THT (tenminste houdbaar tot)

De THT-datum, of tenminste houdbaar tot datum, vind je op de meeste producten terug. In tegenstelling tot de TGT-datum is de tenminste houdbaar tot datum geen uiterste gebruiksdatum. De THT-datum zegt eigenlijk: Tot deze datum is het product in ieder geval nog van de beste kwaliteit, hierna kan de kwaliteit minder worden. Maar de THT-datum zegt ook: “je kunt het product na deze datum ook nog zonder gevaar voor de gezondheid eten”.

Tenminste houdbaar tot (THT)

Tenminste houdbaar tot

THT staat voor tenminste houdbaar tot. Dit betekent dus dat de fabrikant van het product de kwaliteit garandeert tot deze datum. De THT-datum wordt in de volksmond vaak ook wel de houdbaarheidsdatum genoemd. Dit is iets anders dan de TGT-datum.

THT datum

Je vindt een THT-datum op allerlei producten. Niet alleen op voedingsmiddelen maar ook op diverse andere producten vind je een THT-datum. Een tenminste houdbaar tot datum staat op alle producten die na verloop van tijd in kwaliteit achteruit kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan koekjes of chips die oud worden. Maar ook aan verf die uitdroogt. Een THT-datum zegt niets over de schadelijkheid van een product, maar alleen over de kwaliteit. Voor de veiligheid van een product kun je het beste op je eigen zintuigen vertrouwen.

Wat is de tenminste houdbaar tot-datum?

Staat er op jouw product een THT-datum? Dan zegt dit iets over de kwaliteit van het product. Een THT-datum zegt dus niets over de bederfelijkheid van een product. Hiervoor is de TGT-datum in het leven geroepen. Met een THT-datum op een product garandeert de fabrikant dat zijn product tot die datum de beste kwaliteit heeft. Na het verstrijken van de THT-datum kan de kwaliteit van een product achteruit gaan.

Waarom een THT-datum?

De THT-datum is ingevoerd om de consument een beter beeld te geven van de houdbaarheid van producten. Voor de invoering in 1991 stond op veel producten nooit een houdbaarheidsdatum. Door een THT-datum op producten te zetten wilden ze de consument beter informeren over de houdbaarheidsdatum van producten. Aan de andere kant was het doel om zo voedselverspilling tegen te gaan.

Waar staat de THT-datum?

Je vindt de THT-datum altijd op verpakkingen waarvan de kwaliteit achteruit kan gaan. Echter, je vindt nergens de afkorting THT. Dit is in Nederland niet toegestaan om verwarring met de TGT-datum te voorkomen. Er staat altijd voluit geschreven: “tenminste houdbaar tot”. Dit wordt vaak gevolgd door een locatie, bijvoorbeeld “zie bovenkant” of “zie dop”. Hier kun je vervolgens de THT-datum zien.

Wat betekent de “tenminste houdbaar tot” datum?

De THT-datum staat voor “tenminste houdbaar tot”. Dit betekent dat de producent van het product de beste kwaliteit garandeert tot die datum. Daarna kan de kwaliteit van het product afnemen. Dit betekent niet dat het product daarna niet meer goed is. Deze datum gaat namelijk niet over de veiligheid van het product. Producten na de THT-datum kun je dus ook nog prima eten. Maar let wel op: Bij de THT-datum gaat het om gesloten verpakkingen. Wanneer het product geopend is, kan de kwaliteit sneller achteruitgaan.

Gesloten of geopende verpakkingen

Een houdbaarheidsdatum gaat altijd over de gesloten verpakking. Heb je een gesloten blik boontjes in de kast staan, dan kun je deze zeer lang bewaren. Is het blik echter geopend, dan gaat de houdbaarheid hard achteruit. Bacteriën vinden dan sneller hun weg naar het eten waardoor het sneller kan bederven. Bij datums op verpakkingen gaat het dus altijd om de gesloten verpakking, of het nou een THT-datum of een TGT-datum gaat.

Verschil “tenminste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”

Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen is gebleken dat ongeveer 40 procent van de consumenten het verschil tussen de THT-datum  en TGT-datum niet weet. Bovendien blijkt dat ongeveer 16 procent van de Nederlanders eten weggooit nadat de THT-datum is verstreken. THT staat voor “tenminste houdbaar tot” en TGT betekent “te gebruiken tot”. Het grootste verschil tussen de THT of de TGT-datum is:
“Een THT-datum zegt iets over de kwaliteit van een product, de TGT-datum over de bederfelijkheid van een product”. In onderstaand schema kun je alle verschillen tussen de THT-datum en de TGT-datum terugvinden.

THT-datumTGT-datum
Tenminste houdbaar totTe gebruiken tot
Gaat over de kwaliteit van het etenGaat over de veiligheid van het eten
Na de THT-datum: prima te etenNa de TGT-datum: weggooien!
Gebruik je zintuigen om te kijken of een product nog goed is. Ruik, kijk en proef of het product nog eetbaar is. Zie je schimmels, ruikt het product vreemd of smaakt het raar? Gooi het product dan weg.Houd de TGT-datum aan om te kijken of een product nog goed is. Ook als een product er nog goed uitziet kunnen er al onzichtbare, gevaarlijke bacteriën op het product zitten. Neem geen risico.

Eten na de THT-datum opeten?

Kun je eten met een THT-datum nog veilig eten als het “over datum” is? Je kent het misschien wel, een koekje dat al een tijd in een koektrommel ligt. Het koekje is dan misschien wat slof geworden. Maar betekent dit dat je het koekje nog wel veilig kunt eten? Ja! Bij een THT-datum kan dit zeker. Een THT-datum zegt eigenlijk: “Dit voedsel heeft de beste kwaliteit tot deze datum”. Eten na de houdbaarheidsdatum toch nog opeten? Dat kun je het beste zelf testen door:

  1. Ruik
  2. Kijk
  3. Proef

Door je zintuigen te gebruiken kun je bepalen of een product nog geschikt is om op te eten. Zit er geen schimmel op het product? Ruikt het product niet vreemd? En smaakt het eten niet raar? Dan kun je het nog prima op eten. Het eten van voedsel na de THT-datum levert geen gevaar voor de gezondheid op. Om even terug te komen op het “koekje”. Het koekje is slof geworden, de kwaliteit is achteruitgegaan, maar het koekje is nog veilig te eten.

Eten over datum gegeten?

Heb je eten na de THT-datum gegeten? Kijk dan eerst goed op het etiket wat voor soort datum er opstaat. Eten met een TGT-datum kun je na de datum niet meer eten. Hier kun je ziek van worden en dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Staat er een THT-datum op het product? Dan kun je hier mogelijk wel iets last van krijgen, maar dit levert niet direct een gevaar voor je gezondheid op. Twijfel je of heb je symptomen die je niet vertrouwd? Neem dan direct contact op met een arts.


Ben je het etiket van het product kwijt? Dan kun je de volgende richtlijn gebruiken: Op producten die een beperkte houdbaarheid hebben en gekoeld bewaard moeten worden staat vaak een TGT-datum. Het gaat dan bijvoorbeeld om vleeswaren, vlees, vis, kip en andere bederfelijke producten.

Voedselverspilling

De THT-datum is ooit ingevoerd om duidelijkheid te verschaffen over de houdbaarheidsdatum van producten. Dit zou mensen beter moeten informeren over de houdbaarheid van eten en andere producten. Veel mensen weten echter niet dat je eten na de THT-datum ook prima kunt consumeren. Bovendien gooit bijna 20 procent van de mensen direct voedsel weg wanneer het over de THT-datum gaat. Het lijkt er dus op dat de “tenminste houdbaar tot” datum op een product juist een averechts effect heeft. Hierdoor wordt er veel eten verspilt en onnodig weggegooid. Om voedselverspilling tegen te gaan kun je het beste dus op je eigen zintuigen vertrouwen.

Producten met een THT-datum

Je vindt een THT-datum op allerlei soorten producten. Niet alleen op eten en drinken staat een “tenminste houdbaar tot”-datum. Je vindt een houdbaarheidsdatum soms ook schoonmaakproducten, cosmetica en bijvoorbeeld verf. Op de verpakking vind je altijd duidelijk waar de houdbaarheidsdatum staat. Kun je dit niet vinden? Dan gaat het misschien om een product zonder houdbaarheidsdatum. Er zijn grofweg drie soorten producten die een THT-datum hebben. Het gaat dan met name om hoelang je de producten kunt bewaren na de houdbaarheidsdatum kunt bewaren:

  1. Enkele dagen na de THT-datum bewaren (bijvoorbeeld yoghurt, eieren, toetjes en cake).
  2. Maanden na de THT-datum bewaren (bijvoorbeeld koekjes, boter, chocolade, chips en olie).
  3. Jaren na de THT-datum bewaren (bijvoorbeeld ingeblikte groenten, diverse pasta’s, thee en koffie, rijst, mie, spaghetti en macaroni).

Het gaat dan wel om producten met een THT-datum, dus niet met een TGT-datum. Om te controleren of de producten nog goed zijn kun je goed kijken, ruiken en proeven.

THT-datum in het buitenland

Wil je in het buitenland controleren of een product nog houdbaar is? In het buitenland gelden vaak andere regels dan in Nederland op het gebied van de houdbaarheidsdatum. In Nederland zijn wij vrij streng. In het buitenland moet je dus extra oppassen met de houdbaarheidsdatum. Meer weten over de houdbaarheidsdatum in een ander land? Bekijk dan de pagina houdbaarheidsdatum in het buitenland.

“Tenminste houdbaar tot”-datum checklist

Twijfel je over de houdbaarheid van een product? Dan kun je onze checklist gebruiken om te controleren of het product nog goed is voor consumptie. Om te weten of je voedsel na de uiterste datum nog kunt consumeren doe je het volgende:

  1. Kijk of het gaat om een THT-datum of een TGT-datum. Gaat het om een TGT-datum? Gooi het product dan weg. Gaat het om een THT-datum? Lees dan verder.
  2. Gebruik je zintuigen en controleer het product. Ruikt het product vreemd? Zit er schimmel op het product? Heeft het product een rare kleur? Gooi het product dan weg. Kijk, ruik en proef om te controleren of een product nog goed is.
  3. Neem geen risico met voedsel. Als je het niet vertrouwt, gooi het product dan weg.

THT datum product zoeken

Ben je op zoek naar de houdbaarheidsdatum van een specifiek product? Of ben je op zoek naar bewaartips van een product? Vind dan eenvoudig het product van jouw keuze in onze productencatalogus. Type eenvoudig het product van jouw keuze in en ga direct naar de productpagina om de houdbaarheidsdatum te checken. Hier vind je onder andere de “tenminste houdbaar tot” datum en vele bewaartips om jouw product zo goed mogelijk te houden.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.