Categorieën
Vleeswaren

Gegrilde ham bewaren

Hoe lang is gegrilde ham houdbaar? Op gegrilde ham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je gegrilde ham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de gegrilde ham geopend? Dan is de gegrilde ham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de gegrilde ham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Gegrilde ham bewaren

Hoe lang is gegrilde ham houdbaar?

Gegrilde ham komt uit China. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Over waar gegrilde ham van origine vandaan komt is al lange tijd veel discussie. Het is namelijk een belangrijk ingrediënt van de Amerikaanse “Ham and Cheese sandwich”. Ook voor de Franse “Croque Monsieu”, de Braziliaanse “Misto Quente” en de Argentijnse “Pebete” wordt gegrilde ham gebruikt. Gegrilde ham is natuurlijk niet anders dan een gegrild stuk “gewone” ham. Gewone ham komt van origine uit China.

Gegrilde ham kan natuurlijk op een broodje. Je kunt het daarnaast ook gebruiken om de haricot verts. Gegrilde ham wordt dus ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds gegeten.

Varianten en andere soorten van gegrilde ham zijn: flinterdunne gegrilde ham.

Ongeopend is gegrilde ham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze gegrilde ham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is gegrilde ham houdbaar

Belangrijk: Eet gegrilde ham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de gegrilde ham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid gegrilde ham

Op gegrilde ham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de gegrilde ham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de gegrilde ham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de gegrilde ham.

Ook als de gegrilde ham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je gegrilde ham het beste bewaren?

Gegrilde ham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt gegrilde ham onder in de koelkast.

De temperatuur is lager onderin de koelkast, waardoor het de meest geschikte plek is voor het bewaren van bederfelijke producten.

Gegrilde ham in de koelkast bewaren

Je kunt de gegrilde ham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de gegrilde ham. Ook kun je de gegrilde ham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies gegrilde ham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de gegrilde ham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de gegrilde ham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je gegrilde ham invriezen?

Als je gegrilde ham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt gegrilde ham 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de gegrilde ham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je gegrilde ham invriezen

Hoe weet je of gegrilde ham niet meer goed is?

Als de gegrilde ham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of gegrilde ham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de gegrilde ham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de gegrilde ham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de gegrilde ham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de gegrilde ham.
  Gegrilde ham, of Grillham, heeft een roze kleur. De randen zijn door het kruiden vaak donkerder.. Zo moet de gegrilde ham er dus uitziet. Maar hoe ziet gegrilde ham eruit als het niet meer goed is? Gegrilde ham wordt nat en plakkerig als deze over datum is. Ook kan de grillham uiteindelijk gaan schimmelen.
 3. Ruikt de gegrilde ham vreemd?
  Grillham die niet meer goed is krijgt een intense zure geur.
 4. Proeven of gegrilde ham niet meer goed is.
  Gegrilde ham die over datum is smaakt niet lekker. Het krijgt zelfs een zure smaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de gegrilde ham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft gegrilde ham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook gegrilde ham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de gegrilde ham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar gegrilde ham dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips gegrilde ham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar gegrilde ham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de gegrilde ham ook in folie wikkelen. Hoe beter de gegrilde ham verpakt is, hoe langer de gegrilde ham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de gegrilde ham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je gegrilde ham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de gegrilde ham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je gegrilde ham over de datum eten?

Nee, op gegrilde ham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als gegrilde ham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de gegrilde ham zitten.

Ik heb gegrilde ham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je gegrilde ham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je gegrilde ham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Gegrilde ham mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van gegrilde ham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de gegrilde ham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor gegrilde ham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *