Categorieën
Vleeswaren

Boterhamworst bewaren

Hoe lang is boterhamworst houdbaar? Op boterhamworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je boterhamworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de boterhamworst geopend? Dan is de boterhamworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de boterhamworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: varkensvlees, rundvlees en soms kippenvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Boterhamworst bewaren

Hoe lang is boterhamworst houdbaar?

Boterhamworst komt uit België. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Boterhamworst komt van origine uit Italië waar de worst “Mortadella” heet. Ooit was het een belangrijk voedingsmiddel voor het Romeinse leger.

Wist je dat boterhamworst in België ook wel Hespenworst genoemd wordt. In de Verenigde Staten staat het bekend als “Baloney” en in Italië heet de boterhamworst Mortadella. Boterhamworst kennen we in Nederland ook als hapje met augurk.

Varianten en andere soorten van boterhamworst zijn: verse boterhamworst of blik boterhamworst.

Ongeopend is boterhamworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze boterhamworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is boterhamworst houdbaar

Belangrijk: Eet boterhamworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de boterhamworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid boterhamworst

Op boterhamworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de boterhamworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de boterhamworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de boterhamworst.

Ook als de boterhamworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je boterhamworst het beste bewaren?

Boterhamworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt boterhamworst onderin de koelkast.

De laagste temperatuur in de koelkast bevindt zich onderaan. Dat is de beste plek om bederfelijke producten te bewaren.

Boterhamworst in de koelkast bewaren

Je kunt de boterhamworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de boterhamworst. Ook kun je de boterhamworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies boterhamworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de boterhamworst onderin de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de boterhamworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je boterhamworst invriezen?

Als je boterhamworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt boterhamworst 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de boterhamworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je boterhamworst invriezen

Hoe weet je of boterhamworst niet meer goed is?

Als de boterhamworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of boterhamworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de boterhamworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de boterhamworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de boterhamworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de boterhamworst.
  Boterhamworst is lichtroze en is zacht.. Zo moet de boterhamworst er dus uitziet. Maar hoe ziet boterhamworst eruit als het niet meer goed is? De boterhamworst krijgt een donkere kleur als deze niet meer goed is. Ook kan boterhamworst plakkerig worden.
 3. Ruikt de boterhamworst vreemd?
  Boterhamworst gaat zuur ruiken als het over de datum is.
 4. Proeven of boterhamworst niet meer goed is.
  Een zure smaak wijst erop dat boterhamworst niet meer houdbaar is.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de boterhamworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft boterhamworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook boterhamworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de boterhamworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar boterhamworst dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips boterhamworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar boterhamworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de boterhamworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de boterhamworst verpakt is, hoe langer de boterhamworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de boterhamworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je boterhamworst onderin legt. Daar is de temperatuur het beste om de boterhamworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je boterhamworst over de datum eten?

Nee, op boterhamworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als boterhamworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de boterhamworst zitten.

Ik heb boterhamworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je boterhamworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je boterhamworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Boterhamworst mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van boterhamworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de boterhamworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor boterhamworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *