Categorieën
Vleeswaren

Chorizo bewaren

Hoe lang is chorizo houdbaar? Op chorizo vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je chorizo kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de chorizo geopend? Dan is de chorizo minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de chorizo nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Chorizo bewaren

Hoe lang is chorizo houdbaar?

Chorizo komt uit Spanje. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Chorizo komt van origine uit Spanje. De worst komt oospronkelijk uit de Spaanse regio Extremadura. De worst wordt vanaf het jaar 1600 regelmatig in Spaanse boeken genoemd. Tegenwoordig is paprika een belangrijk ingerediënt van chorizo. Dat was vroeger echter niet zo. De paprika kwam namelijk pas later naar Spanje.

Chorizo kan eigenlijk de hele dag door gegeten worden. Op brood, bij de borrelplank, door de pasta of door een stoofschotel… Je kunt het zo gek niet verzinnen of chorizo kan wel gebruikt worden.

Varianten en andere soorten van chorizo zijn: chorizo pamplona, chorizo pikant, licht pittige chorizo, Argal chorizo doux, Chorizo Iberico of bolas de chorizo.

Ongeopend is chorizo houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze chorizo (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is chorizo houdbaar

Belangrijk: Eet chorizo niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de chorizo uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid chorizo

Op chorizo (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de chorizo niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de chorizo er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de chorizo.

Ook als de chorizo er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je chorizo het beste bewaren?

Chorizo bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt chorizo onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het koeler, dus het is de beste locatie voor het bewaren van bederfelijke goederen.

Chorizo in de koelkast bewaren

Je kunt de chorizo het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de chorizo. Ook kun je de chorizo bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies chorizo:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de chorizo onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de chorizo geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je chorizo invriezen?

Als je chorizo langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt chorizo 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de chorizo in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je chorizo invriezen

Hoe weet je of chorizo niet meer goed is?

Als de chorizo bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of chorizo niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de chorizo. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de chorizo dan weg. Kijk ook of de verpakking van de chorizo nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de chorizo.
  Chorizo heeft een roodachtige, soms haast oranje kleur. Daarnaast zie je witte stukjes in de Chorizo (vet).. Zo moet de chorizo er dus uitziet. Maar hoe ziet chorizo eruit als het niet meer goed is? Chorizo gaat schimmelen als deze over de datum is. Ook gaat hij plakken.
 3. Ruikt de chorizo vreemd?
  De geur van Chorizo die niet meer goed is kan het beste beschreven worden als zuur.
 4. Proeven of chorizo niet meer goed is.
  Chorizo smaakt bedorven als de chorizo over datum is.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de chorizo nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft chorizo goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook chorizo niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de chorizo buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar chorizo dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips chorizo bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar chorizo in een luchtdichte verpakking. Je kunt de chorizo ook in folie wikkelen. Hoe beter de chorizo verpakt is, hoe langer de chorizo vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de chorizo op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je chorizo onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de chorizo zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je chorizo over de datum eten?

Nee, op chorizo staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als chorizo er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de chorizo zitten.

Ik heb chorizo over de datum gegeten, wat nu?

Heb je chorizo gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je chorizo bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Chorizo mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van chorizo met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de chorizo dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor chorizo waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *