Categorieën
Vleeswaren

Boerenmetworst bewaren

Hoe lang is boerenmetworst houdbaar? Op boerenmetworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je boerenmetworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de boerenmetworst geopend? Dan is de boerenmetworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de boerenmetworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: Varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Boerenmetworst bewaren

Hoe lang is boerenmetworst houdbaar?

Boerenmetworst komt uit Duitsland. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Oorspronkelijk werd boerenmetworst, of metworst, gemaakt van het snijafval die ontstaan bij het verdelen van het vlees.

Boerenmetworst eten we vaak op brood als beleg. Traditioneel gezien wordt het vaak bij de borrelplank geserveerd.

Varianten en andere soorten van boerenmetworst zijn: magere boerenmetworst.

Ongeopend is boerenmetworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze boerenmetworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is boerenmetworst houdbaar

Belangrijk: Eet boerenmetworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de boerenmetworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid boerenmetworst

Op boerenmetworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de boerenmetworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de boerenmetworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de boerenmetworst.

Ook als de boerenmetworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je boerenmetworst het beste bewaren?

Boerenmetworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt boerenmetworst onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het het koudst, wat het ideaal maakt voor het bewaren van bederfelijke producten.

Boerenmetworst in de koelkast bewaren

Je kunt de boerenmetworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de boerenmetworst. Ook kun je de boerenmetworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies boerenmetworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de boerenmetworst onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de boerenmetworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je boerenmetworst invriezen?

Als je boerenmetworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt boerenmetworst 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de boerenmetworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je boerenmetworst invriezen

Hoe weet je of boerenmetworst niet meer goed is?

Als de boerenmetworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of boerenmetworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de boerenmetworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de boerenmetworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de boerenmetworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de boerenmetworst.
  Boerenmetworst is roze tot rood met witte grote stippen erin. Het heeft een robuuste textuur.. Zo moet de boerenmetworst er dus uitziet. Maar hoe ziet boerenmetworst eruit als het niet meer goed is? De boerenmetworst wordt vochtig en gaat plakken als deze niet meer goed is.
 3. Ruikt de boerenmetworst vreemd?
  Als de metworst onaangenaam ruikt, moet je deze weggooien.
 4. Proeven of boerenmetworst niet meer goed is.
  Een zure en bedorven smaak van de metworst duidt op bederf.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de boerenmetworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft boerenmetworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook boerenmetworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de boerenmetworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar boerenmetworst dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips boerenmetworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar boerenmetworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de boerenmetworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de boerenmetworst verpakt is, hoe langer de boerenmetworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de boerenmetworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je boerenmetworst onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de boerenmetworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je boerenmetworst over de datum eten?

Nee, op boerenmetworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als boerenmetworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de boerenmetworst zitten.

Ik heb boerenmetworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je boerenmetworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je boerenmetworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Boerenmetworst mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van boerenmetworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de boerenmetworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor boerenmetworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *