Categorieën
Vis

Vis bewaren

Vis bewaren: Alles over het bewaren en de houdbaarheid van vis. In Nederland zijn we er dol op, een lekker stukje vis. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten vis en al deze soorten hebben een andere houdbaarheidsdatum. Ook moet je veel verschillende soorten vis op een andere manier bewaren. Om duidelijkheid te scheppen in het bewaren van het vis hebben we alles even op een rijtje gezet. Zo kom je alles te weten over de houdbaarheid van vis.

Vis bewaren

Vis bewaren

Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 6 kg vis per jaar. Niet gek dus dat we ook willen weten hoe we vis het beste kunnen bewaren. Allereerst moet vis altijd gekoeld bewaard worden. Er zijn verschillende soorten vis en bovendien zijn deze soorten vis ook nog eens allemaal anders verpakt. Een klein overzicht:

 • Vis
 • Schelpdieren
 • Schaaldieren

Naast deze soorten vis zijn er ook nog allerlei verschillende manieren waarop de vis verpakt kan zijn. Je kunt in de supermarkt of bij de visboer vis op verschillende manieren kopen:

 • Ingevroren vis.
 • Vis uit de koeling
 • Verse vis
 • Gepaneerde vis
 • Vis uit blik

Bewaar vis altijd gekoeld in de koelkast bij ongeveer 4 °C of in de vriezer bij ongeveer -18 °C. Zorg er daarnaast voor dat de vis altijd goed afgedekt is. Zo voorkom je dat de vis uitdroogt. Vis uit blik kan je gewoon in de voorraadkast bewaren.

Houdbaarheid vis

Om duidelijkheid te scheppen over de houdbaarheid van vis hebben we de houdbaarheidsdatum van de verschillende soorten vis voor jou op een rijtje gezet. In onderstaand schema kun je zien hoelang je elke vissoort ongeveer kunt bewaren:

VissoortBewaren in de voorraad kastBewaren in de koelkastBewaren in de vriezer
Verse visX1-2 dagen3 maanden
Vis uit blik1 jaar en soms wel tot 5 jaarNa openen 2-3 dagen3 maanden
Vis uit de vriezerX1-2 dagenTot THT/TGT datum
SchaaldierenXGeopend 1 dag, gekookt 2 dagen in de koelkast, rauw tot TGT datum3 maanden
SchelpdierenXGeopend 1 dag, gesloten tot de TGT datum3 maanden

*Check voor de houdbaarheid van vis altijd de verpakking van het product. Op de verpakking van het visproduct vind je vaak extra informatie over de houdbaarheidsdatum. Hou je hier altijd aan. Twijfel je over de houdbaarheid van je vis, schaal- of schelpdieren? Gooi het dan weg.

Houdbaarheidsdatum vis

De houdbaarheid van vis varieert nogal. Tonijn uit blik is jaren houdbaar terwijl je verse vis van de markt het beste dezelfde dag nog kunt opeten. Vandaar dat we de houdbaarheid van de meest gekocht vissoorten in Nederland voor jou op een rijtje hebben gezet. In onderstaande tabel kun je zien hoe lang vis houdbaar is in de koelkast en hoe lang je het in de diepvries kunt bewaren.

VissoortHoudbaar in de koelkast (geopend)Houdbaar in de vriezer
Ansjovis2 dagen3 maanden
Forel2 dagen3 maanden
Garnalen1 dag3 maanden
Gerookte zalm2 dagen3 maanden
Haring2 dagen3 maanden
Inktvis1 dag3 maanden
Kabeljauw1 dag6 maanden
Kibbeling2 dagen3 maanden
Lekkerbek2 dagen3 maanden
Makreel2 dagen3 maanden
Mosselen1 dag3 maanden
Paling2 dagen3 maanden
Pangasius2 dagen3 maanden
Tilapia2 dagen3 maanden
Tonijn1 dag6 maanden
Tonijn uit blik2 dagen3 maanden
Visburger2 dagen3 maanden
Vissticks1 dag3 maanden
Witvis2 dagen3 maanden
Zalm2 dagen3 maanden
Vis bewaren: wat is de houdbaarheid van vis?

THT of TGT datum op vis

Op vis die je verpakt koopt vind je altijd een houdbaarheidsdatum. Dit kan een THT-datum zijn of een TGT-datum. THT betekent “tenminste houdbaar tot” en TGT staat voor “te gebruiken tot”. Bij een “te gebruiken tot” datum moet je de vis na deze datum weggooien. Je kunt er ziek van worden. Staat er op de verpakking van de vis “tenminste houdbaar tot”? Dan zegt dit iets over de kwaliteit van de vis en niet over de voedselveiligheid. Je kunt de vis na deze datum soms nog prima eten. Hoe zie je of vis nog goed is? Gebruik hiervoor je zintuigen:

 1. Kijk of de vis nog goed is: Ziet de vis er raar uit of zitten er vreemde, grijze plekken op de vis? Gooi de vis dan weg.
 2. Ruik of de vis nog goed is: Ruikt de vis vreemd? Komt er een hele sterke visgeur van de vis af? Gooi de vis dan weg. Vis mag best een beetje naar vis ruiken, maar het mag niet vies ruiken.
 3. Neem geen risico met vis. Twijfel je of de vis nog goed is? Gooi de vis dan weg.

Verschil schelpdieren en schaaldieren

Zowel schelpdieren als schaaldieren komen voor in zoutwater en in zoetwater. Het zijn geen vissen. Bovendien zit er wel degelijk een verschil tussen schelp- en schaaldieren. Onder schelpdieren verstaan we alle weekdieren met een schelp of kalkskelet. De bekendste schelpdieren zijn:

 • Oesters
 • Mosselen
 • Kokkels
 • Sint-Jacobsschelpen
 • Slakken

In tegenstelling tot schelpdieren zijn schaaldieren bepaalde dieren die geen wervels hebben. Deze ongewervelden hebben dan een schaal of een schild op hun rug. Schaaldieren zijn:

 • Garnalen
 • Kreeft
 • Rivierkreeft
 • Krab
 • Langoustine

Schaaldieren en schelpdieren bewaren

Allereerst is het belangrijk om te vertellen dat je schaal- en schelpdieren niet langer dan 1 dag geopend in de koelkast moet bewaren. Schep- en schaaldieren bederven namelijk snel. Om het bederven te voorkomen kun je ze het beste op de dag zelf bereiden. Je herkent bedorven schelp- en schaaldieren aan een vreemde kleur, een rare geur of als ze heel taai zijn. Gekookt kun je schaal- en schelpdieren 2 dagen in de koelkast bewaren. Als schaal- of schelpdieren in een pot of een blik zitten kun je ze langer bewaren. Op de verpakking staat dan een THT-datum (tenminste houdbaar tot).

 • Vers bewaren: 1 dag (of 3 maanden in de vriezer).
 • Gekookt bewaren: 2 dagen (of 3 maanden in de vriezer).
 • In blik of pot: Zie de THT-datum op de verpakking.

Vis in de koelkast bewaren

Het beste is om de vis op de dacht van aankoop op te eten. Heb je vis uit de supermarkt? Dan staat hier altijd een houdbaarheidsdatum op. Hou je aan deze datum. Als het gaat om een TGT-datum (te gebruiken tot), dan moet je de vis na deze datum weggooien. Als het gaat om een THT-datum (tenminste houdbaar tot), dan kun je de vis mogelijk na deze datum nog consumeren. Kijk, ruik en proef dan wel of de vis nog goed is.

Vis in vriezer bewaren

Wil je vis in de vriezer bewaren? Als je vis hebt gekocht die in de supermarkt ook al in de diepvries lag, dan kun je hem thuis gewoon ook in de vriezer leggen. De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft dan aan hoe lang je de vis kunt bewaren. Wil je zelf vis in de vriezer bewaren? Wij vertellen je hoe je dat het beste kunt doen.

 1. Vries de vis zo snel mogelijk in.
 2. Zorg dat de vis goed droog is zodat er geen ijsvorming op de vis komt. Dep de vis eventueel droog.
 3. Zorg voor de juiste temperatuur van je vriezer (-18 graden Celsius).
 4. Dek de vis goed af voor je hem invriest. Gebruik bijvoorbeeld speciale diepvrieszakjes of bakjes.
 5. Label de vis: Schrijf de datum van invriezen op de verpakking. Zo weet je altijd wanneer je de vis hebt ingevroren.
 6. Zitten er veel ijskristallen op de vis? Gooi de vis dan weg. Dit is een teken dat de vis te lang in de vriezer heeft gelegen of dat de vis niet goed verpakt was. De vis kan dan niet goed meer zijn.

Vis ontdooien

Heb je vis in de vriezer bewaard en wil je deze weer ontdooien? Het beste is om de vis de avond voor je de vis gaat bereiden in de koelkast te leggen. Je kunt vis het beste langzaam ontdooien. Smaak en textuur blijven dan het beste behouden. Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeten bent om de vis de avond van tevoren in de koelkast te leggen. Geen ramp!

Je kunt de vis dan in een bak/pan met koud water leggen (ja, koud waterZit ijs op de vis? Spoel dit dan onder de koude kraan af en dep de vis daarna droog. ). Ben je de vis helemaal vergeten en wil je graag over een half uurtje eten? Kies dan voor de ontdooistand op je magnetron (defrost stand). Doe dit niet te lang, je wilt niet dat de vis in de magnetron al gaar wordt. Heb je geen magnetron? Je kunt bevroren vis ook direct in de pan leggen. Zet het vuur dan wel zacht. Let wel op, dit komt de smaak en kwaliteit van de vis helaas niet ten goede.

Doe je bevroren vis in een stoofpotje of ga je vis uit de vriezer in de oven bereiden? Dan hoef je deze niet per se te ontdooien (maar het is natuurlijk beter van wel). De bereidingstijd kan dan wel verschillen van het recept.

Verse vis bewaren

Verse vis is natuurlijk het lekkerste op de dag zelf. Krijg je het niet op dezelfde dag op? Dan kun je het ongeveer nog 1 of 2 dagen in de koelkast bewaren. Let wel op:

 • Bewaar de vis altijd goed gekoeld bij een temperatuur van rond de 4°C.
 • Leg verse, rauw vis niet naast producten in je koelkast die al bereid zijn.
 • Maak je koelkast regelmatig schoon, je wilt niet dat bacteriën vormen in je koelkast.

Verse vis invriezen

Wil je verse vis invriezen? Verse vis koop je op de markt of bij de visboer. Je kunt verse vis prima invriezen, maar let dan wel op de volgende zaken:

 1. Als je de vis gekocht hebt, ga dan zo snel mogelijk naar huis. Je wilt niet dat de verse vis warmt wordt.
 2. Maak de vis droog met keukenpapier voor je hem invriest.
 3. Pak de vis in vershoudfolie in (magnetronfolie). Verpak de vis hierin zo strak mogelijk.
 4. Leg de vis achterin je vriezer. Zorg ook dat je vriezer op -18° staat.
 5. De verse vis is ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Vis van de visboer bewaren

Hoe lang is vis van de visboer houdbaar? We horen deze vraag steeds vaker. Vis wordt steeds populairder en steeds meer mensen gaan in het weekend graag even naar de markt. Een stukje vis van de visboer kun je het beste dezelfde dag nog eten. Dan is de vis het allerlekkerst. Gratis tip: koop verse vis aan het einde van je bezoek aan de markt. Zo is de vis zo kort mogelijk buiten de koeling. Ook kun je de vis van de visboer in een koeltas doen. Verder gelden voor vis van de visboer dezelfde regels als voor het bewaren van verse vis.

Rauwe vis bewaren

Voor rauwe vis geldt een bewaartijd van 1 á 2 dagen in de koelkast. Dit geldt voor alle rauwe vissoorten. Voor rauwe schaal en schelpdieren houd je een bewaartijd van 1 dag aan.

Vis uit blik bewaren

Vis uit blik, we zijn er in Nederland dol op. Bijna alle tonijn die in Nederland gegeten wordt, komt uit blik. Heerlijk op je pizza of als tonijnsalade. De meest verkochte soorten vis uit blik in Nederland zijn:

 • Sardines uit blik
 • Ansjovis uit blik
 • Zalm uit blik
 • Tonijn uit blik
 • Krab uit blik
 • Haring
 • Makreelfilets
 • Haring in tomatensaus

Een groot voordeel van deze vissoorten uit blik zijn dat ze heel lang houdbaar zijn. Je kunt vis in blik tot wel 5 jaar bewaren. Let wel op dat het blik niet beschadigd of ingedeukt is. Dit kan de houdbaarheidsdatum van vis in blik verkorten.

Vis bewaren na bereiding

Vis kun je op verschillende manieren bereiden. Je kunt het bakken, in de oven klaarmaken, frituren en natuurlijk ook roken. Het lekkerste is vaak toch om de vis direct dezelfde dag op te eten. Dan blijft de smaak, textuur en kwaliteit van de vis het beste. Wil je de vis toch bewaren na bereiding? Dan kan dit ongeveer 1 á 2 dagen in de koelkast.

Gebakken vis bewaren

Heb je vis gebakken? Dan kun je deze nog twee dagen in de koelkast bewaren. Zorg wel dat je de vis goed afdekt of in een afsluitbaar bakje doet. Je kunt de vis ook op een bord leggen en goed afdekken met magnetronfolie. Je kunt gebakken vis ook in de vriezer bewaren. Dan blijft de gebakken vis ongeveer 3 maanden goed.

Gerookte vis bewaren

Gerookte vis is net als gebakken vis twee dagen (geopend) houdbaar in de koelkast. Als de vis vacuümverpakt is kun je de houdbaarheidsdatum op de verpakking bekijken. Dus gerookte makreel, gerookte forel of gerookte paling kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Leg de gerookte vis dan wel onderin de koelkast, hier is de temperatuur het laagst. Dit geldt overigens voor alle soorten vis. Verse gerookte paling is soms wel een week houdbaar in de koelkast en 6 maanden in de vriezer. Je kunt ook bij je visboer vragen hoe lang de vis houdbaar is. Het gaat dan wel om de ongeopende verpakking.

Vis bewaren na vangst

Ben je zelf op visavontuur geweest en wil je weten hoe je jouw gevangen vis het beste kunt bewaren? Wij zochten voor jou uit hoe je jouw vers gevangen vis kunt bewaren. Het beste is om een koelbox mee te nemen met ijs. Dit heeft twee voordelen: Je kunt er de koude biertjes in leggen en daarna kun je het gebruiken om de vers gevangen vis te bewaren. Neem ook een rol vershoudfolie mee. Hier kun je de gevangen vis dan in doen. Vervolgens leg je de vers gevangen vis in de koelbox met ijs.

Bewaartips vis

Om je een handig overzicht te geven van hoe je vis het best kunt bewaren hebben we alle tips nog eens op een rijtje gezet:

 • Bewaar vis altijd gekoeld. Het liefst bij een temperatuur tegen het vriespunt aan, maar je koelkast (op 4 graden Celsius) volstaat ook.
 • Leg bereide vis nooit naast rauwe vis in de koelkast.
 • Doe je vis in de koelkast of de vriezer? Dek de vis dan altijd goed af of stop de vis in een afsluitbare bak.
 • Kijk ook eens naar de mogelijkheden van vis uit blik. Dit is soms tot wel 5 jaar houdbaar.
 • Maak je koelkast en vriezer regelmatig schoon. Op deze manier blijven producten langer goed en voorkom je dat er bacteriën in je koelkast ophopen.
 • Heeft u zelf nog tips? Laat het ons weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.