Categorieën
Vleeswaren

Schwarzwalder schinken bewaren

Hoe lang is schwarzwalder schinken houdbaar? Op schwarzwalder schinken vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je schwarzwalder schinken kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de schwarzwalder schinken geopend? Dan is de schwarzwalder schinken minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de schwarzwalder schinken nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Schwarzwalder schinken bewaren

Hoe lang is schwarzwalder schinken houdbaar?

Schwarzwalder schinken komt uit Duitsland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Schwarzwalder Schinken wordt ook wel “Zwarte Woud Ham” genoemd. Dit is natuurlijk de letterlijke vertaling. De ham wordt gerookt boven hout van de naaldbomen die uit het Zwarte Woud in Duitsland komen.

Schwarzwalder Schinken wordt niet vaak zo op brood gegeten, maar het kan natuurlijk wel. Veel vaker zie je het daarentegen terug in salades of als onderdeel van een charcuterie.

Varianten en andere soorten van schwarzwalder schinken zijn: ambachtelijke zwarte woud ham.

Ongeopend is schwarzwalder schinken houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze schwarzwalder schinken (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is schwarzwalder schinken houdbaar

Belangrijk: Eet schwarzwalder schinken niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de schwarzwalder schinken uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid schwarzwalder schinken

Op schwarzwalder schinken (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de schwarzwalder schinken niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de schwarzwalder schinken er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de schwarzwalder schinken.

Ook als de schwarzwalder schinken er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je schwarzwalder schinken het beste bewaren?

Schwarzwalder schinken bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt schwarzwalder schinken onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het koeler, dus het is de beste locatie voor het bewaren van bederfelijke goederen.

Schwarzwalder schinken in de koelkast bewaren

Je kunt de schwarzwalder schinken het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de schwarzwalder schinken. Ook kun je de schwarzwalder schinken bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies schwarzwalder schinken:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de schwarzwalder schinken onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de schwarzwalder schinken geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je schwarzwalder schinken invriezen?

Als je schwarzwalder schinken langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt schwarzwalder schinken 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de schwarzwalder schinken in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je schwarzwalder schinken invriezen

Hoe weet je of schwarzwalder schinken niet meer goed is?

Als de schwarzwalder schinken bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of schwarzwalder schinken niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de schwarzwalder schinken. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de schwarzwalder schinken dan weg. Kijk ook of de verpakking van de schwarzwalder schinken nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de schwarzwalder schinken.
  Schwarzwalder Schinken is roze tot donker roze. De rand van de Schwarzwalder Schinken is vaak nog donkerder.. Zo moet de schwarzwalder schinken er dus uitziet. Maar hoe ziet schwarzwalder schinken eruit als het niet meer goed is? Schwarzwalder Schinken gaat schimmelen als deze niet meer goed is. Ook kan het grijs van kleur worden.
 3. Ruikt de schwarzwalder schinken vreemd?
  Schwarzwalder Schinken die niet meer goed is, ontwikkelt een scherpe, zure geur.
 4. Proeven of schwarzwalder schinken niet meer goed is.
  Een vieze smaak wijst erop dat de “Zwarte woud” ham niet meer goed is.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de schwarzwalder schinken nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft schwarzwalder schinken goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook schwarzwalder schinken niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de schwarzwalder schinken buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar schwarzwalder schinken dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips schwarzwalder schinken bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar schwarzwalder schinken in een luchtdichte verpakking. Je kunt de schwarzwalder schinken ook in folie wikkelen. Hoe beter de schwarzwalder schinken verpakt is, hoe langer de schwarzwalder schinken vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de schwarzwalder schinken op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je schwarzwalder schinken onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de schwarzwalder schinken zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je schwarzwalder schinken over de datum eten?

Nee, op schwarzwalder schinken staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als schwarzwalder schinken er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de schwarzwalder schinken zitten.

Ik heb schwarzwalder schinken over de datum gegeten, wat nu?

Heb je schwarzwalder schinken gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je schwarzwalder schinken bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Schwarzwalder schinken mag je maximaal 1 a 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van schwarzwalder schinken met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de schwarzwalder schinken dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor schwarzwalder schinken waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *