Categorieën
Vleeswaren

Katenspek bewaren

Hoe lang is katenspek houdbaar? Op katenspek vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je katenspek kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de katenspek geopend? Dan is de katenspek minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de katenspek nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Katenspek bewaren

Hoe lang is katenspek houdbaar?

Katenspek komt uit Duitsland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Hoewel je wellicht denkt dat Katenspek een Nederlands woordt is, is dat niet het geval. Katenspek komt namelijk van origine uit Duitsland. Het gaat met name om de manier waarop het spek gedroogd wordt. Dit gebeurt namelijk in een Duitse “Kate”.

Katenspek wordt als broodbeleg gegeten, maar gaat ook heel goed samen met haricot verts of sperziebonen.

Varianten en andere soorten van katenspek zijn: biologische katenspek.

Ongeopend is katenspek houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze katenspek (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is katenspek houdbaar

Belangrijk: Eet katenspek niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de katenspek uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid katenspek

Op katenspek (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de katenspek niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de katenspek er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de katenspek.

Ook als de katenspek er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je katenspek het beste bewaren?

Katenspek bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt katenspek onder in de koelkast.

De koelste plek in de koelkast is onderin gelegen. Dat is de optimale locatie voor het bewaren van bederfelijke goederen.

Katenspek in de koelkast bewaren

Je kunt de katenspek het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de katenspek. Ook kun je de katenspek bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies katenspek:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de katenspek onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de katenspek geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je katenspek invriezen?

Als je katenspek langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt katenspek 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de katenspek in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je katenspek invriezen

Hoe weet je of katenspek niet meer goed is?

Als de katenspek bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of katenspek niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de katenspek. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de katenspek dan weg. Kijk ook of de verpakking van de katenspek nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de katenspek.
  Katenspek heeft een wit-roze binnenkant. De buitenkant van katenspek is juist heel donker.. Zo moet de katenspek er dus uitziet. Maar hoe ziet katenspek eruit als het niet meer goed is? Katenspek verkleurt en kan een grijs/groene glans krijgen. Uiteindelijk kan de katenspek zelfs gaan schimmelen. Ook als de katenspek plakkerig wordt is deze niet meer goed om te eten.
 3. Ruikt de katenspek vreemd?
  Katenspek die zurig ruikt moet je weggooien.
 4. Proeven of katenspek niet meer goed is.
  Katenspek die niet meer goed is smaakt niet lekker.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de katenspek nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft katenspek goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook katenspek niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de katenspek buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar katenspek dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips katenspek bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar katenspek in een luchtdichte verpakking. Je kunt de katenspek ook in folie wikkelen. Hoe beter de katenspek verpakt is, hoe langer de katenspek vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de katenspek op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je katenspek onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de katenspek zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je katenspek over de datum eten?

Nee, op katenspek staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als katenspek er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de katenspek zitten.

Ik heb katenspek over de datum gegeten, wat nu?

Heb je katenspek gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je katenspek bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Katenspek mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van katenspek met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de katenspek dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor katenspek waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *