Vleeswaren bewaren

Vleeswaren bewaren, hoe doe je dat nou het beste? We zijn er in Nederland dol op. Per Nederlander eten mannen gemiddeld iets meer dan 10 kg vleeswaren per jaar. Vrouwen en kinderen bijna 6 kg vleeswaren per jaar. Maar hoe kun je vleeswaren nou het beste bewaren? En welke soorten vleeswaren zijn er? In dit artikel vertellen we jou alles over de houdbaarheidsdatum van vleeswaren en leggen we uit hoe je vleeswaren zo goed mogelijk kunt bewaren. Ook geven we je tips over het invriezen van vleeswaren en hoe je vleeswaren langer kunt bewaren.

Vleeswaren bewaren

Vleeswaren bewaren

Vrijwel alle vleeswaren moet je in de koelkast bewaren. De regel is vaak: Ligt het product in de supermarkt in de koeling, bewaar het dan thuis ook in de koelkast. Bij de houdbaarheidsdatum op vleeswaren wordt er onderscheid gemaakt tussen een gesloten verpakking en een geopende verpakking. Wanneer je de verpakking van vleeswaren geopend hebt, zijn de vleeswaren minder lang houdbaar dan wanneer ze nog (vacuüm) verpakt zijn. Bewaar vleeswaren altijd gekoeld. Je kunt vleeswaren ook invriezen.

Vleeswaren in de koelkast bewaren

Zoals gezegd horen vleeswaren in de koelkast. In de koelkast zijn de vleeswaren houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Het gaat dan wel om ongeopende vleeswaren. Als je vleeswaren gekocht hebt, laat ze dan niet onnodig lang buiten de koelkast liggen. Probeer de vleeswaren altijd zo snel mogelijk thuis in de koelkast te leggen.

Waar horen vleeswaren in de koelkast?

Vleeswaren horen onderin de koelkast. Je kunt vleeswaren het best bewaren bij een temperatuur van rond de 4 graden Celsius. Leg vleeswaren altijd onderin de koelkast. Onderin de koelkast is de temperatuur het laagst.

Hoe vleeswaren in de koelkast bewaren?

De beste manier om vleeswaren in de koelkast te bewaren is in de originele (plastic) verpakking. Een ander goed alternatief voor het bewaren van vleeswaren is een vleeswarenbakje. Een vleeswaren bewaarbakje wordt ook wel een bewaardoos genoemd. Zo heb je al jouw vleeswaren gemakkelijk bij elkaar liggen en netjes opgeruimd. Bovendien wil de originele plastic verpakking van vleeswaren nog wel eens scheuren of opkrullen. Hier heb je met een vleeswaren bewaardoos geen last meer van.

Vleeswaren invriezen

Vleeswaren invriezen, kan dat? Het is een veelgehoorde vraag. Veel mensen vriezen wel gewoon vlees in, maar vleeswaren invriezen gebeurt (nog) niet zoveel. Terwijl het invriezen van vleeswaren ook gewoon kan. Op deze manier zijn de vleeswaren veel langer houdbaar. Het invriezen van vleeswaren is bijvoorbeeld heel erg handig wanneer vleeswaren in de aanbieding zijn. Zo kun je optimaal van de aanbieding gebruik maken en dus geld besparen.

Kun je vleeswaren invriezen?

Ja, vleeswaren kun je net als vlees gewoon invriezen. Ingevroren vleeswaren blijven ongeveer 3 maanden goed in de vriezer, maar het verschilt per soort vleeswaar. Gebruik voor het invriezen van vleeswaren het liefst de originele verpakking (als deze nog gesloten is). Als je deze niet meer hebt kun je een speciale diepvrieszak of diepvriesbak gebruiken. Als je vleeswaren in gaat vriezen, schrijf dan altijd de datum op van wanneer je het invriest. Op deze manier kun je goed zien hoelang de producten al in de vriezer liggen. Vries vleeswaren het liefst zo snel mogelijk in. Vries geen vleeswaren in die al over de houdbaarheidsdatum zijn. Na ongeveer 24 uur zijn de vleeswaren volledig ingevroren.

Vleeswaren ontdooien

Wil je jouw ingevroren vleeswaren weer ontdooien? Doe dit dan altijd in de koelkast. Is de kans het kleinst dat er bacteriën op de vleeswaren komen. Bovendien ontdooien de vleeswaren langzamer in de koelkast. Hierdoor behouden ze hun smaak en vocht het beste. Ontdooi vleeswaren dus altijd in de koelkast om de beste kwaliteit van je vleeswaren te garanderen.

Houdbaarheidsdatum vleeswaren

Op vleeswaren kun je verschillende houdbaarheidsdatums tegenkomen. Er zijn twee verschillende soorten houdbaarheidsdata die op vleeswaren kunnen staan:

 1. THT-datum (op de verpakking staat dan: tenminste houdbaar tot).
 2. TGT-datum (op de verpakking staat dan: te gebruiken tot).

Op het etiket staat altijd duidelijk vermeld waar je de houdbaarheidsdatum kunt vinden. Zo staat er bijvoorbeeld, “tenminste houdbaar tot, zie bovenzijde”, of, “te gebruiken tot, zie onderzijde”. Het verschil tussen deze twee houdbaarheidsdatums is belangrijk. Producten met een “te gebruiken tot datum” moet je na het verstrijken van deze datum weggooien. Producten met een “tenminste houdbaar tot datum” garanderen de kwaliteit en houdbaarheid tot die datum. Daarna kan de kwaliteit afnemen.

Vleeswaren THT – tenminste houdbaar tot

Op sommige vleeswaren vind je een THT-datum. Deze datum staat voor tenminste houdbaar tot. Dit betekent dat de kwaliteit van de vleeswaren tot deze datum gegarandeerd wordt. Je hoeft de vleeswaren na het verstrijken van deze datum echter niet meteen weg te gooien. De kwaliteit gaat wel achteruit, maar het product is (soms) nog prima te eten. Gebruik hiervoor de checklist hieronder.

Vleeswaren TGT – te gebruiken tot

Er zijn tal van vleeswaren waarop een TGT-datum staat. Als er op de verpakking van vleeswaren staat “te gebruiken tot”, moet je het product na het verstrijken van deze datum ook echt weggooien. Ook als het product er nog gewoon prima uitziet mag je geen risico met deze vleeswaren nemen. Er kunnen namelijk onzichtbare bacteriën of ziektes in de vleeswaren aanwezig zijn. Neem met vleeswaren met een TGT-datum dus geen enkel risico.

Checklist houdbaarheid vleeswaren

Wil je zelf de houdbaarheid van je vleeswaren controleren? Dan kun je dat doen met de volgende checklist:

 1. Kijk op de verpakking van de vleeswaren waar je de houdbaarheidsdatum kunt vinden.
 2. Kijk goed of het gaat om een THT-datum (tenminste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).
 3. Gaat het om een TGT-datum en is de datum verstreken? Gooi de vleeswaren dan weg. Gaat het om een THT-datum? Gebruik dan je zintuigen.
 4. Gebruik bij een THT-datum je zintuigen om te bepalen of het product nog goed is.
  – Kijk of de vleeswaren geen vreemde kleur heeft of dat er schimmel te zien is.
  – Ruik of de vleeswaren niet raar ruiken.
  – Proef om te zien of de vleeswaren nog goed zien. Smaakt het vreemd? Spuug het dan uit en gooi de vleeswaren weg.

Geopende vleeswaren bewaren

Heb je vleeswaren in huis die al geopend zijn? Dan verschilt de houdbaarheidsdatum per soort vleeswaren. Iedere soort vleeswaren heeft zijn eigen houdbaarheidsdatum als het geopend is. De meeste vleeswaren zijn tussen de twee en vijf dagen geopend houdbaar in de koelkast. In onderstaand schema vind je de houdbaarheidsdatum per vleeswaren wanneer je deze geopend hebt. Controleer ook altijd de verpakking, vaak staat op de verpakking aangegeven hoe lang je de vleeswaren kunt bewaren als je de verpakking geopend hebt. Voor verse vleeswaren van de slager geldt vaak een aanzienlijk kortere houdbaarheidsdatum. Neem geen risico met vleeswaren. Twijfel je of de vleeswaren nog goed zijn? Gooi ze dan weg.

Een overzicht van vleeswaren bewaren:

Soorten vleeswaren

Er zijn heel veel verschillende soorten vleeswaren. We houden nou eenmaal van veel verschillende vleeswaren. Om jou een overzicht te geven van verschillende soorten vleeswaren hebben we er een aantal op een rijtje gezet.

 • Gekookte vleeswaren (gekookte ham, gekookte boterhamworst, etc.).
 • Lever (zoals smeerworst, paté, leverworst, etc.).
 • Ham (schouderham, achterham, beenham, etc.).
 • Rundvlees als beleg (runderrookvlees, runderrollade, rundergrillworst, filet americain, etc.).
 • Ribvlees en spek (casselerrib, katenspek, ontbijtspek, etc.).
 • Kalfsvlees als broodbeleg (kalfsrollade, kalfsvlees, etc.).
 • Kip en kalkoen (kipfilet, kipfilet met tuinkruiden, kalkoenfilet, etc.).

Iedere soort vleeswaren heeft een andere houdbaarheidsdatum. Sommige vleeswaren zijn na opening nog maar één of twee dagen houdbaar, terwijl je andere vleeswaren nog langer goed blijven. We hebben in onderstaande tabel de houdbaarheidsdatum van de meest populaire vleeswaren op een rijtje gezet:

VleeswarenHoudbaar in koelkast (geopend)Houdbaar in de vriezer
Schouderham, achterham en beenham3-5 dagen3 maanden
Paté2 dagen3 maanden
Runderrookvlees5-7 dagen3 maanden
Smeerworst en smeerleverworst4-5 dagen3 maanden
Casselerrib3-5 dagen3 maanden
Rosbief2 dagen3 maanden
Varkensfricandeau2 dagen3 maanden
Gebraden gehakt3-5 dagen3 maanden
Boterhamworst3-5 dagen3 maanden
Kipfilet3-5 dagen3 maanden
Kalkoenfilet3-5 dagen3 maanden
Runderlever3-5 dagen3 maanden
Carpaccio2 dagen9 maanden
Tartaar1 dag3 maanden
Hoe lang kun je vleeswaren bewaren?

Vleeswaren van de slager bewaren

Wil je verse vleeswaren bewaren die je bijvoorbeeld bij de slager gekocht hebt? In principe geldt voor vleeswaren van de slager die je wilt bewaren hetzelfde als voor “gewone” vleeswaren. Op de verpakking staat vaak de houdbaarheidsdatum. Ook kun je bij het kopen aan jouw slager vragen hoelang je de vleeswaren kunt bewaren. Voor verse vleeswaren van de slager geldt over het algemeen dat je ze het beste dezelfde dag of de dag erna kunt opeten. Vleeswaren van de slager hebben vaak niet allerlei toevoeging om bederf tegen te gaan (die vaak wel in supermarktvleeswaren zitten). Daarom zijn supermarktvleeswaren vaak ook langer houdbaar dan verse vleeswaren.

Vleeswaren meenemen op vakantie

Nederlanders zijn kampioen in het meenemen van eigen eten op vakantie. Naast de pot pindakaas of het pak hagelslag willen we ook wel eens vleeswaren meenemen op vakantie. Maar is het wel zo verstandig om vleeswaren mee te nemen als je op reis gaat? Nou dat ligt er natuurlijk helemaal aan waar de reis heen gaat. Ga je een weekendje weg naar bijvoorbeeld een bungalowpark in de buurt, dan kun je prima je eigen vleeswaren meenemen op vakantie. Zorg dan wel altijd dat je de vleeswaren gekoeld (bij ongeveer 4 graden Celsius) vervoerd. Je kunt de vleeswaren bijvoorbeeld in een koelbox bewaren. Ga je op een langere reis? Neem dan geen vleeswaren mee op reis. Ook niet als deze vacuüm verpakt zijn.

Vleeswaren bewaren als je zwanger bent

Als je zwanger bent moet je extra goed oppassen met het eten van vleeswaren. Dit komt door het risico op listeria en toxoplasmose. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Zwangere vrouwen wordt dan ook afgeraden om rauwe vleeswaren te eten. Voor zwangere vrouwen geldt dan ook: Eet vleeswaren na openen altijd binnen twee dagen op als je zwanger bent.

Vleeswaren bedorven

Hoe kun je zien of vleeswaren bedorven zijn? Bij verschillende vleeswaren is bederf anders. Over het algemeen worden vleeswaren wat grijzer van kleur als ze bedorven zijn. Ook ruiken de vleeswaren zuur. Bovendien worden vleeswaren die bedorven zijn plakkerig. Twijfel je of de vleeswaren en raar uitzien of vreemd ruiken? Neem geen risico met vleeswaren maar gooi ze weg.

Vleeswarenbak

Wil je vleeswaren bewaren in de koelkast? Dan kun dit doen in een speciale vleeswarenbak. Er zijn verschillende soorten op de markt. Ook zijn er koelkasten die al een ingebouwde vleeswarenbak hebben. Een vleeswarenbak wordt soms ook wel een vershouddoos genoemd. In een vershouddoos voor vleeswaren kun je jouw vleeswaren ook goed bewaren. En wil je het jezelf nog gemakkelijker maken? Let dan bij het kopen van een vershouddoos erop of deze vaatwasserbestendig is.

Bewaartips vleeswaren

Wij hebben voor jou de bewaartips voor vleeswaren op een rijtje gezet. Zo heb je direct alle tips en tricks voor het bewaren van vleeswaren in één overzicht. Op deze manier blijven jouw vleeswaren zolang mogelijk goed en van de beste kwaliteit.

 • Bewaar vleeswaren altijd gekoeld, bij een temperatuur van 4 graden Celsius.
 • Bewaar vleeswaren altijd goed afgesloten en afgedekt. Dit kan in de originele verpakking of in een speciale vleeswarenbak.
 • Ben je zwanger? Let dan goed op met het eten van (rauwe) vleeswaren.
 • Neem geen vleeswaren mee op vakantie als je deze niet gekoeld kunt houden.4
 • Vleeswaren zijn over het algemeen ongeveer 3 maanden ingevroren in de vriezer te bewaren.
 • Staat er op de vleeswaren een THT-datum (tenminste houdbaar tot)? Gebruik dan je zintuigen om te bepalen of de vleeswaren nog goed zijn.
 • Staat er op de vleeswaren een TGT-datum (te gebruiken tot)? Gooi ze na deze datum dan altijd weg, ook als de vleeswaren er nog goed uit zien.
 • Twijfel je over de kwaliteit van de vleeswaren of weet je niet zeker of vleeswaren bedorven zijn? Gooi ze dan weg. Neem geen risico.
 • Ga op zoek naar een goede vershouddoos voor vleeswaren om je vleeswaren in te bewaren.
 • Maak bij het kopen van vleeswaren gebruik van aanbiedingen en vries in wat je teveel hebt. Vleeswaren zijn uitstekend in te vriezen.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.