Categorieën
Vleeswaren

Ardennerham bewaren

Hoe lang is ardennerham houdbaar? Op ardennerham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je ardennerham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de ardennerham geopend? Dan is de ardennerham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de ardennerham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: Varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Ardennerham bewaren

Hoe lang is ardennerham houdbaar?

Ardennerham komt uit België. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

De Ardenner ham is, hoe kan het ook anders, bedacht in de Ardennen. De officiële naam van Ardennerham is Belgische Jambon d’Ardennes.

Ardennerham eten we vaak op brood. Toch zie je ardennerham ook terug op een vleeswarenschotel (charcuterie). Zelfs als voorgerecht komt het voor. De Ardennerham wordt dan heel dun gesneden.

Varianten en andere soorten van ardennerham zijn: ardennerham en jambon d’ardenne.

Ongeopend is ardennerham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze ardennerham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)2 tot 4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is ardennerham houdbaar

Belangrijk: Eet ardennerham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de ardennerham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid ardennerham

Op ardennerham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de ardennerham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de ardennerham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de ardennerham.

Ook als de ardennerham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je ardennerham het beste bewaren?

Ardennerham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt ardennerham onder in de koelkast.

De temperatuur is lager onderin de koelkast, waardoor het de meest geschikte plek is voor het bewaren van bederfelijke producten.

Ardennerham in de koelkast bewaren

Je kunt de ardennerham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de ardennerham. Ook kun je de ardennerham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies ardennerham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 2 tot 4 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de ardennerham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de ardennerham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je ardennerham invriezen?

Als je ardennerham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt ardennerham 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de ardennerham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je ardennerham invriezen

Hoe weet je of ardennerham niet meer goed is?

Als de ardennerham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of ardennerham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de ardennerham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de ardennerham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de ardennerham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de ardennerham.
  Ardennerham heeft vaak een donkere buitenkant, terwijl de binnenkant roze is.. Zo moet de ardennerham er dus uitziet. Maar hoe ziet ardennerham eruit als het niet meer goed is? Als ardennerham niet meer houdbaar is, is deze zichtbaar verkleurd. Ook verandert de textuur.
 3. Ruikt de ardennerham vreemd?
  Als de Ardennerham zuur ruikt, is deze niet meer goed. Ook een sterk bedorven geur wijst erop dat bacon niet meer houdbaar is.
 4. Proeven of ardennerham niet meer goed is.
  Wanneer Ardennerham over de datum is, dan gaat deze vies en zurig smaken.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de ardennerham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft ardennerham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook ardennerham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de ardennerham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar ardennerham dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips ardennerham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar ardennerham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de ardennerham ook in folie wikkelen. Hoe beter de ardennerham verpakt is, hoe langer de ardennerham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de ardennerham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je ardennerham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de ardennerham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je ardennerham over de datum eten?

Nee, op ardennerham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als ardennerham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de ardennerham zitten.

Ik heb ardennerham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je ardennerham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je ardennerham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Ardennerham mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van ardennerham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de ardennerham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor ardennerham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *