Categorieën
Vleeswaren

Rauwe ham bewaren

Hoe lang is rauwe ham houdbaar? Op rauwe ham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je rauwe ham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de rauwe ham geopend? Dan is de rauwe ham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de rauwe ham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Rauwe ham bewaren

Hoe lang is rauwe ham houdbaar?

Rauwe ham komt uit Italië. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Rauwe ham is ontstaan omdat vroeger mensen het vlees van geslachte varkens langer wilde bewaren. Er waren natuurlijk nog geen koelkasten. Een goede oplossing was het drogen en pekelen van vlees. Waar rauwe ham precies ontstaan is, is onduidelijk. Het drogen en zouten van hammen gebeurde al lange tijd geleden in China. De rauwe ham zoals wij die als broodbeleg kennen lijkt het meest op Parmaham. Dit is natuurlijk ontstaan in Italië.

Rauwe ham wordt vaak gebruikt in salades, samen met meloen, als tapas of natuurlijk op je brood.

Varianten en andere soorten van rauwe ham zijn: gekruide rauwe ham of flinterdunne rauwe ham.

Ongeopend is rauwe ham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze rauwe ham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is rauwe ham houdbaar

Belangrijk: Eet rauwe ham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de rauwe ham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid rauwe ham

Op rauwe ham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de rauwe ham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de rauwe ham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de rauwe ham.

Ook als de rauwe ham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je rauwe ham het beste bewaren?

Rauwe ham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt rauwe ham onder in de koelkast.

De laagste temperatuur in de koelkast bevindt zich onderin. Het is de ideale plek om bederfelijke producten op te slaan.

Rauwe ham in de koelkast bewaren

Je kunt de rauwe ham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de rauwe ham. Ook kun je de rauwe ham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies rauwe ham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de rauwe ham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de rauwe ham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je rauwe ham invriezen?

Als je rauwe ham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt rauwe ham 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de rauwe ham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je rauwe ham invriezen

Hoe weet je of rauwe ham niet meer goed is?

Als de rauwe ham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of rauwe ham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de rauwe ham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de rauwe ham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de rauwe ham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de rauwe ham.
  Rauwe ham is roze tot rood. Bovendien zit er een witte rand aan de rauwe ham. Dit is een vetrand.. Zo moet de rauwe ham er dus uitziet. Maar hoe ziet rauwe ham eruit als het niet meer goed is? Rauwe ham krijgt een grijs-groene gloed over de ham als deze niet meer goed is.
 3. Ruikt de rauwe ham vreemd?
  Een intens vieze geur wijst erop dat rauwe ham niet meer goed is.
 4. Proeven of rauwe ham niet meer goed is.
  Rauwe ham gaat heel vies smaken.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de rauwe ham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft rauwe ham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook rauwe ham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de rauwe ham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar rauwe ham dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips rauwe ham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar rauwe ham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de rauwe ham ook in folie wikkelen. Hoe beter de rauwe ham verpakt is, hoe langer de rauwe ham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de rauwe ham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je rauwe ham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de rauwe ham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je rauwe ham over de datum eten?

Nee, op rauwe ham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als rauwe ham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de rauwe ham zitten.

Ik heb rauwe ham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je rauwe ham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je rauwe ham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Rauwe ham mag je maximaal 1 a 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van rauwe ham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de rauwe ham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor rauwe ham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *