Categorieën
Vlees

Vlees bewaren

Vlees bewaren, hoe doe je dat het beste? Veel mensen houden wel van een lekker stuk vlees op hun tijd. Maar hoe kun je vlees nou het beste bewaren? Het is belangrijk om vlees op de juiste manier te bewaren. Op deze manier blijft de kwaliteit van het vlees het beste. Om ervoor te zorgen dat ook jij zo lang mogelijk van je vlees kunt blijven genieten hebben we voor jou uitgezocht hoe je vlees het beste kunt bewaren. Ook hebben we een aantal bewaartips voor vlees op een rijtje gezet.

Vlees bewaren

Vlees bewaren

Er zijn natuurlijk tal van verschillende soorten vlees. Bovendien heeft ieder soort vlees zijn eigen houdbaarheidsdatum. Je kunt vlees op verschillende manieren bewaren:

 • In de koelkast
 • In de vriezer
 • Vlees ontdooid bewaren

Daarnaast zit er een verschil tussen rauw vlees bewaren en bereid vlees bewaren. Als het vlees gekookt of gebakken is, dan heeft het een andere houdbaarheidsdatum dan wanneer het nog rauw is. Waar je vlees moet bewaren staat altijd op de verpakking van het vlees. Bewaar vlees altijd in de koelkast of vriezer. Laat vlees niet te lang buiten de koeling staan.

Hoe lang is vlees houdbaar

Hoe lang is vlees houdbaar? Heb je vlees gekocht in de supermarkt? Dan kun je de houdbaarheidsdatum op de verpakking aanhouden. Op de verpakking van vlees staat altijd een THT-datum of een TGT-datum. De THT-datum staat voor “tenminste houdbaar tot”. De TGT-datum betekent “te gebruiken tot”. Je kunt vlees langer bewaren door het eerst te bereiden, of door het in te vriezen.

Soorten vlees

Er zijn verschillende soorten vlees. Al deze soorten vlees hebben een ander bewaaradvies. Bij het vlees maken we onderscheid tussen:

 • Rundvlees (rosbief, biefstuk, runderlappen, ossenhaas, entrecote, bavette, rib-eye, sucadelap, carpaccio, steak, filet americain, stoofvlees, rundergehakt).
 • Lamsvlees (lamsbout, lamskotelet, lamshaas).
 • Varkensvlees (spareribs, beenham, ham, varkenshaas, kotelet, procureur, buikspek, karbonade, hamlap, varkensfilet, fricandeau, speklap, varkensschnitzel, tomahawk steak).
 • Kalfsvlees (kalfsschnitzel, kalfsentrecote, kalfsoester, osso buco, kalfslapjes).
 • Gehakt (gemengd vlees zoals gemengd gehakt of half-om-half gehakt).
 • Bereid vlees (vlees dat je al gebakken of gekookt hebt).

Om je een beetje op weg te helpen kun je onderstaand schema gebruiken:

Soort vleesBewaren in de koelkastBewaren in de vriezer
RundvleesMaximaal 4 dagen6 maanden
Lamsvlees3–4 dagen3 maanden
Varkensvlees2 dagen3 maanden
Kalfsvlees2 dagen3 maanden
Gemengd vlees1-2 dagen2 maanden
Bereid vlees1-2 dagen2-3 maanden
Houdbaarheidsdatum vlees

Vlees van de slager bewaren

Heb je vlees bij de slager gekocht en ben je op zoek naar de houdbaarheidsdatum? Op vlees van de slager staat niet altijd een houdbaarheidsdatum. Het makkelijkste is daarom om aan je slager te vragen hoelang je het vlees ongeveer kunt bewaren. Ben je al thuis? Dan is de regel dat je het vlees ongeveer 2 dagen in de koelkast kunt bewaren. Gebruik vlees van de slager het liefst zo snel mogelijk. Gehakt van de slager kun je ongeveer 1 dag bewaren. Dek vlees van de slager altijd goed af als je het in de koelkast zet. Zo voorkom je dat het vlees uitdroogt.

Vlees bewaren in de koelkast

Hoe kun je vlees het beste in de koelkast bewaren? Op welke plek in de koelkast moet je vlees bewaren en hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Dit zijn veelgehoorde vragen als het gaat om het bewaren van vlees. Door vlees op de juiste plek in de koelkast te bewaren, zorg je ervoor dat de kwaliteit van het vlees het beste blijft. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet om jou te helpen bij het goed bewaren van vlees:

 • Zorg voor de juiste temperatuur van de koelkast (rond de 3-4 graden Celcius).
 • Bewaar je vlees op de juiste plek in de koelkast (boven in de koelkast is het warmer dan onderin, warmte stijgt namelijk). Zet je rauwe vlees daarom ook altijd onder in de koelkast, boven de groentelade.
 • Maak je koelkast regelmatig schoon. Zo voorkom je dat er bacteriën vormen in de koelkast.
 • Zet rauwe producten en bereide producten nooit bij elkaar in de koelkast.
 • Dek vlees altijd goed af in de koelkast.

Hoe lang je vlees in de koelkast kunt bewaren zie je hieronder:

 • Rundvlees (ongeveer 4 dagen)
 • Lamsvlees (ongeveer 3-4 dagen)
 • Varkensvlees (ongeveer 2 dagen)
 • Kalfsvlees (ongeveer 2 dagen)
 • Gemengd vlees (ongeveer 1-2 dagen)
 • Bereid vlees (ongeveer 1-2 dagen)

Vlees bewaren in de vriezer

Heb je te veel vlees gehaald of is er een andere reden dat je vlees niet op komt? Dan kun je ervoor kiezen om je vlees in te vriezen. Zo kun je de houdbaarheidsdatum van vlees verlengen. Door het vlees in te vriezen kun je het langer bewaren. Vries vlees altijd zo snel mogelijk in. Bij het invriezen van het vlees geldt vaak: Hoe groter het stuk vlees, hoe langer je het in de vriezer kunt bewaren. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet hoe lang je vlees in de vriezer kunt bewaren:

 • Rundvlees: 6 maanden.
 • Kalfsvlees: 3 maanden.
 • Varkensvlees: 3 maanden.
 • Lamsvlees: 3 maanden.
 • Gehakt: 2 maanden.
 • Bereid vlees: 2-3 maanden.

Om ervoor te zorgen dat je vlees zo goed mogelijk houdbaar blijft in de vriezer, is het belangrijk om te zorgen voor de juiste temperatuur. De vriezer moet ongeveer -18 graden Celsius koud zijn. Zorg er bovendien voor dat je de vriezer regelmatig schoonmaakt. Tenslotte moet je de vriezer 1 à 2 keer per jaar ontdooien, om ijsvorming tegen te gaan. Dit zorgt er ook voor dat je vriezer langer mee gaat. Kun je vlees ook opnieuw invriezen? Nee dit is niet aan te raden. De kwaliteit van het vlees gaat hard achteruit en bovendien kunnen er bacteriën op het vlees zijn gekomen. Vries vlees daarom niet twee keer in.

Ontdooid vlees bewaren

Haal je vlees uit de vriezer en wil je weten hoe lang je het dan kunt bewaren? Geen nood, wij hebben het voor je uitgezocht. Hoe lang is vlees houdbaar na ontdooien:

 • Ontdooid rundvlees bewaren: 2 dagen
 • Ontdooid bereid vlees bewaren: 3-4 dagen
 • Ontdooid varkensvlees bewaren: 2 dagen
 • Ontdooid gemengd vlees (gehakt, hamburger, slavink, etc): 1 dag

Bewaar en ontdooi vlees altijd in de koelkast en niet op kamertemperatuur. Zo blijft het vlees het beste goed. Door het vlees langzaam te ontdooien blijft de kwaliteit het beste. Leg het daarom het liefst de avond van tevoren in een diep bord in de koelkast. Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat je er de dag van tevoren niet aan gedacht hebt. Dan kun je ervoor kiezen om vlees te ontdooien in de magnetron. Dit kan wel, maar zorgt wel voor kwaliteitsverlies. Het vlees wordt dan droger.

Vlees voor gebruik uit de koelkast

Je leest het vast vaak in veel recepten: Haal je vlees voor gebruik uit de koelkast. Door vlees voor het bereiden uit de koelkast te halen zorg je ervoor dat je het vlees beter kunt bereiden. Haal vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast. Hierdoor blijft het vlees malser. Als je een koud stuk vlees in een hete pan legt “schrikt” het vlees door het temperatuurverschil. Bovendien wordt het vlees sneller gaar dan als het vlees nog heel koud is. Een ander voordeel is dat het vlees sappiger blijft.

Vacuümverpakt vlees bewaren

Door vlees vacuüm te verpakking zorg je ervoor dat het vlees langer houdbaar is. Soms kun je vacuümverpakt vlees wel 1 à 2 weken in de koelkast bewaren. In onderstaande tabel zie je hoe lang je vacuümverpakt vlees ongeveer kunt bewaren.

Soort vleesIn de koelkast (vacuüm)In de vriezer (vacuüm)
Bereid vlees8-10 dagen6 maand
Vers vlees7 dagen6 maand
Lamsvlees2-5 dagen6 maand
Gemengd vlees2 dagen3 maand
Kalfsvlees4 dagen6 maand
Varkensvlees4 dagen12 maand
Rundvlees8 dagen12 maand

Kijk wel altijd goed of het vlees nog goed in het vacuüm zit. Als de verpakking beschadigd is komt er lucht bij en krijgen bacteriën vrij spel. Heb je vacuümverpakt vlees gekocht? Houd je dan altijd aan de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Vlees langer bewaren

Wil je vlees langer bewaren? Door vlees op de juiste manier en op de juiste plek te bewaren zorg je ervoor dat je vlees zo lang mogelijk kunt bewaren. Je kunt de houdbaarheidsdatum van vlees ook verlengen door het vlees in de vriezer te leggen.

Rauw vlees bewaren

Op rauw vlees staat altijd een houdbaarheidsdatum. Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoelang je het vlees kunt bewaren. Neem geen risico met de houdbaarheidsdatum op vlees. Je kunt er namelijk behoorlijk ziek van worden.

Gebakken of bereid vlees bewaren

Bereid vlees heeft een andere houdbaarheidsdatum dan rauw vlees. Je kunt vlees dat bereid is vaak 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Gemengd of gemalen vlees kun je maar 1 dag bewaren (gehakt, slavink, etc.).

Houdbaarheidsdatum vlees

Op vlees kun je twee soorten houdbaarheidsdata vinden. Allereerst heeft vlees soms een “tenminste houdbaar tot datum” (THT). Ten tweede kan er op vlees ook een “te gebruiken tot datum” staan (TGT). Op de verpakking van het vlees moet altijd duidelijk staan waar je de houdbaarheidsdatum kunt vinden. Dit is wettelijk verplicht. Bovendien staat er of het gaat om een THT-datum of een TGT-datum. Staat er op de verpakking van het vlees “te gebruiken tot”? Dan moet je het product na deze datum weggooien. Daarna kun je er ziek van worden. Staat er op de verpakking van het vlees “tenminste houdbaar tot”? Dan kun je het vlees na deze datum soms nog prima gebruiken. Gebruik hiervoor je zintuigen. Kijk en ruik of het vlees nog goed is. Twijfel je? Gooi het vlees dan weg.

Vlees tenminste houdbaar tot datum

Staat er op de verpakking van het vlees een “tenminste houdbaar tot” datum? Dan betekent dit dat je het vlees in ieder geval tot deze datum kunt gebruiken. Na deze datum hoef je het vlees niet meteen weg te gooien.

Vlees te gebruiken tot datum

Heb je vlees in huis waarop staat “te gebruiken tot”? Bij een “te gebruiken tot” datum gaat het om voedselveiligheid. Na deze datum kunnen er op het vlees bacterieën komen waar je goed ziek van kunt worden. Gooi vlees na het verstrijken van een te gebruiken tot datum altijd weg.

Checklist houdbaarheidsdatum vlees

 1. Bekijk op het etiket van het vlees of er een houdbaarheidsdatum op staat en waar je deze kunt vinden. Staat er geen houdbaarheidsdatum op? Zoals bij vlees van de slager? Bekijk dan in onze tabel hoe lang het vlees houdbaar is.
 2. Kijk of er op de verpakking staat: “tenminste houdbaar tot” of “te gebruiken tot”. Staat er “te gebruiken tot” en is het product over de datum? Gooi het dan direct weg. Staat er op het product “tenminste houdbaar tot”? Lees dan snel verder.
 3. Om te bepalen of een product waarop staat “tenminste houdbaar tot” nog goed is gebruik je je zintuigen. Kijk of het product er nog goed uit ziet. Ruik of het product nog vers en goed ruikt. Proef of het product niet vreemd smaakt. Heb je twijfels? Gooi het vlees dan weg.
 4. Neem geen risico met voedsel. Als je het niet vertrouwt, gooi het product dan weg.

Bewaartips vlees

 • Bewaar vlees altijd in de koeling en laat het niet op kamertemperatuur komen.
 • Koop je vlees in de supermarkt? Zet het dan zo snel mogelijk thuis in de koeling.
 • Zorg voor de juiste koelkasttemperatuur als je vlees bewaard. Dit is ongeveer 3 °C of 4 °C.
 • Bewaar rauw vlees nooit in de buurt van bereid vlees.
 • Dek vlees altijd goed af als je het bewaart.
 • Vries je vlees in? Schrijf dan altijd even de datum van invriezen op de verpakking. Zo weet je hoe lang je het vlees kunt bewaren.
 • Maak je vriezer en koelkast regelmatig goed schoon om ziektes en bacteriën buiten de deur te houden.
 • Laat vlees niet te lang buiten de koelkast staan.
 • Ontdooi vlees altijd langzaam, zo blijft de kwaliteit het beste.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.