Categorieën
Vleeswaren

Serranoham bewaren

Hoe lang is serranoham houdbaar? Op serranoham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je serranoham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de serranoham geopend? Dan is de serranoham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de serranoham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Serranoham bewaren

Hoe lang is serranoham houdbaar?

Serranoham komt uit Spanje. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Serranoham komt van origine uit Spanje. De naam Serranoham komt de Sierra. Dit is het bergachtige gebied waar de ham geproduceerd wordt. Serranoham wordt vaak gemaakt in de regio’s Aragón, Teruel, en Cáceres.

Serranoham wordt vaak geserveerd als tapas. Ook met meloen kan Serranoham heel erg lekker zijn.

Varianten en andere soorten van serranoham zijn: Serrano Bodega, Serrano Reserva of Serrano Gran Reserva.

Ongeopend is serranoham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze serranoham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is serranoham houdbaar

Belangrijk: Eet serranoham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de serranoham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid serranoham

Op serranoham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de serranoham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de serranoham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de serranoham.

Ook als de serranoham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je serranoham het beste bewaren?

Serranoham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt serranoham onder in de koelkast.

Met de laagste temperatuur onderin is dat de beste plek in de koelkast om bederfelijke producten te bewaren.

Serranoham in de koelkast bewaren

Je kunt de serranoham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de serranoham. Ook kun je de serranoham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies serranoham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de serranoham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de serranoham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je serranoham invriezen?

Als je serranoham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt serranoham 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de serranoham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je serranoham invriezen

Hoe weet je of serranoham niet meer goed is?

Als de serranoham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of serranoham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de serranoham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de serranoham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de serranoham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de serranoham.
  Serranoham heeft een typisch uiterlijk. Een goede serranoham heeft een diepe en rijke kleur. De kleur is roze-rood. Daarnaast zie je vet in de serranoham.. Zo moet de serranoham er dus uitziet. Maar hoe ziet serranoham eruit als het niet meer goed is? Serranoham krijgt een paarsrode kleur. Het witte vet in de serranoham kleurt geel.
 3. Ruikt de serranoham vreemd?
  Normaal heeft serranoham een lekkere hamgeur. Als Serranoham niet meer goed is, gaat het naar rot vlees ruiken.
 4. Proeven of serranoham niet meer goed is.
  Serranoham krijgt een bittere vieze smaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de serranoham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft serranoham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook serranoham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de serranoham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar serranoham dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips serranoham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar serranoham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de serranoham ook in folie wikkelen. Hoe beter de serranoham verpakt is, hoe langer de serranoham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de serranoham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je serranoham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de serranoham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je serranoham over de datum eten?

Nee, op serranoham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als serranoham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de serranoham zitten.

Ik heb serranoham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je serranoham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je serranoham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Serranoham mag je maximaal 1 a 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van serranoham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de serranoham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor serranoham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *