Categorieën
Vleeswaren

Achterham bewaren

Hoe lang is achterham houdbaar? Op achterham vind je een “Te gebruiken tot datum” (TGT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je achterham kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de achterham geopend? Dan is de achterham minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de achterham nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Vleeswaren
 • Soort vlees: Varkensvlees
 • Houdbaarheidsdatum: Te gebruiken tot (TGT)
Achterham bewaren

Hoe lang is achterham houdbaar?

Achterham komt uit België. Het valt onder de categorië Vleeswaren.

Achterham is ontstaan als variant op ham. Achterham kan op heel veel manieren gemaakt worden. Zo heb je gegrilde achterham, gekookte achterham en achterham die op allerlei manieren gekruid is.

Achterham wordt natuurlijk gegeten als broodbeleg, maar wordt daarnaast nog voor veel meer dingen gebruikt. Zo kan het prima in een salade, maar ook als tapas gevuld met roomkaas.

Varianten en andere soorten van achterham zijn: achterham, gegrilde achterham en gekookte achterham.

Ongeopend is achterham houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze achterham (vleeswaar)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 a 2 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 5 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 a 3 maanden
Hoelang is achterham houdbaar

Belangrijk: Eet achterham niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de achterham uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Houdbaarheid achterham

Op achterham (vleeswaar) staat een Te gebruiken tot houdbaarheidsdatum (TGT). Dit betekent dat je de achterham niet na deze houdbaarheidsdatum mag gebruiken.

Zelfs als de achterham er nog normaal uitziet, kun je deze na de TGT-datum niet meer gebruiken. Je kunt dan namelijk ziek worden van de achterham.

Ook als de achterham er nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt kunnen er al bacteriën opzitten waar je ziek van kunt worden.

Hoe kun je achterham het beste bewaren?

Achterham bewaar je altijd in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt achterham onder in de koelkast.

De koelste plek in de koelkast is onderin gelegen. Dat is de optimale locatie voor het bewaren van bederfelijke goederen.

Achterham in de koelkast bewaren

Je kunt de achterham het beste bewaren in de originele verpakking. Deze is namelijk speciaal ontworpen voor de achterham. Ook kun je de achterham bewaren in een speciale vleeswarendoos of een plastic bakje.

Bewaaradvies achterham:

 • In de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.
 • Geopend ongeveer 3 tot 5 dagen dagen houdbaar.
 • Bewaar de achterham onder in de koelkast. Daar is de temperatuur het beste.
 • Als je de achterham geopend hebt, moet je het afgedekt bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een vleeswarendoos.

Let op: Alle soorten vleeswaren zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je achterham invriezen?

Als je achterham langer wilt bewaren, dan kun je deze invriezen.

Je kunt achterham 2 a 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat. Dit is ongeveer -18 °C.

Hoe langer je de achterham in de vriezer hebt, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je achterham invriezen

Hoe weet je of achterham niet meer goed is?

Als de achterham bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of achterham niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum
  Controleer altijd eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de achterham. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de achterham dan weg. Kijk ook of de verpakking van de achterham nog goed dicht zit.
 2. Kijk naar de achterham.
  Achterham is roze tot lichtrood met een stevige textuur.. Zo moet de achterham er dus uitziet. Maar hoe ziet achterham eruit als het niet meer goed is? Achterham ziet er vochtig of plakkerig uit. Ook kan de achterham verkleuren. De achterham wordt dan grauw.
 3. Ruikt de achterham vreemd?
  De achterham gaat vies ruiken. Het lijkt haast een zure geur als achterham niet meer goed is.
 4. Proeven of achterham niet meer goed is.
  Als de achterham niet meer goed is, krijgt deze een zure smaak.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de achterham nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft achterham goed buiten de koelkast?

Net zoals de meeste andere Vleeswaren is ook achterham niet lang houdbaar buiten de koelkast. Als je de achterham buiten de koelkast hebt staan, gaat de kwaliteit snel achteruit. Zeker als het warm weer is. Bewaar achterham dan ook maximaal 1 a 2 uur op kamertemperatuur buiten de koelkast.

Tips achterham bewaren

 1. Zorg voor een luchtdichte verpakking.
  Bewaar achterham in een luchtdichte verpakking. Je kunt de achterham ook in folie wikkelen. Hoe beter de achterham verpakt is, hoe langer de achterham vers blijft.
 2. Controleer de koelkasttemperatuur.
  Zorg dat de koelkast goed is ingesteld. Uit recent onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de koelkast vaak niet goed staat. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de achterham op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je achterham onder in legt. Daar is de temperatuur het beste om de achterham zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Maak de koelkast regelmatig schoon.
  Het schoonmaken van de koelkast zorgt ervoor dat er zich geen bacteriën vormen in de koelkast. Dit houdt je producten in de koelkast vers en zo lang mogelijk houdbaar.
 5. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je achterham over de datum eten?

Nee, op achterham staat een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je het na weg moet gooien na die datum. Zelfs als achterham er nog goed uitziet kunnen er al ziekteverwekkers op de achterham zitten.

Ik heb achterham over de datum gegeten, wat nu?

Heb je achterham gegeten na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je daar ziek van worden. Twijfel je over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoelang mag je achterham bewaren als je zwanger bent?

Als je zwanger bent gelden er strengere regels. Achterham mag je maximaal 2 dagen bewaren als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van achterham met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de achterham dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor achterham waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *