Categorieën
Vleeswaren

Bacon bewaren

Hoe lang is bacon houdbaar? Op bacon vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je bacon kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de bacon geopend? Dan is de bacon minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de bacon nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: Varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Bacon bewaren

Hoe lang is bacon houdbaar?

Bacon komt uit China. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Al in de 15e eeuw werd bacon in China gemaakt. Destijds werden stukjes varkensbuik gezouten en In 1942 werd bacon voor het eerst in plakjes broodbeleg verkocht. In Engeland omvat bacon overigens alle soorten spek. Hier is tegenwoordig soms verwarring over.

Bacon is natuurlijk heel populair als ontbijt, maar kan ook goed bij de lunch op een broodje of sandwich. Ook wordt het bij het avondeten als ingrediënt van gerechten gebruikt.

Varianten en andere soorten van bacon zijn: kalkoenbacon, kippenbacon en lamsbacon.

Ongeopend is bacon houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze bacon (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)5-7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden
Hoelang is bacon houdbaar

Belangrijk: Eet bacon niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de bacon uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid bacon

Op bacon (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de bacon niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de bacon er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de bacon.

Ook als de bacon er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je bacon het beste bewaren?

Bacon bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt bacon onder in de koelkast.

Onderin de koelkast is het kouder, waardoor het de beste plek is voor het opslaan van bederfelijke producten.

Bacon in de koelkast bewaren

Je kunt de bacon het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de bacon. Ook kun je de bacon bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies bacon:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 5-7 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de bacon onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de bacon geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je bacon invriezen?

Als je bacon langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt bacon 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de bacon in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je bacon invriezen

Hoe weet je of bacon niet meer goed is?

Als de bacon bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of bacon niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de bacon. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de bacon dan weg. Kijk ook of de verpakking van de bacon nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de bacon.
  Bacon heeft een roze kleur. De kleur van bacon varieert van lichtroze tot donkerroze.. Zo moet de bacon er dus uitziet. Maar hoe ziet bacon eruit als het niet meer goed is? Bacon verkleurt en kan zelfs groen kleuren als hij over datum is.
 3. Ruikt de bacon vreemd?
  De geur van bacon die niet meer goed is, is zuur.
 4. Proeven of bacon niet meer goed is.
  De bacon gaat bitter smaken als deze bedorven is.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de bacon nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft bacon goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook bacon niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de bacon buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar bacon dan ook maximaal 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips bacon bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar bacon in een luchtdichte verpakking. Je kunt de bacon ook in folie wikkelen. Hoe beter de bacon verpakt is, hoe langer de bacon vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de bacon op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je bacon onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de bacon zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je bacon over de datum eten?

Nee, op bacon staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als bacon er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de bacon zitten.

Ik heb bacon over de datum gegeten, wat nu?

Heb je bacon gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je bacon bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Bacon mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van bacon met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de bacon dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor bacon waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *