Categorieën
Vleeswaren

Cervelaatworst bewaren

Hoe lang is cervelaatworst houdbaar? Op cervelaatworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je cervelaatworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de cervelaatworst geopend? Dan is de cervelaatworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de cervelaatworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees en rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Cervelaatworst bewaren

Hoe lang is cervelaatworst houdbaar?

Cervelaatworst komt uit Duitsland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Cervelaat is een variant op salami. Waar salami gemaakt wordt van voornamelijk varkensvlees is cervelaat een mix van rundvlees en varkensvlees. Bovendien worden er andere kruiden gebruikt. Het product is oorspronkelijk ontstaan in Italië.

Cervelaatworst eten we vaak ’s ochtends of ’s middags. Het kan echter ook als hapje geserveerd worden. Cervelaatworst met roomkaas of met monchou zijn bekende hapjes.

Varianten en andere soorten van cervelaatworst zijn: fijne cervelaat.

Ongeopend is cervelaatworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze cervelaatworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is cervelaatworst houdbaar

Belangrijk: Eet cervelaatworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de cervelaatworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid cervelaatworst

Op cervelaatworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de cervelaatworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de cervelaatworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de cervelaatworst.

Ook als de cervelaatworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je cervelaatworst het beste bewaren?

Cervelaatworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt cervelaatworst onder in de koelkast.

De temperatuur onderin de koelkast is het laagst, en daarom is het de meest geschikte plek voor het opslaan van bederfelijke producten.

Cervelaatworst in de koelkast bewaren

Je kunt de cervelaatworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de cervelaatworst. Ook kun je de cervelaatworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies cervelaatworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de cervelaatworst onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de cervelaatworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je cervelaatworst invriezen?

Als je cervelaatworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt cervelaatworst 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de cervelaatworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je cervelaatworst invriezen

Hoe weet je of cervelaatworst niet meer goed is?

Als de cervelaatworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of cervelaatworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de cervelaatworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de cervelaatworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de cervelaatworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de cervelaatworst.
  Cervelaatworst heeft een intens rode kleur. Bovendien zijn er witte stippen te zien.. Zo moet de cervelaatworst er dus uitziet. Maar hoe ziet cervelaatworst eruit als het niet meer goed is? Cervelaat die niet meer goed is wordt donker en gaat “zweten” waardoor het plakkerig wordt.
 3. Ruikt de cervelaatworst vreemd?
  De cervelaatworst krijgt een zure geur.
 4. Proeven of cervelaatworst niet meer goed is.
  De smaak wordt onaangenaam.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de cervelaatworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft cervelaatworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook cervelaatworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de cervelaatworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar cervelaatworst dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips cervelaatworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar cervelaatworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de cervelaatworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de cervelaatworst verpakt is, hoe langer de cervelaatworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de cervelaatworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je cervelaatworst onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de cervelaatworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je cervelaatworst over de datum eten?

Nee, op cervelaatworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als cervelaatworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de cervelaatworst zitten.

Ik heb cervelaatworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je cervelaatworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je cervelaatworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Cervelaatworst mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van cervelaatworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de cervelaatworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor cervelaatworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *