Categorieën
Vleeswaren

Salami bewaren

Hoe lang is salami houdbaar? Op salami vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je salami kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de salami geopend? Dan is de salami minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de salami nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Salami bewaren

Hoe lang is salami houdbaar?

Salami komt uit Italië. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Salami werd vroeger gemaakt door zout en varkensvlees te mengen. Dit mengsel werd vervolgens gedroogd. Tegenwoordig worden er allerlei kruiden toegevoegd waardoor iedere salami zijn eigen smaak krijgt. Het woord salami komt van het Italiaanse woord “salumen”, wat verwijst naar gezouten vlees.

Salami wordt zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds gegeten. We kennen het natuurlijk als broodbeleg, maar ook bij tapas, antipasti of zelfs door een pasta is salami heerlijk.

Varianten en andere soorten van salami zijn: Salami milano, mild gekruide salami, goudsalami, salame cacciatore, Hongaarse salami, salami met truffel of rundersalami.

Ongeopend is salami houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze salami (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is salami houdbaar

Belangrijk: Eet salami niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de salami uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid salami

Op salami (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de salami niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de salami er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de salami.

Ook als de salami er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je salami het beste bewaren?

Salami bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt salami onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is de temperatuur het laagst. Daar kun je dus het beste de bedervelijke producten bewaren.

Salami in de koelkast bewaren

Je kunt de salami het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de salami. Ook kun je de salami bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies salami:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de salami onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de salami geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je salami invriezen?

Als je salami langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt salami 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de salami in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je salami invriezen

Hoe weet je of salami niet meer goed is?

Als de salami bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of salami niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de salami. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de salami dan weg. Kijk ook of de verpakking van de salami nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de salami.
  Salami heeft een donkerrode kleur. Bovendien is er vet te zien in de salami.. Zo moet de salami er dus uitziet. Maar hoe ziet salami eruit als het niet meer goed is? De salami verkleurt als hij niet meer goed is. Ook kan de salami gaan schimmelen. Bovendien kan de salami er uitgedroogd en slijmerig uitzien.
 3. Ruikt de salami vreemd?
  Als salami niet meer goed is, krijgt het een zurige geur die heel onaangenaam is.
 4. Proeven of salami niet meer goed is.
  Als de salami bitter of zuur smaakt, is deze niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de salami nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft salami goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook salami niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de salami buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar salami dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips salami bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar salami in een luchtdichte verpakking. Je kunt de salami ook in folie wikkelen. Hoe beter de salami verpakt is, hoe langer de salami vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de salami op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je salami onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de salami zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je salami over de datum eten?

Nee, op salami staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als salami er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de salami zitten.

Ik heb salami over de datum gegeten, wat nu?

Heb je salami gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je salami bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Salami mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van salami met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de salami dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor salami waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *