Categorieën
Vleeswaren

Gerookte kipfilet bewaren

Hoe lang is gerookte kipfilet houdbaar? Op gerookte kipfilet vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je gerookte kipfilet kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de gerookte kipfilet geopend? Dan is de gerookte kipfilet minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de gerookte kipfilet nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: kippenvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Gerookte kipfilet bewaren

Hoe lang is gerookte kipfilet houdbaar?

Gerookte kipfilet komt uit Babylon (Midden-Oosten). Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Wanneer er voor het eerst gerookte kipfilet werd gemaakt is onduidelijk. Er is meer duidelijk over wanneer er voor het eerst kip gegeten werd. Dat was ongeveer 600 jaar voor Christus. Daarna is kip uitgegroeid tot één van de populairste vleessoorten ter wereld.

Gerookte kipfilet wint steeds meer in populariteit. Het wordt bovendien voor steeds meer dingen gebruikt. Als broodbeleg, door salades, in wraps, door de pasta of bij de tapas.

Varianten en andere soorten van gerookte kipfilet zijn: gerookte kipfilet met tuinkruiden, scharrel gerookte kipfilet, biologisch gerookte kipfilet, gerookte kipfilet provencaalse kruiden, kalkoenfilet.

Ongeopend is gerookte kipfilet houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze gerookte kipfilet (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is gerookte kipfilet houdbaar

Belangrijk: Eet gerookte kipfilet niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de gerookte kipfilet uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid gerookte kipfilet

Op gerookte kipfilet (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de gerookte kipfilet niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de gerookte kipfilet er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de gerookte kipfilet.

Ook als de gerookte kipfilet er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je gerookte kipfilet het beste bewaren?

Gerookte kipfilet bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt gerookte kipfilet onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het kouder, waardoor het de beste plek is voor het opslaan van bederfelijke producten.

Gerookte kipfilet in de koelkast bewaren

Je kunt de gerookte kipfilet het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de gerookte kipfilet. Ook kun je de gerookte kipfilet bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies gerookte kipfilet:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de gerookte kipfilet onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de gerookte kipfilet geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je gerookte kipfilet invriezen?

Als je gerookte kipfilet langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt gerookte kipfilet 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de gerookte kipfilet in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je gerookte kipfilet invriezen

Hoe weet je of gerookte kipfilet niet meer goed is?

Als de gerookte kipfilet bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of gerookte kipfilet niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de gerookte kipfilet. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de gerookte kipfilet dan weg. Kijk ook of de verpakking van de gerookte kipfilet nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de gerookte kipfilet.
  Gerookte kipfilet is beige tot roze.. Zo moet de gerookte kipfilet er dus uitziet. Maar hoe ziet gerookte kipfilet eruit als het niet meer goed is? Gerookte kipfilet verandert van kleur als het over datum is.
 3. Ruikt de gerookte kipfilet vreemd?
  Als de gerookte kipfilet een penetrante, zure geur krijgt, is het duidelijk over de datum.
 4. Proeven of gerookte kipfilet niet meer goed is.
  Bedorven gerookte kipfilet smaakt zurig en ranzig.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de gerookte kipfilet nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft gerookte kipfilet goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook gerookte kipfilet niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de gerookte kipfilet buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar gerookte kipfilet dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips gerookte kipfilet bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar gerookte kipfilet in een luchtdichte verpakking. Je kunt de gerookte kipfilet ook in folie wikkelen. Hoe beter de gerookte kipfilet verpakt is, hoe langer de gerookte kipfilet vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de gerookte kipfilet op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je gerookte kipfilet onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de gerookte kipfilet zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je gerookte kipfilet over de datum eten?

Nee, op gerookte kipfilet staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als gerookte kipfilet er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de gerookte kipfilet zitten.

Ik heb gerookte kipfilet over de datum gegeten, wat nu?

Heb je gerookte kipfilet gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je gerookte kipfilet bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Gerookte kipfilet mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van gerookte kipfilet met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de gerookte kipfilet dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor gerookte kipfilet waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *