Categorieën
Vleeswaren

Biefstukworst bewaren

Hoe lang is biefstukworst houdbaar? Op biefstukworst vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je biefstukworst kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de biefstukworst geopend? Dan is de biefstukworst minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de biefstukworst nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: rundvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Biefstukworst bewaren

Hoe lang is biefstukworst houdbaar?

Biefstukworst komt uit Scandinavië. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Biefstukworst wordt gemaakt van dun gesneden biefstuk. De naam komt van het Engelse beefsteak. Het kwam voor het eerst voor in een 15e eeuws kookboek uit Scandinavië.

Biefstukworst wordt vaak gegeten bij het ontbijt of bij de lunch.

Varianten en andere soorten van biefstukworst zijn: biefstukworst plakjes of gerookte biefstukworst.

Ongeopend is biefstukworst houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze biefstukworst (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast0,5 – 1 uur
In de koelkast (geopend)2 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 maanden
Hoelang is biefstukworst houdbaar

Belangrijk: Eet biefstukworst niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de biefstukworst uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid biefstukworst

Op biefstukworst (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de biefstukworst niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de biefstukworst er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de biefstukworst.

Ook als de biefstukworst er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je biefstukworst het beste bewaren?

Biefstukworst bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt biefstukworst onder in de koelkast.

De koelste plek in de koelkast is onderin gelegen. Dat is de optimale locatie voor het bewaren van bederfelijke goederen.

Biefstukworst in de koelkast bewaren

Je kunt de biefstukworst het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de biefstukworst. Ook kun je de biefstukworst bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies biefstukworst:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 2 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de biefstukworst onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de biefstukworst geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je biefstukworst invriezen?

Als je biefstukworst langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt biefstukworst 2 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de biefstukworst in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je biefstukworst invriezen

Hoe weet je of biefstukworst niet meer goed is?

Als de biefstukworst bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of biefstukworst niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de biefstukworst. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de biefstukworst dan weg. Kijk ook of de verpakking van de biefstukworst nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de biefstukworst.
  Biefstukworst is rood van kleur en heeft een stevige textuur.. Zo moet de biefstukworst er dus uitziet. Maar hoe ziet biefstukworst eruit als het niet meer goed is? Biefstukworst krijgt een donkere kleur. Ook kan het plakkerig en slijmerig worden.
 3. Ruikt de biefstukworst vreemd?
  Een sterke zure geur wijst op bederf bij biefstukworst.
 4. Proeven of biefstukworst niet meer goed is.
  Als biefstuk zuur smaakt, is deze niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de biefstukworst nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft biefstukworst goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook biefstukworst niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de biefstukworst buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar biefstukworst dan ook maximaal 0,5 – 1 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips biefstukworst bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar biefstukworst in een luchtdichte verpakking. Je kunt de biefstukworst ook in folie wikkelen. Hoe beter de biefstukworst verpakt is, hoe langer de biefstukworst vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de biefstukworst op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je biefstukworst onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de biefstukworst zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je biefstukworst over de datum eten?

Nee, op biefstukworst staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als biefstukworst er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de biefstukworst zitten.

Ik heb biefstukworst over de datum gegeten, wat nu?

Heb je biefstukworst gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je biefstukworst bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Biefstukworst mag je niet eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van biefstukworst met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de biefstukworst dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor biefstukworst waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *