Categorieën
Vleeswaren

Beenham bewaren

Hoe lang is beenham houdbaar? Op beenham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je beenham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de beenham geopend? Dan is de beenham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de beenham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: Varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Beenham bewaren

Hoe lang is beenham houdbaar?

Beenham komt uit Canada. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

De naam beenham komt voort uit de bereiding van de ham. Het been zit tijdens de bereiding namelijk nog aan de ham. Dit geeft de ham extra smaak. Het is bedacht in Canada waar het een traditioneel kerstgerecht is. Vroeger werd beenham dan ook wel Canadese beenham genoemd.

Beenham kan als broodbeleg bij het ontbijt of de lunch. Ook een warm broodje beenham is heel bekend. Daarnaast kan beenham in zijn geheel geserveerd worden bij het avondeten.

Varianten en andere soorten van beenham zijn: beenham met honing mosterd en gegrilde beenham.

Ongeopend is beenham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze beenham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)3-5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is beenham houdbaar

Belangrijk: Eet beenham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de beenham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid beenham

Op beenham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de beenham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de beenham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de beenham.

Ook als de beenham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je beenham het beste bewaren?

Beenham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt beenham onder in de koelkast.

De laagste temperatuur in de koelkast bevindt zich onderin. Het is de ideale plek om bederfelijke producten op te slaan.

Beenham in de koelkast bewaren

Je kunt de beenham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de beenham. Ook kun je de beenham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies beenham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3-5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de beenham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de beenham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je beenham invriezen?

Als je beenham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt beenham 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de beenham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je beenham invriezen

Hoe weet je of beenham niet meer goed is?

Als de beenham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of beenham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de beenham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de beenham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de beenham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de beenham.
  Beenham heeft een roze binnenkant terwijl de buitenkant donkerder is.. Zo moet de beenham er dus uitziet. Maar hoe ziet beenham eruit als het niet meer goed is? Als beenham verkleurt of uit elkaar valt, dan is deze niet meer goed. Ook als de beenham plakkerig wordt, duidt dit erop dat hij bedorven is.
 3. Ruikt de beenham vreemd?
  De beenham gaat zuur en verrot ruiken.
 4. Proeven of beenham niet meer goed is.
  Als de beenham bedorven, haast zuur smaakt, is deze niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de beenham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft beenham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook beenham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de beenham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar beenham dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips beenham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar beenham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de beenham ook in folie wikkelen. Hoe beter de beenham verpakt is, hoe langer de beenham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de beenham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je beenham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de beenham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je beenham over de datum eten?

Nee, op beenham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als beenham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de beenham zitten.

Ik heb beenham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je beenham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je beenham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Beenham mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van beenham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de beenham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor beenham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *