Categorieën
Vleeswaren

Corned beef bewaren

Hoe lang is corned beef houdbaar? Op corned beef vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je corned beef kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de corned beef geopend? Dan is de corned beef minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de corned beef nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Corned beef bewaren

Hoe lang is corned beef houdbaar?

Corned beef komt uit Ierland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Het is niet helemaal bekend waar Cornedbeef vandaan komt. Het vermoeden bestaat dat het uit Ierland komt. Het is ontstaan toen mensen begonnen met het zouten (pekelen) van vlees om de houdbaarheid te vergroten. Het woord “corn” betekende in het Oud-Engels “kleine stukjes “. Pas tijdens de industriële revolutie werd Corned Beef op grote schaal geproduceerd. Dat gebeurde vooral in Ierland.

Corned Beef in plakes gebruiken we vaak als broodbeleg. Je kunt het in blokes echter ook gebruiken in de pasta of door een salade.

Varianten en andere soorten van corned beef zijn: cornedbeef.

Ongeopend is corned beef houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze corned beef (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is corned beef houdbaar

Belangrijk: Eet corned beef niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de corned beef uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid corned beef

Op corned beef (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de corned beef niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de corned beef er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de corned beef.

Ook als de corned beef er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je corned beef het beste bewaren?

Corned beef bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt corned beef onder in de koelkast.

De laagste temperatuur is te vinden onderin de koelkast. Het is daarom de aanbevolen plek voor het bewaren van bederfelijke producten.

Corned beef in de koelkast bewaren

Je kunt de corned beef het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de corned beef. Ook kun je de corned beef bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies corned beef:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de corned beef onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de corned beef geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je corned beef invriezen?

Als je corned beef langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt corned beef 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de corned beef in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je corned beef invriezen

Hoe weet je of corned beef niet meer goed is?

Als de corned beef bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of corned beef niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de corned beef. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de corned beef dan weg. Kijk ook of de verpakking van de corned beef nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de corned beef.
  Corned Beef heeft een roze tot bruine kleur. De textuur is korrelig.. Zo moet de corned beef er dus uitziet. Maar hoe ziet corned beef eruit als het niet meer goed is? Cornedbeef wordt korrelig en wordt donker van kleur.
 3. Ruikt de corned beef vreemd?
  De cornedbeef gaat zuur ruiken als hij rot is.
 4. Proeven of corned beef niet meer goed is.
  Als cornedbeef zurig smaakt is deze niet meer goed. Spuug het dan uit.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de corned beef nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft corned beef goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook corned beef niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de corned beef buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar corned beef dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips corned beef bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar corned beef in een luchtdichte verpakking. Je kunt de corned beef ook in folie wikkelen. Hoe beter de corned beef verpakt is, hoe langer de corned beef vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de corned beef op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je corned beef onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de corned beef zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je corned beef over de datum eten?

Nee, op corned beef staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als corned beef er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de corned beef zitten.

Ik heb corned beef over de datum gegeten, wat nu?

Heb je corned beef gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je corned beef bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Corned beef mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van corned beef met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de corned beef dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor corned beef waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *