Categorieën
Vleeswaren

Grillworst bewaren

Hoe lang is grillworst houdbaar? Op grillworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je grillworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de grillworst geopend? Dan is de grillworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de grillworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Grillworst bewaren

Hoe lang is grillworst houdbaar?

Grillworst komt uit Mesopotamië. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Grillworst komt tegenwoordig in vele soorten en maten. Kip Grillworst, Grillworst met kaas of zelfs een Mexicaanse grillworst. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is tegenwoordig wel een grillworst van. Worsten werden traditioneel gemaakt in Mesopotamië. Wanneer de grillworst zoals wij die kennen als broodbeleg bedacht is, is onbekend.

Grillworst wordt vaak als snack of als beleg op brood gegeten. Er zijn steeds meer varianten gekomen.

Varianten en andere soorten van grillworst zijn: grillworst met kaas, grillworst naturel, kipgrillworst, grillworst zaanlander kaas, grillworst met jalapeno, grillworst pikant, grillworst saté en grillworst kaas mosterd.

Ongeopend is grillworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze grillworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is grillworst houdbaar

Belangrijk: Eet grillworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de grillworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid grillworst

Op grillworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de grillworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de grillworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de grillworst.

Ook als de grillworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je grillworst het beste bewaren?

Grillworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt grillworst onder in de koelkast.

De laagste temperatuur in de koelkast bevindt zich onderin. Het is de ideale plek om bederfelijke producten op te slaan.

Grillworst in de koelkast bewaren

Je kunt de grillworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de grillworst. Ook kun je de grillworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies grillworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de grillworst onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de grillworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je grillworst invriezen?

Als je grillworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt grillworst 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de grillworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je grillworst invriezen

Hoe weet je of grillworst niet meer goed is?

Als de grillworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of grillworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de grillworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de grillworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de grillworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de grillworst.
  Grillworst is roze aan de binnenkant, terwijl de randen juist heel donker van kleur zijn.. Zo moet de grillworst er dus uitziet. Maar hoe ziet grillworst eruit als het niet meer goed is? Grillworst droogt uit en verkleurt als het over datum is.
 3. Ruikt de grillworst vreemd?
  Als er een zure, onaangename geur van de grillworst afkomt is deze bedorven.
 4. Proeven of grillworst niet meer goed is.
  Grillworst die niet meer goed is heeft een zure nasmaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de grillworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft grillworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook grillworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de grillworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar grillworst dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips grillworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar grillworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de grillworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de grillworst verpakt is, hoe langer de grillworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de grillworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je grillworst onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de grillworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je grillworst over de datum eten?

Nee, op grillworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als grillworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de grillworst zitten.

Ik heb grillworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je grillworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je grillworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Grillworst mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van grillworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de grillworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor grillworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *