Categorieën
Vleeswaren

Leverkaas bewaren

Hoe lang is leverkaas houdbaar? Op leverkaas vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je leverkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de leverkaas geopend? Dan is de leverkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de leverkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Leverkaas bewaren

Hoe lang is leverkaas houdbaar?

Leverkaas komt uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Leverkaas zoals wij dat kennen is een variant op “leberkäse”. Dit komt uit Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Toch is er wel een belangrijk verschil. In Duitsland en delen van Oostenrijk wordt namelijk veel minder lever toegevoegd. Soms wordt er zelfs helemaal geen lever aan toegevoegd.

Leverkaas wordt vaak op brood gegeten. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt leverkaas ook als een soort gehaktbrood gegeten.

Varianten en andere soorten van leverkaas zijn: ambachtelijke leverkaas.

Ongeopend is leverkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze leverkaas (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is leverkaas houdbaar

Belangrijk: Eet leverkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de leverkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid leverkaas

Op leverkaas (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de leverkaas niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de leverkaas er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de leverkaas.

Ook als de leverkaas er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je leverkaas het beste bewaren?

Leverkaas bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt leverkaas onder in de koelkast.

De laagste temperatuur in de koelkast bevindt zich onderaan. Dat is de beste plek om bederfelijke producten te bewaren.

Leverkaas in de koelkast bewaren

Je kunt de leverkaas het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de leverkaas. Ook kun je de leverkaas bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies leverkaas:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de leverkaas onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de leverkaas geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je leverkaas invriezen?

Als je leverkaas langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt leverkaas 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de leverkaas in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je leverkaas invriezen

Hoe weet je of leverkaas niet meer goed is?

Als de leverkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of leverkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de leverkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de leverkaas dan weg. Kijk ook of de verpakking van de leverkaas nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de leverkaas.
  Leverkaas heeft is roze met donkere puntjes erin. De rand van leverkaas is wit. Dit is een vetrand.. Zo moet de leverkaas er dus uitziet. Maar hoe ziet leverkaas eruit als het niet meer goed is? Als leverkaas grauw verkleurd kun je deze niet meer consumeren. Ook kan leverkaas plakkerig worden.
 3. Ruikt de leverkaas vreemd?
  Leverkaas die een zure geur krijgt is niet meer goed.
 4. Proeven of leverkaas niet meer goed is.
  Een zure smaak geeft aan dat leverkaas bedorven is.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de leverkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft leverkaas goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook leverkaas niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de leverkaas buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar leverkaas dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips leverkaas bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar leverkaas in een luchtdichte verpakking. Je kunt de leverkaas ook in folie wikkelen. Hoe beter de leverkaas verpakt is, hoe langer de leverkaas vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de leverkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je leverkaas onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de leverkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je leverkaas over de datum eten?

Nee, op leverkaas staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als leverkaas er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de leverkaas zitten.

Ik heb leverkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je leverkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je leverkaas bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Leverkaas mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van leverkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de leverkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor leverkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *