Categorieën
Vleeswaren

Palingworst bewaren

Hoe lang is palingworst houdbaar? Op palingworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je palingworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de palingworst geopend? Dan is de palingworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de palingworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Palingworst bewaren

Hoe lang is palingworst houdbaar?

Palingworst komt uit Nederland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Waar de palingworst precies bedacht is, is niet duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk is palingworst ontstaan in een streek waar ook vis (paling) gerookt werd. De palingworst wordt namelijk op dezelfde manier gerookt als palingen.

Palingworst wordt traditioneel als broodbeleg gegeten.

Varianten en andere soorten van palingworst zijn: ambachtelijke palingworst.

Ongeopend is palingworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze palingworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is palingworst houdbaar

Belangrijk: Eet palingworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de palingworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid palingworst

Op palingworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de palingworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de palingworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de palingworst.

Ook als de palingworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je palingworst het beste bewaren?

Palingworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt palingworst onder in de koelkast.

Met de laagste temperatuur onderin is dat de beste plek in de koelkast om bederfelijke producten te bewaren.

Palingworst in de koelkast bewaren

Je kunt de palingworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de palingworst. Ook kun je de palingworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies palingworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de palingworst onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de palingworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je palingworst invriezen?

Als je palingworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt palingworst 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de palingworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je palingworst invriezen

Hoe weet je of palingworst niet meer goed is?

Als de palingworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of palingworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de palingworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de palingworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de palingworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de palingworst.
  Palingworst is roze tot bruin. De rand van palingworst is donkerder. Ook zijn er witte stippen in palingworst te zien.. Zo moet de palingworst er dus uitziet. Maar hoe ziet palingworst eruit als het niet meer goed is? Wanneer palingworst grauw-grijs wordt is deze niet meer goed. Ook als palingworst plakkerig is geworden, duidt dit op bedorven palingworst.
 3. Ruikt de palingworst vreemd?
  Er komt een zure geur van de palingworst af als deze over datum is.
 4. Proeven of palingworst niet meer goed is.
  Een zure bijsmaak wijst erop dat palingworst over datum is.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de palingworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft palingworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook palingworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de palingworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar palingworst dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips palingworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar palingworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de palingworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de palingworst verpakt is, hoe langer de palingworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de palingworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je palingworst onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de palingworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je palingworst over de datum eten?

Nee, op palingworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als palingworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de palingworst zitten.

Ik heb palingworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je palingworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je palingworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Palingworst mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van palingworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de palingworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor palingworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *