Categorieën
Vleeswaren

Ontbijtspek bewaren

Hoe lang is ontbijtspek houdbaar? Op ontbijtspek vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je ontbijtspek kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de ontbijtspek geopend? Dan is de ontbijtspek minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de ontbijtspek nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Ontbijtspek bewaren

Hoe lang is ontbijtspek houdbaar?

Ontbijtspek komt uit China. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Ontbijtspek is waarschijnlijk ontstaan in China. De geschiedenis van spek in het algemeen gaat al terug tot 1500 jaar voor Christus. Toen begonnen de Chinezen al begonnen met het kruiden van het buikspek van het varken.

Ontbijtspek kun je gewoon zo op je brood doen. Ook wordt het vaak gebruikt op een gebakken ei of omelet.

Varianten en andere soorten van ontbijtspek zijn: biologisch ontbijtspek, uitgebakken ontbijtspek en gerookt ontbijtspek.

Ongeopend is ontbijtspek houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze ontbijtspek (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is ontbijtspek houdbaar

Belangrijk: Eet ontbijtspek niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de ontbijtspek uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid ontbijtspek

Op ontbijtspek (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de ontbijtspek niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de ontbijtspek er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de ontbijtspek.

Ook als de ontbijtspek er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je ontbijtspek het beste bewaren?

Ontbijtspek bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt ontbijtspek onder in de koelkast.

De temperatuur onderin de koelkast is het laagst, en daarom is het de meest geschikte plek voor het opslaan van bederfelijke producten.

Ontbijtspek in de koelkast bewaren

Je kunt de ontbijtspek het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de ontbijtspek. Ook kun je de ontbijtspek bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies ontbijtspek:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de ontbijtspek onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de ontbijtspek geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je ontbijtspek invriezen?

Als je ontbijtspek langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt ontbijtspek 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de ontbijtspek in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je ontbijtspek invriezen

Hoe weet je of ontbijtspek niet meer goed is?

Als de ontbijtspek bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of ontbijtspek niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de ontbijtspek. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de ontbijtspek dan weg. Kijk ook of de verpakking van de ontbijtspek nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de ontbijtspek.
  Ontbijtspek heeft veel verschillende kleuren. Het gaat van wit tot haast bruin en alles wat er tussenin zit.. Zo moet de ontbijtspek er dus uitziet. Maar hoe ziet ontbijtspek eruit als het niet meer goed is? Ontbijtspek krijgt een donkere, grauwe kleur als deze bedorven is.
 3. Ruikt de ontbijtspek vreemd?
  De geur van ontbijtspek wordt zuur.
 4. Proeven of ontbijtspek niet meer goed is.
  Bedroven of rotte ontbijtspek smaakt niet lekker.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de ontbijtspek nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft ontbijtspek goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook ontbijtspek niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de ontbijtspek buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar ontbijtspek dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips ontbijtspek bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar ontbijtspek in een luchtdichte verpakking. Je kunt de ontbijtspek ook in folie wikkelen. Hoe beter de ontbijtspek verpakt is, hoe langer de ontbijtspek vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de ontbijtspek op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je ontbijtspek onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de ontbijtspek zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je ontbijtspek over de datum eten?

Nee, op ontbijtspek staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als ontbijtspek er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de ontbijtspek zitten.

Ik heb ontbijtspek over de datum gegeten, wat nu?

Heb je ontbijtspek gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je ontbijtspek bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Ontbijtspek mag je maximaal 2 dagen (gegrild) bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van ontbijtspek met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de ontbijtspek dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor ontbijtspek waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *