Categorieën
Vleeswaren

Fricandeau bewaren

Hoe lang is fricandeau houdbaar? Op fricandeau vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je fricandeau kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de fricandeau geopend? Dan is de fricandeau minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de fricandeau nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Fricandeau bewaren

Hoe lang is fricandeau houdbaar?

Fricandeau komt uit Frankrijk. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Hoewel het niet helemaal zeker is, komt fricandeau waarschijnlijk van origine uit Frankrijk. Er wordt zelfs wel eens gezegd dat het Duitse “frikandelle” en de Nederlandse Frikandel afstammen van fricandeau.

Fricandeau hoort vaak bij een luxe ontbijt of lunch. Ook kan je van kalfsfricandeau het voorgerecht Vitello Tonnato maken.

Varianten en andere soorten van fricandeau zijn: gegrilde fricandeau en kalfsfricandeau.

Ongeopend is fricandeau houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze fricandeau (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)2 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is fricandeau houdbaar

Belangrijk: Eet fricandeau niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de fricandeau uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid fricandeau

Op fricandeau (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de fricandeau niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de fricandeau er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de fricandeau.

Ook als de fricandeau er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je fricandeau het beste bewaren?

Fricandeau bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt fricandeau onder in de koelkast.

De laagste temperatuur in de koelkast bevindt zich onderin. Het is de ideale plek om bederfelijke producten op te slaan.

Fricandeau in de koelkast bewaren

Je kunt de fricandeau het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de fricandeau. Ook kun je de fricandeau bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies fricandeau:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 2 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de fricandeau onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de fricandeau geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je fricandeau invriezen?

Als je fricandeau langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt fricandeau 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de fricandeau in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je fricandeau invriezen

Hoe weet je of fricandeau niet meer goed is?

Als de fricandeau bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of fricandeau niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de fricandeau. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de fricandeau dan weg. Kijk ook of de verpakking van de fricandeau nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de fricandeau.
  Fricandeau is roze tot bruin van kleur. De buitenkant van fricandeau is donkerder, terwijl de binnenkant juist heel licht kan zijn.. Zo moet de fricandeau er dus uitziet. Maar hoe ziet fricandeau eruit als het niet meer goed is? Fricandeau wordt donker van kleur als het niet meer goed is. Het wordt een beetje grijs/bruin.
 3. Ruikt de fricandeau vreemd?
  De geur van bedorven fricandeau kan het best omschreven worden als zuur.
 4. Proeven of fricandeau niet meer goed is.
  Als fricandeau bedorven en zuur smaakt is deze niet meer goed om te eten.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de fricandeau nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft fricandeau goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook fricandeau niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de fricandeau buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar fricandeau dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips fricandeau bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar fricandeau in een luchtdichte verpakking. Je kunt de fricandeau ook in folie wikkelen. Hoe beter de fricandeau verpakt is, hoe langer de fricandeau vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de fricandeau op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je fricandeau onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de fricandeau zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je fricandeau over de datum eten?

Nee, op fricandeau staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als fricandeau er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de fricandeau zitten.

Ik heb fricandeau over de datum gegeten, wat nu?

Heb je fricandeau gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je fricandeau bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Fricandeau mag je niet eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van fricandeau met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de fricandeau dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor fricandeau waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *