Categorieën
Vleeswaren

Runderlever bewaren

Hoe lang is runderlever houdbaar? Op runderlever vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je runderlever kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de runderlever geopend? Dan is de runderlever minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de runderlever nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Runderlever bewaren

Hoe lang is runderlever houdbaar?

Runderlever komt uit “overal ter wereld”. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Runderlever wordt al lange tijd gegeten. Al vroeg in de prehistorie ontdekten mensen dat het eten van orgaanvlees goed was om te overleven. Tegenwoordig wordt lever voor veel doeleinden gebruikt, waaronder dus runderlever voor op brood.

Runderlever voor op brood eet je vaak ’s ochtends en ’s middags.

Varianten en andere soorten van runderlever zijn: gelardeerd runderlever.

Ongeopend is runderlever houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze runderlever (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is runderlever houdbaar

Belangrijk: Eet runderlever niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de runderlever uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid runderlever

Op runderlever (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de runderlever niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de runderlever er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de runderlever.

Ook als de runderlever er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je runderlever het beste bewaren?

Runderlever bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt runderlever onder in de koelkast.

De laagste temperatuur in de koelkast bevindt zich onderaan. Dat is de beste plek om bederfelijke producten te bewaren.

Runderlever in de koelkast bewaren

Je kunt de runderlever het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de runderlever. Ook kun je de runderlever bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies runderlever:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de runderlever onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de runderlever geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je runderlever invriezen?

Als je runderlever langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt runderlever 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de runderlever in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je runderlever invriezen

Hoe weet je of runderlever niet meer goed is?

Als de runderlever bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of runderlever niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de runderlever. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de runderlever dan weg. Kijk ook of de verpakking van de runderlever nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de runderlever.
  Runderlever heeft een donker roze kleur. De kleur neigt zelfs een beetje naar bruin.. Zo moet de runderlever er dus uitziet. Maar hoe ziet runderlever eruit als het niet meer goed is? Runderlever gaat sterk verkleuren. Het kan witte, grijze, groene of zelfs gele vlekken krijgen. Ook als runderlever slijmerig wordt is dit een teken van bederf.
 3. Ruikt de runderlever vreemd?
  Runderlever ruikt normaal naar vlees. Is de vleesgeur weg, of ruik je andere geuren, dan is de runderlever niet meer goed.
 4. Proeven of runderlever niet meer goed is.
  Runderlever smaakt echt heel vies als deze niet meer houdbaar is. Een zure, bedorven smaak wijst erop dat runderlever niet meer goed is.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de runderlever nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft runderlever goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook runderlever niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de runderlever buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar runderlever dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips runderlever bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar runderlever in een luchtdichte verpakking. Je kunt de runderlever ook in folie wikkelen. Hoe beter de runderlever verpakt is, hoe langer de runderlever vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de runderlever op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je runderlever onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de runderlever zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je runderlever over de datum eten?

Nee, op runderlever staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als runderlever er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de runderlever zitten.

Ik heb runderlever over de datum gegeten, wat nu?

Heb je runderlever gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je runderlever bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Runderlever mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van runderlever met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de runderlever dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor runderlever waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *