Categorieën
Vleeswaren

Gebraden gehakt bewaren

Hoe lang is gebraden gehakt houdbaar? Op gebraden gehakt vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je gebraden gehakt kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de gebraden gehakt geopend? Dan is de gebraden gehakt minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de gebraden gehakt nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees (soms ook gemengd met varkensvlees of lamsvlees)
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Gebraden gehakt bewaren

Hoe lang is gebraden gehakt houdbaar?

Gebraden gehakt komt uit Turkije. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Gebraden gehakt is van oorsprong een mix van restjes vlees die “gehakt” en gemixt worden. Het woord gehakt komt van het Turkse woord “kıyma” of het Griekse “kimás”. Gehakt werd voor het eerst zo’n 10.000 jaar geleden gemaakt in Mesopotamië.

Gebraden gehakt wordt vaak gegeten als beleg op brood bij het ontbijt of de lunch.

Varianten en andere soorten van gebraden gehakt zijn: roasted gehakt, gehakt met ui, biologisch gebraden gehakt, Pain de Provence, gebraden gehakt cordon blue, gebraden kipgehakt.

Ongeopend is gebraden gehakt houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze gebraden gehakt (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is gebraden gehakt houdbaar

Belangrijk: Eet gebraden gehakt niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de gebraden gehakt uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid gebraden gehakt

Op gebraden gehakt (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de gebraden gehakt niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de gebraden gehakt er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de gebraden gehakt.

Ook als de gebraden gehakt er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je gebraden gehakt het beste bewaren?

Gebraden gehakt bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt gebraden gehakt onder in de koelkast.

De koelste plek in de koelkast is onderin gelegen. Dat is de optimale locatie voor het bewaren van bederfelijke goederen.

Gebraden gehakt in de koelkast bewaren

Je kunt de gebraden gehakt het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de gebraden gehakt. Ook kun je de gebraden gehakt bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies gebraden gehakt:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de gebraden gehakt onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de gebraden gehakt geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je gebraden gehakt invriezen?

Als je gebraden gehakt langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt gebraden gehakt 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de gebraden gehakt in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je gebraden gehakt invriezen

Hoe weet je of gebraden gehakt niet meer goed is?

Als de gebraden gehakt bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of gebraden gehakt niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de gebraden gehakt. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de gebraden gehakt dan weg. Kijk ook of de verpakking van de gebraden gehakt nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de gebraden gehakt.
  Gebraden gehakt is bruin van kleur en heeft vaak een donkere rand of korst.. Zo moet de gebraden gehakt er dus uitziet. Maar hoe ziet gebraden gehakt eruit als het niet meer goed is? Het gebraden gehakt wordt vochtig en kan verkleuren als deze niet meer goed is.
 3. Ruikt de gebraden gehakt vreemd?
  Wanneer gebraden gehakt onaangenaam ruikt kun je hem beter weggooien.
 4. Proeven of gebraden gehakt niet meer goed is.
  Gebraden gehakt smaakt niet lekker als deze bedorven is.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de gebraden gehakt nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft gebraden gehakt goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook gebraden gehakt niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de gebraden gehakt buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar gebraden gehakt dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips gebraden gehakt bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar gebraden gehakt in een luchtdichte verpakking. Je kunt de gebraden gehakt ook in folie wikkelen. Hoe beter de gebraden gehakt verpakt is, hoe langer de gebraden gehakt vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de gebraden gehakt op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je gebraden gehakt onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de gebraden gehakt zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je gebraden gehakt over de datum eten?

Nee, op gebraden gehakt staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als gebraden gehakt er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de gebraden gehakt zitten.

Ik heb gebraden gehakt over de datum gegeten, wat nu?

Heb je gebraden gehakt gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je gebraden gehakt bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Gebraden gehakt mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van gebraden gehakt met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de gebraden gehakt dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor gebraden gehakt waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *