Categorieën
Vleeswaren

Runder rookvlees bewaren

Hoe lang is runder rookvlees houdbaar? Op runder rookvlees vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je runder rookvlees kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de runder rookvlees geopend? Dan is de runder rookvlees minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de runder rookvlees nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Runder rookvlees bewaren

Hoe lang is runder rookvlees houdbaar?

Runder rookvlees komt uit “overal ter wereld”. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Runderrookvlees is rookvlees dat gemaakt is van rundvlees. Het roken van vlees gebeurde al in de prehistorie. Dit werd gedaan zodat het vlees langer houdbaar was. Bovendien geeft de rook een extra smaak aan het vlees.

Runderrookvlees wordt gegeten als broodbeleg, maar kan ook voor andere gerechten gebruikt worden. Zo zie je runderrookvlees ook terug in salades of in wraps. Soms wordt er van runderrookvlees ook carpaccio gemaakt.

Varianten en andere soorten van runder rookvlees zijn: runderrookvlees peper of biologisch runderrookvlees.

Ongeopend is runder rookvlees houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze runder rookvlees (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is runder rookvlees houdbaar

Belangrijk: Eet runder rookvlees niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de runder rookvlees uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid runder rookvlees

Op runder rookvlees (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de runder rookvlees niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de runder rookvlees er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de runder rookvlees.

Ook als de runder rookvlees er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je runder rookvlees het beste bewaren?

Runder rookvlees bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt runder rookvlees onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het het koudst, wat het ideaal maakt voor het bewaren van bederfelijke producten.

Runder rookvlees in de koelkast bewaren

Je kunt de runder rookvlees het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de runder rookvlees. Ook kun je de runder rookvlees bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies runder rookvlees:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de runder rookvlees onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de runder rookvlees geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je runder rookvlees invriezen?

Als je runder rookvlees langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt runder rookvlees 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de runder rookvlees in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je runder rookvlees invriezen

Hoe weet je of runder rookvlees niet meer goed is?

Als de runder rookvlees bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of runder rookvlees niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de runder rookvlees. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de runder rookvlees dan weg. Kijk ook of de verpakking van de runder rookvlees nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de runder rookvlees.
  Runderrookvlees heeft een intense rode kleur. Ook kunnen er witte strepen in runderrookvlees zitten.. Zo moet de runder rookvlees er dus uitziet. Maar hoe ziet runder rookvlees eruit als het niet meer goed is? Runderrookvlees die bedorven is, verkleurt. Het vlees krijgt dan een donkere, groene glans.
 3. Ruikt de runder rookvlees vreemd?
  Runderrookvlees gaat zuur ruiken.
 4. Proeven of runder rookvlees niet meer goed is.
  Als runderrookvlees een zure, vieze bijsmaak heeft, is deze niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de runder rookvlees nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft runder rookvlees goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook runder rookvlees niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de runder rookvlees buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar runder rookvlees dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips runder rookvlees bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar runder rookvlees in een luchtdichte verpakking. Je kunt de runder rookvlees ook in folie wikkelen. Hoe beter de runder rookvlees verpakt is, hoe langer de runder rookvlees vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de runder rookvlees op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je runder rookvlees onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de runder rookvlees zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je runder rookvlees over de datum eten?

Nee, op runder rookvlees staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als runder rookvlees er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de runder rookvlees zitten.

Ik heb runder rookvlees over de datum gegeten, wat nu?

Heb je runder rookvlees gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je runder rookvlees bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Runder rookvlees mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van runder rookvlees met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de runder rookvlees dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor runder rookvlees waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *