Categorieën
Vleeswaren

Paté bewaren

Hoe lang is paté houdbaar? Op paté vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je paté kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de paté geopend? Dan is de paté minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de paté nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Paté bewaren

Hoe lang is paté houdbaar?

Paté komt uit Frankrijk. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Paté is ontstaan in Frankrijk en is al een aantal eeuwen oud. De naam paté heeft dezelfde afkomst als die van pastei. Dat betekent oorspronkelijk “bereiding met deeg”. Paté wordt traditioneel gemaakt door lever te mengen met onder andere spek en kruiden. Daarna wordt het op lage temperatuur in de oven gegaard. In Nederland doen we paté vaak op brood of op toastjes, maar in Frankrijk gaat dat anders. Daar krijg je vaak een plak paté als voorgerecht.

Paté kun je op brood eten, op een toastje en soms wordt paté zelfs gewoon in blokjes gegeten (met name in Frankrijk).

Varianten en andere soorten van paté zijn: cranberry paté, cremepaté, ardennerpaté, groene peper paté, roompaté of boerenpaté.

Ongeopend is paté houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze paté (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)2 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is paté houdbaar

Belangrijk: Eet paté niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de paté uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid paté

Op paté (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de paté niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de paté er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de paté.

Ook als de paté er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je paté het beste bewaren?

Paté bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt paté onder in de koelkast.

De temperatuur is lager onderin de koelkast, waardoor het de meest geschikte plek is voor het bewaren van bederfelijke producten.

Paté in de koelkast bewaren

Je kunt de paté het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de paté. Ook kun je de paté bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies paté:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 2 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de paté onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de paté geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je paté invriezen?

Als je paté langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt paté 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de paté in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je paté invriezen

Hoe weet je of paté niet meer goed is?

Als de paté bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of paté niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de paté. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de paté dan weg. Kijk ook of de verpakking van de paté nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de paté.
  Paté is vaak roze tot donkerroze van kleur. De textuur van paté is glad.. Zo moet de paté er dus uitziet. Maar hoe ziet paté eruit als het niet meer goed is? Als paté groen of grijs wordt, in plaats van de normale roze/beige kleur, is deze niet meer goed.
 3. Ruikt de paté vreemd?
  Een afwijkende geur die richting het zure gaat betekent dat paté niet meer goed is.
 4. Proeven of paté niet meer goed is.
  Paté krijgt een hele vieze, zure smaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de paté nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft paté goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook paté niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de paté buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar paté dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips paté bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar paté in een luchtdichte verpakking. Je kunt de paté ook in folie wikkelen. Hoe beter de paté verpakt is, hoe langer de paté vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de paté op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je paté onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de paté zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je paté over de datum eten?

Nee, op paté staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als paté er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de paté zitten.

Ik heb paté over de datum gegeten, wat nu?

Heb je paté gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je paté bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Paté mag je maximaal 1 a 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van paté met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de paté dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor paté waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *