun je de varkenslever bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies varkenslever:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 2 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de varkenslever onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de varkenslever geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je varkenslever invriezen?

Als je varkenslever langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt varkenslever 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de varkenslever in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je varkenslever invriezen

Hoe weet je of varkenslever niet meer goed is?

Als de varkenslever bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of varkenslever niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de varkenslever. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de varkenslever dan weg. Kijk ook of de verpakking van de varkenslever nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de varkenslever.
  Varkenslever heeft een donkerroze tot bruine kleur.. Zo moet de varkenslever er dus uitziet. Maar hoe ziet varkenslever eruit als het niet meer goed is? De varkenslever wordt plakkerig en slijmerig. Ook krijgt varkenslever een donkere kleur. De varkenslever wordt grijs/bruin als deze niet meer goed is.
 3. Ruikt de varkenslever vreemd?
  Varkenslever die niet meer goed is herken je aan een hele onaangename geur. Het krijgt een sterke, scherpe en zure geur.
 4. Proeven of varkenslever niet meer goed is.
  Varkenslever die niet meer goed is smaakt heel erg ranzig.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de varkenslever nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft varkenslever goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook varkenslever niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de varkenslever buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar varkenslever dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips varkenslever bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar varkenslever in een luchtdichte verpakking. Je kunt de varkenslever ook in folie wikkelen. Hoe beter de varkenslever verpakt is, hoe langer de varkenslever vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de varkenslever op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je varkenslever onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de varkenslever zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je varkenslever over de datum eten?

Nee, op varkenslever staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als varkenslever er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de varkenslever zitten.

Ik heb varkenslever over de datum gegeten, wat nu?

Heb je varkenslever gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je varkenslever bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Varkenslever mag je niet eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van varkenslever met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de varkenslever dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor varkenslever waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *