Categorieën
Vleeswaren

Parmaham bewaren

Hoe lang is parmaham houdbaar? Op parmaham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je parmaham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de parmaham geopend? Dan is de parmaham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de parmaham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Parmaham bewaren

Hoe lang is parmaham houdbaar?

Parmaham komt uit Italië. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Parmaham, of Prosciutto di Parma, is een op traditionele wijze gedroogde ham uit de regio Parma in Italië. Het is ontstaan in de Romeinse tijd. Prosciutto komt van het Latijnse woord “perexsuctum”, wat gedroogd betekent.

Parmaham kun je natuurlijk op brood eten, maar wordt daar meestal niet voor gebruikt. Als antipasti, of parmaham met meloen komt veel vaker voor.

Varianten en andere soorten van parmaham zijn: Prosciutto Crudo of Prosciutto di Parma.

Ongeopend is parmaham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze parmaham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is parmaham houdbaar

Belangrijk: Eet parmaham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de parmaham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid parmaham

Op parmaham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de parmaham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de parmaham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de parmaham.

Ook als de parmaham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je parmaham het beste bewaren?

Parmaham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt parmaham onder in de koelkast.

De laagste temperatuur is te vinden onderin de koelkast. Het is daarom de aanbevolen plek voor het bewaren van bederfelijke producten.

Parmaham in de koelkast bewaren

Je kunt de parmaham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de parmaham. Ook kun je de parmaham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies parmaham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de parmaham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de parmaham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je parmaham invriezen?

Als je parmaham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt parmaham 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de parmaham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je parmaham invriezen

Hoe weet je of parmaham niet meer goed is?

Als de parmaham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of parmaham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de parmaham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de parmaham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de parmaham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de parmaham.
  Parmaham heeft een roze tot donkerrode kleur.. Zo moet de parmaham er dus uitziet. Maar hoe ziet parmaham eruit als het niet meer goed is? Als parmaham grijs of groen wordt, is deze niet meer geschikt om te eten. Ook schimmel wijst erop dat de parmaham bedorven is.
 3. Ruikt de parmaham vreemd?
  Als de parmaham niet meer vleesachtig ruikt, is deze niet meer goed. Normaal ruikt parmaham een beetje zoet en zout. Ruikt parmaham bitter of zuur? Dan is het tijd om de ham weg te gooien.
 4. Proeven of parmaham niet meer goed is.
  Parmaham krijgt een vieze smaak. Er is een zure nasmaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de parmaham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft parmaham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook parmaham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de parmaham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar parmaham dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips parmaham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar parmaham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de parmaham ook in folie wikkelen. Hoe beter de parmaham verpakt is, hoe langer de parmaham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de parmaham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je parmaham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de parmaham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je parmaham over de datum eten?

Nee, op parmaham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als parmaham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de parmaham zitten.

Ik heb parmaham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je parmaham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je parmaham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Parmaham mag je maximaal 1 a 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van parmaham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de parmaham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor parmaham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *