Categorieën
Vleeswaren

Filet Americain bewaren

Hoe lang is filet americain houdbaar? Op filet americain vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je filet americain kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de filet americain geopend? Dan is de filet americain minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de filet americain nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Filet Americain bewaren

Hoe lang is filet americain houdbaar?

Filet Americain komt uit België. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt Filet Americain niet uit Amerika. Filet Americain is namelijk ontstaan in België. Daar heet het “Tartare du Boeuf” of “americain préparé”. Al eind 19e eeuw werd in gesproken over een variant van Filet Americain in een boek van Jules Verne.

Filet Americain is enorm populair. Als ontbijt, lunch of ’s avonds op een toastje. Filet Americain kan eigenlijk altijd.

Varianten en andere soorten van filet americain zijn: filet americain mager, filet americain met kaas, ei, ui of peper, filet americain carpaccio, filet americain truffel en filet martino.

Ongeopend is filet americain houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze filet americain (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkasthalf uur
In de koelkast (geopend)2 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)1 maand
Hoelang is filet americain houdbaar

Belangrijk: Eet filet americain niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de filet americain uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid filet americain

Op filet americain (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de filet americain niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de filet americain er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de filet americain.

Ook als de filet americain er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je filet americain het beste bewaren?

Filet Americain bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt filet americain onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het kouder, waardoor het de beste plek is voor het opslaan van bederfelijke producten.

Filet Americain in de koelkast bewaren

Je kunt de filet americain het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de filet americain. Ook kun je de filet americain bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies filet americain:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 2 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de filet americain onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de filet americain geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je filet americain invriezen?

Als je filet americain langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt filet americain 1 maand in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de filet americain in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je filet americain invriezen

Hoe weet je of filet americain niet meer goed is?

Als de filet americain bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of filet americain niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de filet americain. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de filet americain dan weg. Kijk ook of de verpakking van de filet americain nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de filet americain.
  Filet Americain is rood.. Zo moet de filet americain er dus uitziet. Maar hoe ziet filet americain eruit als het niet meer goed is? Als filet Americain donker van kleur wordt is dit niet meer goed. Je herkent dit aan een grauwe kleur. Ook wordt de filet americain slijmerig en plakkerig.
 3. Ruikt de filet americain vreemd?
  Filet Americain gaat heel onaangenaam ruiken als deze niet meer goed is.
 4. Proeven of filet americain niet meer goed is.
  Filet Americain die bedorven is smaakt zuur.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de filet americain nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft filet americain goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook filet americain niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de filet americain buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar filet americain dan ook maximaal half uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips filet americain bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar filet americain in een luchtdichte verpakking. Je kunt de filet americain ook in folie wikkelen. Hoe beter de filet americain verpakt is, hoe langer de filet americain vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de filet americain op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je filet americain onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de filet americain zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je filet americain over de datum eten?

Nee, op filet americain staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als filet americain er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de filet americain zitten.

Ik heb filet americain over de datum gegeten, wat nu?

Heb je filet americain gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je filet americain bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Filet Americain mag je niet eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van filet americain met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de filet americain dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor filet americain waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *