Categorieën
Vleeswaren

Coburgerham bewaren

Hoe lang is coburgerham houdbaar? Op coburgerham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je coburgerham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de coburgerham geopend? Dan is de coburgerham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de coburgerham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Coburgerham bewaren

Hoe lang is coburgerham houdbaar?

Coburgerham komt uit Duitsland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Coburger ham is ontstaan in het Duitse plaatsje Coburg, in de regio Beieren. Net als bijvoorbeeld de Ardenner ham is de Coburger ham ook een variant op “gewone” ham. De geschiedenis van de Coburger ham gaat terug tot in de middeleeuwen. Het is een oude Duitse vleestraditie en wordt in het Duits “Coburger Rücken” genoemd.

Wordt vaak als beleg op brood gegeten. Toch kun je Coburgerham op nog meer manieren gebruiken. Ook door een salade wordt Coburgerham vaak gebruikt.

Varianten en andere soorten van coburgerham zijn: coburger schinken.

Ongeopend is coburgerham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze coburgerham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is coburgerham houdbaar

Belangrijk: Eet coburgerham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de coburgerham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid coburgerham

Op coburgerham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de coburgerham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de coburgerham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de coburgerham.

Ook als de coburgerham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je coburgerham het beste bewaren?

Coburgerham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt coburgerham onder in de koelkast.

Met de laagste temperatuur onderin is dat de beste plek in de koelkast om bederfelijke producten te bewaren.

Coburgerham in de koelkast bewaren

Je kunt de coburgerham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de coburgerham. Ook kun je de coburgerham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies coburgerham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de coburgerham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de coburgerham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je coburgerham invriezen?

Als je coburgerham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt coburgerham 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de coburgerham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je coburgerham invriezen

Hoe weet je of coburgerham niet meer goed is?

Als de coburgerham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of coburgerham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de coburgerham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de coburgerham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de coburgerham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de coburgerham.
  Coburger ham heeft een donkere buitenkant. De binnenkant van de ham gaat van haast wit en lichtroze tot donker roze.. Zo moet de coburgerham er dus uitziet. Maar hoe ziet coburgerham eruit als het niet meer goed is? De textuur en kleur van coburgerham veranderen als deze over datum is. Het kan zelfs gaan schimmelen.
 3. Ruikt de coburgerham vreemd?
  Coburgerham gaat zuur ruiken als het niet meer goed is om te eten.
 4. Proeven of coburgerham niet meer goed is.
  Als coburgerham bedorven is, smaakt deze niet meer lekker.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de coburgerham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft coburgerham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook coburgerham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de coburgerham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar coburgerham dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips coburgerham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar coburgerham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de coburgerham ook in folie wikkelen. Hoe beter de coburgerham verpakt is, hoe langer de coburgerham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de coburgerham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je coburgerham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de coburgerham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je coburgerham over de datum eten?

Nee, op coburgerham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als coburgerham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de coburgerham zitten.

Ik heb coburgerham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je coburgerham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je coburgerham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Coburgerham mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van coburgerham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de coburgerham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor coburgerham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *