TGT (Te gebruiken tot)

De TGT-datum betekent de “te gebruiken tot”-datum. Je vindt de TGT-datum op een groot aantal producten. De TGT-datum op producten zegt iets over de bederfelijkheid van producten. Staat er op een product “te gebruiken tot”? Consumeer het product na deze datum dan niet. Het product kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit in tegenstelling tot de THT-datum, die iets zegt over de kwaliteit van een product. In dit artikel vertellen we jou alles over de “te gebruiken tot” datum.

TGT datum

TGT-datum

Er zijn in Nederland twee houdbaarheidsdata: De “Te gebruiken tot” datum (TGT) en de “Tenminste houdbaar tot” datum (THT).

De TGT-datum vind je op:

 • Verse producten (vers gesneden groenten, verse sinaasappelsap, etc.)
 • Bederfelijke producten (vlees en vis)
 • Producten uit de koeling (melk en yoghurt)
 • Maaltijden (kant-en-klaar maaltijden)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van producten die een TGT-datum op de verpakking hebben staan. De “te gebruiken tot” datum vind je op veel meer producten.

Te gebruiken tot

TGT staat voor “te gebruiken tot”. Dit betekent dat je het product tot die datum mag gebruiken. Omdat in Nederland afkortingen op verpakkingen niet zijn toegestaan, vind je altijd de volledige tekst “te gebruiken tot”. Hierop volgt een plaats en een datum, bijvoorbeeld:

 • Te gebruiken tot: zie dop.
 • Te gebruiken tot: zie bovenkant.

Vervolgens kun je op de aangewezen plek de TGT-houdbaarheidsdatum vinden. Dit bestaat uit de dag en de maand, en soms ook het jaartal. Daarnaast staat er altijd bij hoe het product bewaard moet worden. Bijvoorbeeld:

 • Koel en donker bewaren
 • Gekoeld bewaren
 • Temperatuur (bijvoorbeeld bewaren bij maximaal 4°C).
 • Hoelang geopend bewaren (bijvoorbeeld: na opening 2 dagen houdbaar)

Wat is de TGT-datum?

De TGT-datum is een datum op producten die de “te gebruiken tot” datum aangeeft. Na deze datum is het product niet meer veilig om te gebruiken en kan het schadelijk voor de gezondheid zijn. Heb je een product met een “te gebruiken tot” datum? Houd je hier dan ook aan. Met een TGT-datum op een product zegt de fabrikant: je mag dit product maximaal tot deze datum gebruiken, daarna is het product niet meer veilig om te gebruiken.

Waarom een TGT-datum?

Er wordt in Nederland heel veel voedsel weggegooid. Deze voedselverspilling is niet alleen zonde, maar ook slecht voor het milieu. Om de consument beter te informeren over de houdbaarheid van producten is de “te gebruiken tot” datum in het leven geroepen. Bovendien waarschuwt de fabrikant met de TGT-datum de consument. Een te gebruiken tot datum op een verpakking zegt: na deze datum is het niet meer veilig om dit product te consumeren.

 • Waar staat de TGT-datum?

De “te gebruiken tot” datum staat onder andere op bederfelijke en gekoelde producten. Bovendien staat deze datum op producten die na de houdbaarheidsdatum gevaarlijk kunnen zijn om te consumeren. In Nederland vind je altijd de volledige tekst “te gebruiken tot”, je zult dus nooit de afkorting TGT tegenkomen. Dit is om verwarring met de THT-datum te voorkomen. Je vindt de “te gebruiken tot” datum altijd op verpakkingen van producten die een TGT-datum vereisen. De plaats van de datum staat vaak op het etiket. Bijvoorbeeld:

 • Te gebruiken tot: Zie onderkant
 • Te gebruiken tot: Zie bovenzijde verpakking

Vervolgens staat op die plaats een datum vermeld. Dit kan een dag + een maand zijn. Soms is er ook een jaartal vermeld, maar dit is niet altijd verplicht. Dit komt omdat het om producten gaat die kort houdbaar zijn.

Wat betekent de TGT-datum?

De TGT-datum, of de “te gebruiken tot” datum, gaat over voedselveiligheid. In tegenstelling tot de THT-datum die iets zegt over de kwaliteit van een product. Staat er op een verpakking van een product: “te gebruiken tot”? Dan betekent dit dat het alleen tot deze datum veilig is om het product te gebruiken. Na deze datum is het product niet meer veilig en moet het worden weggegooid. Zelfs als het product er na deze datum nog goed uit ziet, moet het worden weggegooid. Dit is bij een THT-datum niet het geval.

Voedselveiligheid

Een product heeft een TGT-datum omdat het product na deze datum niet meer veilig is om te consumeren. Ook al ziet een product er nog goed uit, het kan zijn dat het product “onzichtbare” bacteriën of giffen heeft ontwikkeld. Juist omdat deze niet altijd zichtbaar zijn en het product er nog “normaal” uit kan zien staat er een “te gebruiken tot” datum op. Ziekmakers zoals listeria en salmonella zijn bijvoorbeeld niet zichbaar, maar wel schadelijk voor de gezondheid. Neem dus geen enkel risico met producten waar een “te gebruiken tot” vervaldatum op staat. Gooi het weg!

Wanneer heeft een product een TGT-datum?

In Nederland moeten bepaalde producten verplicht een “te gebruiken tot” datum op de verpakking hebben. Het gaat dan om producten die:

 • Een bewaartemperatuur hebben tussen de 0°C en 6°C.

Óf

 • Een houdbaarheidsdatum hebben die korter is dan 5 dagen.

Het gaat dus vaak om gekoelde producten of om producten die slechts een beperkte tijd meegaan.

Gesloten of geopende verpakkingen

De “te gebruiken tot” datum gaat altijd over gesloten verpakkingen. Dit is bij iedere houdbaarheidsdatum het geval. Omdat fabrikanten vaak speciale verpakkingen hebben ontwikkeld, die voor een maximale houdbaarheid zorgen. Het product blijft in de gesloten verpakking het best. Daarom staat op producten met een TGT-datum ook altijd een geopend bewaaradvies. Op producten zie je dan bijvoorbeeld:

 • Consumeren binnen 2 dagen.
 • Te consumeren binnen 2 dagen na aankoop en niet later dan 5 januari.

Op verpakkingen met een “te gebruiken tot” datum mogen geen termen staan die onduidelijk zijn over de houdbaarheidsdatum. Zo is bijvoorbeeld “beperkt houdbaar” te vaag. Voor vlees, vis en gevogelte wordt vaak de regel aangehouden dat je het product dezelfde dag moet op eten. Een paar voorbeelden van de houdbaarheidsdatum op geopende producten:

ProductHoelang geopend bewaren?
VisDezelfde dag consumeren
VleesDezelfde dag consumeren
KipDezelfde dag consumeren
VleeswarenMaximaal 4 dagen
Verse gesneden groente (voorverpakt)Dezelfde dag consumeren
Gerookte zalm2 dagen na het openen
Melk3 – 5 dagen na het openen
Verse sinaasappelsap3 – 7 dagen na het openen

Verschil TGT-datum en THT-datum

Ongeveer 40 procent van de mensen kent het verschil niet tussen de “te gebruiken tot” en de “tenminste houdbaar tot” datums. Dit is gebleken uit verschillende onderzoeken. En dat terwijl het verschil eigenlijk heel eenvoudig is. Het grootste verschil tussen de TGT of de THT-datum is:
“Een THT-datum zegt iets over de kwaliteit van een product, de TGT-datum over de bederfelijkheid van een product”. Om jou zo goed mogelijk te informeren hebben we een schema opgesteld. In onderstaand schema kun je alle verschillen tussen de THT-datum en de TGT-datum terugvinden.

TGT-datumTHT-datum
Te gebruiken totTenminste houdbaar tot
Gaat over de veiligheid van het etenGaat over de kwaliteit van het eten
Na de TGT-datum: weggooien!Na de THT-datum: prima te eten
Houd de TGT-datum aan om te kijken of een product nog goed is. Ook als een product er nog goed uitziet kunnen er al onzichtbare, gevaarlijke bacteriën op het product zitten. Neem geen risico.Gebruik je zintuigen om te kijken of een product nog goed is. Ruik, kijk en proef of het product nog eetbaar is. Zie je schimmels, ruikt het product vreemd of smaakt het raar? Gooi het product dan weg.

Eten na de TGT-datum opeten?

Kun je eten na de TGT-datum nog opeten? Daar kunnen we eigenlijk heel duidelijk over zijn: Nee. Omdat de te gebruiken tot datum over de voedselveiligheid gaat, mag je producten na de TGT datum absoluut niet consumeren. Hier kun je ziek van worden.

Eten over datum gegeten?

Heb je eten gegeten na de TGT-datum? De te gebruiken tot datum geeft aan tot welke datum een product veilig is om te consumeren. Na deze datum kun je ziek worden van eten. Staat er een “tenminste houdbaar tot” datum op het product? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze producten zijn ook na de houdbaarheidsdatum nog prima te consumeren. Staat er een “te gebruiken tot” datum op het product? Dan kunnen er na de houdbaarheidsdatum ziektes en bacteriën op het product komen. Voel je je niet lekker of twijfel je of je ziek bent na het eten? Raadpleeg dan altijd een arts.


Ben je het etiket van het product kwijt? Dan kun je de volgende richtlijn gebruiken: Op producten die een beperkte houdbaarheid hebben en gekoeld bewaard moeten worden staat vaak een TGT-datum. Het gaat dan bijvoorbeeld om vleeswaren, vlees, vis, kip en andere bederfelijke producten. Met deze producten moet je geen risico nemen.

Producten met een TGT-datum

Er zijn natuurlijk een groot aantal producten met een “te gebruiken tot” datum op het etiket. Het gaat dan om producten die:

 • Kort houdbaar zijn.
 • Vers zijn.
 • Bederfelijk zijn.
 • Schadelijk voor de gezondheid na de houdbaarheidsdatum zijn.

Het gaat dan om producten zoals:

 • Verse sappen, uit de koeling (bijvoorbeeld sinaasappelsap)
 • Vlees
 • Vis
 • Gevogelte
 • Producten uit de koeling
 • Vleeswaren

Uiteraard zijn er nog veel meer producten die een TGT-datum hebben. Wil je een product consumeren en twijfel je over de houdbaarheidsdatum? Lees dan altijd eerst goed het etiket.

TGT-datum in het buitenland

Ben je in het buitenland of heb je een buitenlands product en wil je de houdbaarheid controleren? In het buitenland gelden soms andere regels dan in Nederland. Ook in het buitenland moet je altijd voorzichtig zijn met de houdbaarheidsdatum op producten. Ben je benieuwd hoe en waar je de houdbaarheidsdatum in het buitenland kunt vinden? Lees alles over de houdbaarheidsdatum in het buitenland.

Checklist houdbaarheidsdatum TGT

Weet je niet zeker of een product nog houdbaar is? Om te bepalen of een product wel of niet over de datum is kun je onze checklist gebruiken. Zo weet je of je eenvoudig of je eten of drinken nog kunt nuttigen:

 1. Kijk of het gaat om een THT-datum of een TGT-datum. Gaat het om een TGT-datum? Gooi het product dan weg. Gaat het om een THT-datum? Lees dan verder.
 2. Gebruik je zintuigen en controleer het product. Ruikt het product vreemd? Zit er schimmel op het product? Heeft het product een rare kleur? Gooi het product dan weg. Kijk, ruik en proef om te controleren of een product nog goed is.
 3. Neem geen risico met voedsel. Als je het niet vertrouwt, gooi het product dan weg.

TGT-datum product zoeken

Wil je de houdbaarheid van een bepaald product opzoeken? Wij hebben voor jou per product uitgebreide pagina’s opgesteld met daarop onder andere:

 • De houdbaarheid
 • Bewaartips

Je kunt gemakkelijk naar een product zoeken en zo in één oogopslag zien hoe je een product het beste kunt bewaren. Type het product van jouw keuze in het zoekvak en vindt direct alles over het bewaren van jouw product. Daarnaast vind je alles over de houdbaarheid van het product.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.