Categorieën
Vleeswaren

Rosbief bewaren

Hoe lang is rosbief houdbaar? Op rosbief vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je rosbief kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de rosbief geopend? Dan is de rosbief minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de rosbief nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Rosbief bewaren

Hoe lang is rosbief houdbaar?

Rosbief komt uit Engeland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Rosbief is een traditioneel Engels gerecht. In Engeland het rosbief “Roast Beef”. Er is ooit zelfs een lied geschreven over roast beef in Engeland: “The Roast Beef of Old England”.

Rosbief op brood hoort vaak bij een luxe ontbijt of lunch. Vaak doe je er dan nog peper en zout op (net als bij biefstuk).

Varianten en andere soorten van rosbief zijn: Greenfields rosbief, biologisch rosbief of rosbief met peper.

Ongeopend is rosbief houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze rosbief (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 uur
In de koelkast (geopend)niet eten dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is rosbief houdbaar

Belangrijk: Eet rosbief niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de rosbief uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid rosbief

Op rosbief (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de rosbief niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de rosbief er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de rosbief.

Ook als de rosbief er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je rosbief het beste bewaren?

Rosbief bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt rosbief onder in de koelkast.

De koelste plek in de koelkast is onderin gelegen. Dat is de optimale locatie voor het bewaren van bederfelijke goederen.

Rosbief in de koelkast bewaren

Je kunt de rosbief het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de rosbief. Ook kun je de rosbief bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies rosbief:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer niet eten dagen houdbaar.
 • Bewaar de rosbief onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de rosbief geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je rosbief invriezen?

Als je rosbief langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt rosbief 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de rosbief in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je rosbief invriezen

Hoe weet je of rosbief niet meer goed is?

Als de rosbief bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of rosbief niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de rosbief. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de rosbief dan weg. Kijk ook of de verpakking van de rosbief nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de rosbief.
  Rosbief is donkerrood tot haast bruin aan toe. De randen van rosbief zijn bovendien wat donkerder.. Zo moet de rosbief er dus uitziet. Maar hoe ziet rosbief eruit als het niet meer goed is? Rosbief wordt heel plakkerig en slijmerig als deze niet meer goed is. Ook krijgt rosbief een donkergrijze kleur.
 3. Ruikt de rosbief vreemd?
  Een vieze, zure geur wijst erop dat rosbief niet meer goed is.
 4. Proeven of rosbief niet meer goed is.
  Rosbief die over datum is smaakt zuur.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de rosbief nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft rosbief goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook rosbief niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de rosbief buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar rosbief dan ook maximaal 1 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips rosbief bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar rosbief in een luchtdichte verpakking. Je kunt de rosbief ook in folie wikkelen. Hoe beter de rosbief verpakt is, hoe langer de rosbief vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de rosbief op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je rosbief onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de rosbief zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je rosbief over de datum eten?

Nee, op rosbief staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als rosbief er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de rosbief zitten.

Ik heb rosbief over de datum gegeten, wat nu?

Heb je rosbief gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je rosbief bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Rosbief mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van rosbief met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de rosbief dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor rosbief waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *