Categorieën
Vleeswaren

Schouderham bewaren

Hoe lang is schouderham houdbaar? Op schouderham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je schouderham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de schouderham geopend? Dan is de schouderham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de schouderham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Schouderham bewaren

Hoe lang is schouderham houdbaar?

Schouderham komt uit “overal ter wereld”. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Het is lastig om het ontstaan van ham te achterhalen. Hammen worden namelijk al eeuwen lang gemaakt. In veel verschillende delen van de wereld is ham namelijk al een belangrijk voedingsmiddel.

Schouderham wordt vaak gebruikt bij verschillende broodjes. Ook onder een uitsmijter zie je vaak een plakje schouderham.

Varianten en andere soorten van schouderham zijn: ambachtelijke schouderham.

Ongeopend is schouderham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze schouderham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is schouderham houdbaar

Belangrijk: Eet schouderham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de schouderham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid schouderham

Op schouderham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de schouderham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de schouderham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de schouderham.

Ook als de schouderham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je schouderham het beste bewaren?

Schouderham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt schouderham onder in de koelkast.

De temperatuur onderin de koelkast is het laagst, en daarom is het de meest geschikte plek voor het opslaan van bederfelijke producten.

Schouderham in de koelkast bewaren

Je kunt de schouderham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de schouderham. Ook kun je de schouderham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies schouderham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de schouderham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de schouderham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je schouderham invriezen?

Als je schouderham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt schouderham 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de schouderham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je schouderham invriezen

Hoe weet je of schouderham niet meer goed is?

Als de schouderham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of schouderham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de schouderham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de schouderham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de schouderham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de schouderham.
  Schouderham is lichtroze met witte stukken erin.. Zo moet de schouderham er dus uitziet. Maar hoe ziet schouderham eruit als het niet meer goed is? Schouderham krijgt een grijs-groene kleur als deze niet meer goed is. Daarnaast kan de schouderham plakkerig en slijmerig worden.
 3. Ruikt de schouderham vreemd?
  Schouderham ruikt niet meer goed. Het krijgt een scherpe geur.
 4. Proeven of schouderham niet meer goed is.
  Schouderham gaat zuur smaken.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de schouderham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft schouderham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook schouderham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de schouderham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar schouderham dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips schouderham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar schouderham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de schouderham ook in folie wikkelen. Hoe beter de schouderham verpakt is, hoe langer de schouderham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de schouderham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je schouderham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de schouderham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je schouderham over de datum eten?

Nee, op schouderham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als schouderham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de schouderham zitten.

Ik heb schouderham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je schouderham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je schouderham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Schouderham mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van schouderham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de schouderham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor schouderham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *