Categorieën
Vleeswaren

Pekelvlees bewaren

Hoe lang is pekelvlees houdbaar? Op pekelvlees vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je pekelvlees kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is het pekelvlees geopend? Dan is het pekelvlees minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of het pekelvlees nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Pekelvlees bewaren

Hoe lang is pekelvlees houdbaar?

Pekelvlees komt uit “overal ter wereld”. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Pekelvlees is de algemene benaming voor vlees dat “gepekeld” is. Het pekelen van vlees betekent dat het een zoutbad krijgt. Pekelvlees heeft wel een grote rol gespeeld in de Joodse keuken, maar is ook in veel andere culturen terug te vinden.

Pekelvlees eet je op brood bij het ontbijt of de lunch.

Varianten en andere soorten van pekelvlees zijn: ambachtelijk pekelvlees.

Ongeopend is pekelvlees houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze pekelvlees (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is pekelvlees houdbaar

Belangrijk: Eet pekelvlees niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer het pekelvlees uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid pekelvlees

Op pekelvlees (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je het pekelvlees niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als het pekelvlees er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van het pekelvlees.

Ook als het pekelvlees er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je pekelvlees het beste bewaren?

Pekelvlees bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt pekelvlees onhetr in de koelkast.

Onderin de koelkast is het kouder, waardoor het de beste plek is voor het opslaan van bederfelijke producten.

Pekelvlees in de koelkast bewaren

Je kunt het pekelvlees het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor het pekelvlees. Ook kun je het pekelvlees bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies pekelvlees:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar het pekelvlees onhetr in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je het pekelvlees geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je pekelvlees invriezen?

Als je pekelvlees langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt pekelvlees 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je het pekelvlees in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je pekelvlees invriezen

Hoe weet je of pekelvlees niet meer goed is?

Als het pekelvlees bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of pekelvlees niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van het pekelvlees. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi het pekelvlees dan weg. Kijk ook of de verpakking van het pekelvlees nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar het pekelvlees.
  Pekelvlees is donker roze van kleur.. Zo moet het pekelvlees er dus uitziet. Maar hoe ziet pekelvlees eruit als het niet meer goed is? Verkleuring van pekelvlees betekent dat deze verrot is. Het pekelvlees wordt donker van kleur en kan zelfs een groene glans krijgen.
 3. Ruikt het pekelvlees vreemd?
  Pekelvlees gaat zuur ruiken.
 4. Proeven of pekelvlees niet meer goed is.
  Als het pekelvlees niet meer lekker ruikt, dan is het niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of het pekelvlees nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft pekelvlees goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook pekelvlees niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je het pekelvlees buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar pekelvlees dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips pekelvlees bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar pekelvlees in een luchtdichte verpakking. Je kunt het pekelvlees ook in folie wikkelen. Hoe beter het pekelvlees verpakt is, hoe langer het pekelvlees vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg het pekelvlees op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je pekelvlees onhetr in legt. Daar is de temperatuur het beste om het pekelvlees zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je pekelvlees over de datum eten?

Nee, op pekelvlees staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als pekelvlees er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op het pekelvlees zitten.

Ik heb pekelvlees over de datum gegeten, wat nu?

Heb je pekelvlees gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je pekelvlees bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Pekelvlees mag je niet eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van pekelvlees met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi het pekelvlees dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor pekelvlees waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *