Categorieën
Vleeswaren

Kipfilet bewaren

Hoe lang is kipfilet houdbaar? Op kipfilet vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je kipfilet kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de kipfilet geopend? Dan is de kipfilet minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de kipfilet nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: kippenvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Kipfilet bewaren

Hoe lang is kipfilet houdbaar?

Kipfilet komt uit Babylon (Midden-Oosten). Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Op een oud tablet van klei staat al het eerste recept met kip. In spijkerschrift staat er een recept met kip op. Deze tablet dateert al uit 1700 jaar voor Christus. Het is daarna heel hard gegaan met kip als eten. Tegenwoordig is het één van de populairste vleessoorten ter wereld. Het wordt bovendien gebruikt voor heel veel verschillende gerechten. Varianten die we als broodbeleg in Nederland kennen zijn gegrilde kipfilet, kipfilet met tuinkruiden en gerookte kipfilet.

Kipfilet wordt eigenlijk voor vanalles gebruikt. Het is naast broodbeleg ook terug te vinden in tal van avondmaaltijden. Van wraps tot pasta, van tapas tot kipfilethapjes. Je kunt kipfilet dus de hele dag door eten.

Varianten en andere soorten van kipfilet zijn: kipfilet met tuinkruiden.

Ongeopend is kipfilet houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze kipfilet (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is kipfilet houdbaar

Belangrijk: Eet kipfilet niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de kipfilet uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid kipfilet

Op kipfilet (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de kipfilet niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de kipfilet er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de kipfilet.

Ook als de kipfilet er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je kipfilet het beste bewaren?

Kipfilet bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt kipfilet onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het het koudst, wat het ideaal maakt voor het bewaren van bederfelijke producten.

Kipfilet in de koelkast bewaren

Je kunt de kipfilet het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de kipfilet. Ook kun je de kipfilet bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies kipfilet:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de kipfilet onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de kipfilet geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je kipfilet invriezen?

Als je kipfilet langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt kipfilet 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de kipfilet in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je kipfilet invriezen

Hoe weet je of kipfilet niet meer goed is?

Als de kipfilet bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of kipfilet niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de kipfilet. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de kipfilet dan weg. Kijk ook of de verpakking van de kipfilet nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de kipfilet.
  Kipfilet is wit-roze van kleur.. Zo moet de kipfilet er dus uitziet. Maar hoe ziet kipfilet eruit als het niet meer goed is? Kipfilet wordt grijs en grauw als het niet meer goed is.
 3. Ruikt de kipfilet vreemd?
  Als er een penetrante geur van de kipfilet afkomt is deze niet meer goed om te gebruiken.
 4. Proeven of kipfilet niet meer goed is.
  Kipfilet krijgt een zure smaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de kipfilet nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft kipfilet goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook kipfilet niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de kipfilet buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar kipfilet dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips kipfilet bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar kipfilet in een luchtdichte verpakking. Je kunt de kipfilet ook in folie wikkelen. Hoe beter de kipfilet verpakt is, hoe langer de kipfilet vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de kipfilet op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je kipfilet onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de kipfilet zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je kipfilet over de datum eten?

Nee, op kipfilet staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als kipfilet er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de kipfilet zitten.

Ik heb kipfilet over de datum gegeten, wat nu?

Heb je kipfilet gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je kipfilet bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Kipfilet mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van kipfilet met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de kipfilet dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor kipfilet waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *