Categorieën
Fruit

Sinaasappels bewaren – Hoelang zijn sinaasappels houdbaar?

Hoe kun je sinaasappels het beste bewaren? En hoe lang zijn sinaasappels houdbaar? Op sinaasappels staat geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor moet je zelf bepalen of de sinaasappels nog houdbaar zijn.

In tegenstelling tot andere producten in de winkel vind je op sinaasappels geen “TGT– of THT-houdbaarheidsdatum”. Gelukkig vertellen we jou hoe je kunt zien of sinaasappels nog houdbaar zijn.

Tenslotte vertellen we je hoe je de beste sinaasappels uit kunt kiezen in de winkel.

Sinaasappels bewaren

Hoelang zijn sinaasappels houdbaar?

Sinaasappels gebruiken we hier thuis vaak om sinaasappels van te maken. In de zomer eten we ook graag een schijfje sinaasappel uit de koelkast. Lekker verkoelend en bovendien ook nog eens goed tegen de dorst. Het is dan ook een populaire vrucht hier thuis. Bovendien kun je alles van de sinaasappel gebruiken. Het vruchtvlees om te eten en de schil als smaakmaker in gerechten, marinades of door je kwark of yoghurt.

De sinaasappel komt van origine uit China. Er zijn oude geschriften van 300 jaar voor Christus gevonden waarin al geschreven werd over sinaasappels. In Nederland werd de sinaasappel vooral vanaf de 18e eeuw heel populair.

Enkele bekende varianten van sinaasappels zijn handsinaasappelen, perssinaasappelen, biologische sinaasappelen, bloedsinaasappelen en de navelsinaasappel.

Maar hoelang zijn sinaasappels houdbaar en wat is de beste manier om sinaasappels te bewaren?

Je kunt sinaasappels het beste in de koelkast bewaren.. Ook in de fruitschaal, de voorraadkast of het voorraadhok kun je sinaasappels bewaren, maar dan zijn sinaasappels minder lang houdbaar.

Hieronder zie je hoe lang sinaasappels houdbaar zijn:

Houdbaarheidsdatum sinaasappels

Bewaarwijze  sinaasappelsHoelang houdbaar
In de koelkast2 tot 4 weken
Op de fruitschaal1 tot 2 weken
In het voorraadhok (donker en koel)1 tot 2 weken
Gesneden sinaasappels (sinaasappelpartjes)3 a 4 dagen
In de vriezer10 maanden

Omdat op sinaasappels geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van sinaasappels verschillen.  Dit heeft met allerlei factoren te maken. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoelang de sinaasappels al in de winkel lagen voor je ze kocht. Daarom is het belangrijk om zelf goed te kijken of de sinaasappels nog houdbaar zijn.

Sinaasappels bewaren

Je kunt sinaasappels het beste in de koelkast bewaren. Dit doe je in de groentelade van de koelkast.

Je kunt sinaasappels zowel op de fruitschaal als in de koelkast bewaren. In de koelkast blijven sinaasappels net iets langer goed dan op de fruitschaal. Als je sinaasappels gaat gebruiken om sinaasappelsap van te maken, zijn ze bovendien al lekker koud als je ze in de koelkast bewaard hebt.

Sinaasappels in de koelkast bewaren

 

Sinaasappels invriezen

Je kunt sinaasappels invriezen. Haal de partjes uit de sinaasappel. Doe de sinaasappelpartjes in een vriezerbakje of zakje. Vervolgens kun je de sinaasappelpartjes tot wel een jaar in de vriezer bewaren. Tip: ook sinaasappelsap kun je prima invriezen.

In de vriezer blijven sinaasappels ongeveer 10 maanden houdbaar.

Sinaasappels invriezen

De beste sinaasappels kiezen bij het kopen

In de supermarkt wil je natuurlijk de juiste sinaasappels kiezen. Daarom geven wij wat tips waar je op moet letten als je sinaasappels gaat kopen. Je wilt natuurlijk geen sinaasappels kopen die al bijna over datum zijn. Om lekkere, goed houdbare sinaasappels uit te zoeken in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer moet je op het volgende letten:

 1. In tegenstelling tot veel andere fruitsoorten zegt de kleur van een sinaasappel niet veel over hoe lekker ze zijn. Sinaasappels die nog een beetje groen zijn kunnen net zo sappig en zoet zijn als fel oranje sinaasappels. Zachte of bruine plekken op de schil van de sinaasappel is wél een indicatie dat je die sinaasappel beter kunt laten liggen.
 2. Voel aan de sinaasappel. Een goede sinaasappel is stevig en zwaar. Hoe zwaarder de sinaasappel is, hoe meer vocht er in zit. Bovendien heeft de sinaasappel een stevige schil. Als de schil verschrompeld of gerimpeld is, kun je beter even een andere sinaasappel pakken.
 3. Kies sinaasappels die lekker ruiken. Verse, rijpe en fruitige sinaasappels geven een heerlijke zoete geur af.
Hoelang zijn sinaasappels houdbaar

Hoe weet je of sinaasappels niet meer goed zijn?

Bij sinaasappels heb je geen houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe oud de sinaasappels zijn. Daarom zul je zelf moeten bepalen of de sinaasappels nog goed zijn. Je kunt zelf bepalen of sinaasappels nog houdbaar zijn door je zintuigen te gebruiken:

 1. Zien of sinaasappels nog houdbaar zijn:
  Een sinaasappel heeft een stevige schil en is hard. Als een sinaasappel zacht en beurs wordt, of als de schil krimpt en rimpelig wordt, kun je het beter weggooien. Uiteindelijk gaat een sinaasappel, net als een mandarijn, schimmelen. Ook dan moet je hem natuurlijk niet meer opeten.
 2. De geur van bedorven of rotte sinaasappels:
  Een sinaasappel heeft een stevige schil en is hard. Als een sinaasappel zacht en beurs wordt, of als de schil krimpt en rimpelig wordt, kun je het beter weggooien. Uiteindelijk gaat een sinaasappel, net als een mandarijn, schimmelen. Ook dan moet je hem natuurlijk niet meer opeten.
 3. De smaak van sinaasappels
  Een sinaasappel die niet meer houdbaar is, verliest zijn lekkere zoete smaak en is bovendien niet meer sappig. De sinaasappel kan zelfs zuur en bitter gaan smaken. Dit is een duidelijk teken dat de sinaasappel over datum is.

Rotte of bedorven sinaasappels gegeten?

Heb je rotte of bedorven sinaasappels gegeten? Hoewel het niet meteen levensgevaarlijk is als je bedorven sinaasappelshebt gegeten, moet je er toch mee oppassen. Je kunt er namelijk wel (heel) ziek van worden. Heb je klachten na het eten van bedorven sinaasappels? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van sinaasappels met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je of de sinaasappels nog goed is? Gooi de sinaasappels bij twijfel weg. Als je bedorven sinaasappels eet, kun je daar ziek van worden.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *