Categorieën
Vleeswaren

Ossenworst bewaren

Hoe lang is ossenworst houdbaar? Op ossenworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je ossenworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de ossenworst geopend? Dan is de ossenworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de ossenworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Ossenworst bewaren

Hoe lang is ossenworst houdbaar?

Ossenworst komt uit Israël. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Ossenworst is een traditionele worst uit de Joodse keuken. Het maken van ossenworst begon al in de zeventiende eeuw. Er zit overigens ook een Nederlands tintje aan de ossenworst. De kruiden en specerijen die gebruikt werden om ossenworst te maken kwamen veelal uit Nederlands-Indië.

Ossenworst wordt vaak bij een luxe ontbijt of lunch geserveerd. Ook kun je plakken ossenworst op een hapjesschotel serveren.

Varianten en andere soorten van ossenworst zijn: ossenworst plakjes, ossenworst truffel of gerookte ossenworst.

Ongeopend is ossenworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze ossenworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 uur
In de koelkast (geopend)2 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is ossenworst houdbaar

Belangrijk: Eet ossenworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de ossenworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid ossenworst

Op ossenworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de ossenworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de ossenworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de ossenworst.

Ook als de ossenworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je ossenworst het beste bewaren?

Ossenworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt ossenworst onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het koeler, dus het is de beste locatie voor het bewaren van bederfelijke goederen.

Ossenworst in de koelkast bewaren

Je kunt de ossenworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de ossenworst. Ook kun je de ossenworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies ossenworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 2 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de ossenworst onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de ossenworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je ossenworst invriezen?

Als je ossenworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt ossenworst 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de ossenworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je ossenworst invriezen

Hoe weet je of ossenworst niet meer goed is?

Als de ossenworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of ossenworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de ossenworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de ossenworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de ossenworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de ossenworst.
  Ossenworst is donkerrood. In de ossenworst zijn witte puntjes te zien.. Zo moet de ossenworst er dus uitziet. Maar hoe ziet ossenworst eruit als het niet meer goed is? De ossenworst wordt donker van kleur. Ook kan ossenworst plakkerig worden.
 3. Ruikt de ossenworst vreemd?
  Een intenste zure geur wijst erop dat ossenworst over datum is.
 4. Proeven of ossenworst niet meer goed is.
  Ossenworst die niet meer goed is heeft een zure bijsmaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de ossenworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft ossenworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook ossenworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de ossenworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar ossenworst dan ook maximaal 1 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips ossenworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar ossenworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de ossenworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de ossenworst verpakt is, hoe langer de ossenworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de ossenworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je ossenworst onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de ossenworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je ossenworst over de datum eten?

Nee, op ossenworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als ossenworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de ossenworst zitten.

Ik heb ossenworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je ossenworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je ossenworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Ossenworst mag je maximaal bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van ossenworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de ossenworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor ossenworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *