Categorieën
Vleeswaren

Snijworst bewaren

Hoe lang is snijworst houdbaar? Op snijworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je snijworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de snijworst geopend? Dan is de snijworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de snijworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Snijworst bewaren

Hoe lang is snijworst houdbaar?

Snijworst komt uit Nederland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Snijworst is bedacht in Nederland. Het is een fijngemalen en meestal gerookte worst die heerlijk gekruid is.

Snijworst wordt vaak op brood gegeten. Je kunt er ook roomkaas in doen en er een hapje van maken. Het is een typisch Nederlands product.

Varianten en andere soorten van snijworst zijn: gerookte snijworst of snijworst speciaal.

Ongeopend is snijworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze snijworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is snijworst houdbaar

Belangrijk: Eet snijworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de snijworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid snijworst

Op snijworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de snijworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de snijworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de snijworst.

Ook als de snijworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je snijworst het beste bewaren?

Snijworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt snijworst onder in de koelkast.

De laagste temperatuur is te vinden onderin de koelkast. Het is daarom de aanbevolen plek voor het bewaren van bederfelijke producten.

Snijworst in de koelkast bewaren

Je kunt de snijworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de snijworst. Ook kun je de snijworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies snijworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de snijworst onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de snijworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je snijworst invriezen?

Als je snijworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt snijworst 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de snijworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je snijworst invriezen

Hoe weet je of snijworst niet meer goed is?

Als de snijworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of snijworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de snijworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de snijworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de snijworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de snijworst.
  Snijworst heeft een donkerrode kleur. Bovendien zijn er witte stipjes in de Snijworst te zien.. Zo moet de snijworst er dus uitziet. Maar hoe ziet snijworst eruit als het niet meer goed is? Snijworst wordt vochtig en kan gaan verkleuren.
 3. Ruikt de snijworst vreemd?
  De snijworst krijgt een zure, onaangename geur. Normaal heeft snijworst een vlezige geur.
 4. Proeven of snijworst niet meer goed is.
  Snijworst smaakt niet lekker als deze bedorven is. Het krijgt een zure bijsmaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de snijworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft snijworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook snijworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de snijworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar snijworst dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips snijworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar snijworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de snijworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de snijworst verpakt is, hoe langer de snijworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de snijworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je snijworst onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de snijworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je snijworst over de datum eten?

Nee, op snijworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als snijworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de snijworst zitten.

Ik heb snijworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je snijworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je snijworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Snijworst mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van snijworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de snijworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor snijworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *