Categorieën
Vleeswaren

Leverworst bewaren

Hoe lang is leverworst houdbaar? Op leverworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je leverworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de leverworst geopend? Dan is de leverworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de leverworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Leverworst bewaren

Hoe lang is leverworst houdbaar?

Leverworst komt uit Duitsland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Leverworst is ooit bedacht in Duitsland. Daar zijn dan ook veel verschillende varianten van leverworst. Zo heeft de “Thüringer Leberwurst” bijvoorbeeld zelfs een beschermde status. Ook in Nederland is leverworst enorm populair. De Haagse leverworst of de Groningse leverworst zijn bekende voorbeelden. Het wordt vaak ook gegeten met een beetje mosterd. Daarnaast is in Nederland ook de Kips leverworst bekend (vooral door de goede slogan).

Leverworst kun je natuurlijk op je brood doen. Ook op een hapjesschotel komt leverworst vaak voor. Er zijn zelfs stamppotgerechten waar leverworst doorheen gaat.

Varianten en andere soorten van leverworst zijn: saksische leverworst, fijne leverworst en smeerleverworst.

Ongeopend is leverworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze leverworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is leverworst houdbaar

Belangrijk: Eet leverworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de leverworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid leverworst

Op leverworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de leverworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de leverworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de leverworst.

Ook als de leverworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je leverworst het beste bewaren?

Leverworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt leverworst onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is de temperatuur het laagst. Daar kun je dus het beste de bedervelijke producten bewaren.

Leverworst in de koelkast bewaren

Je kunt de leverworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de leverworst. Ook kun je de leverworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies leverworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de leverworst onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de leverworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je leverworst invriezen?

Als je leverworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt leverworst 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de leverworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je leverworst invriezen

Hoe weet je of leverworst niet meer goed is?

Als de leverworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of leverworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de leverworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de leverworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de leverworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de leverworst.
  Leverworst ziet er roze tot bruinachtig uit.. Zo moet de leverworst er dus uitziet. Maar hoe ziet leverworst eruit als het niet meer goed is? Leverworst wordt heel donker als deze niet meer goed is. Het kan zelfs bijna bruin/paars worden.
 3. Ruikt de leverworst vreemd?
  De leverworst krijgt een penetrante geur.
 4. Proeven of leverworst niet meer goed is.
  Leverworst die niet meer goed is, smaakt vies. Bovendien is de leverworst harder.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de leverworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft leverworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook leverworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de leverworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar leverworst dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips leverworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar leverworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de leverworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de leverworst verpakt is, hoe langer de leverworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de leverworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je leverworst onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de leverworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je leverworst over de datum eten?

Nee, op leverworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als leverworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de leverworst zitten.

Ik heb leverworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je leverworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je leverworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Leverworst mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van leverworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de leverworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor leverworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *