Categorieën
Rijst

Rijst bewaren

Rijst bewaren, hoe doe je dat het beste? En hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van rijst? We zijn in Nederland gek op rijst. Of het nou gaat om rijst met zoetzure kip, nasi, risotto of een ander rijstgerecht. In Nederland staat rijst al jarenlang geregeld op tafel bij  veel gezinnen. Er zijn veel verschillende rijstsoorten en nog zoveel meer rijstgerechten. Maar hoe kun je al deze soorten rijst bewaren. En hoe bewaar je rijstgerechten het beste? Vaak is het ook nog eens zo dat je bij het koken van rijst veel te veel kookt. Dit betekent dat je altijd rijst over hebt. Maar ook rijst heeft een houdbaarheidsdatum. Daarom geven we jou zoveel mogelijk tips en tricks over het bewaren van rijst.

Rijst bewaren

Rijst bewaren

Als we rijst koken, maken we vaak veel teveel. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de rijst zo goed mogelijk af te meten, maar daarover later meer. Wil je rijst bewaren? Dan is het belangrijk om te weten over wat voor soort rijst het gaat. Er zijn verschillende soorten rijst:

 • Ongekookte rijst
 • Gekookte rijst
 • Rijstgerechten

Over het algemeen geldt dat je ongekookte rijst heel lang kunt bewaren. Soms tot wel 5 jaar (ook na de THT-datum). Gekookte rijst kun je ongeveer 1 á 2 dagen in de koelkast bewaren. Dit geldt ook voor rijstgerechten die je gemaakt hebt. Gekookte rijst en rijstgerechten kun je ook invriezen om ze langer te bewaren. Dan kun je ze ongeveer 3 maand bewaren.

Houdbaarheidsdatum rijst

Hoe lang is rijst houdbaar? Er zijn veel verschillende soorten rijst en iedere rijstsoort heeft zijn eigen houdbaarheidsdatum. We hebben voor jou de meest bekende en veel gegeten rijstsoorten en rijstgerecht op een rijtje gezet. Zo kun je meteen zien hoe lang je jouw rijst kunt bewaren.

Soort rijstOngekookt bewarenGekookt bewaren in de koellastRijst (gekookt) invriezen
Witte rijst1-5 jaar2 dagen3 maanden
Zilvervliesrijst1-5 jaar2 dagen3 maanden
Pandanrijst1-5 jaar2 dagen3 maanden
Paellarijst1 jaar1-2 dagen3 maanden
Risottorijst1-5 jaar1-2 dagen3 maanden
Basmatirijst1-5 jaar2 dagen3 maanden
Jasmijnrijst1-5 jaar2 dagen3 maanden
Snelkookrijst1-5 jaar2 dagen3 maanden
Wilde rijst1-5 jaar2 dagen3 maanden
Sushi rijst1 jaar1 á 2 dagen3 maanden
Mie1-5 jaar2 dagen3 maanden
BamiZie houdbaarheidsdatum verpakking2 dagen3 maanden
NasiZie houdbaarheidsdatum verpakking2 dagen2 dagen
Noedels/Noodles2 jaar2 dagen6 maanden
Soorten rijst bewaren

Dit schema is een richtlijn. Je vindt op de verpakking van de rijst altijd een houdbaarheidsdatum. Dit kan een THT-datum (tenminste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot) zijn. Gaat het om een “te gebruiken tot” datum op de rijst? Dan moet je de rijst na de houdbaarheidsdatum weggooien. Staat er op de verpakking “tenminste houdbaar tot”? Dan kun je je zintuigen gebruiken om te bepalen of de rijst nog houdbaar is:

 1. Kijk goed om wat voor soort houdbaarheidsdatum het gaat.
 2. Staat er op de verpakking “tenminste houdbaar tot”? Dan kijk, ruik en proef je om te bepalen of de rijst nog goed is.
 3. Is de rijst niet beschimmeld? Ruikt de rijst niet vreemd, muf of smerig? Zitten er geen beestjes tussen de rijst? Smaakt de rijst niet raar? Dan is de rijst nog goed.
 4. Neem geen risico met etenswaren, twijfel je over de houdbaarheid? Gooi het dan weg.

Hoeveel rijst per persoon

Om zo min mogelijk rijst te verspillen kun je ervoor zorgen dat je niet veel teveel rijst kookt. Daarom is er een handige rekenhulp. Rijst wordt na het koken ongeveer 2,5 keer zo zwaar. Dus voor de 200 gram gekookte rijst reken je ongeveer 80 gram ongekookte rijst. Maar we snappen ook dat niet iedereen een keukenweegschaal heeft. Wil je rijst afmeten zonder weegschaal? Reken dan per persoon ongeveer een halve mok of een vol (klein) koffiekopje. Zo kook je nooit teveel en hoef je geen voedsel te verspillen.

Ongekookte rijst bewaren

Ongekookte rijst is de rijst die je gewoon in de supermarkt in pakken of zakken koopt. Heb je ongekookte rijst in huis? Dan kun je dit heel lang bewaren. De ongekookte rijstkorrels zijn tussen de 1 en 5 jaar houdbaar. Je moet de rijstkorrels dan wel goed bewaren. Dit doe je op een donkere, koele en droge plek. De voorraadkast is de beste plek voor rijst. Zorg dat de ongekookte rijst niet nat wordt en dat je de ongekookte rijst goed afsluit. Dan kan het bijna niet bederven en is het heel lang houdbaar. Is de verpakking kapot of nat geweest? Dan kunnen er bacteriën en insecten bij de rijst komen. Heb je ongekookte rijst in de kast staan en twijfel je over de houdbaarheid? Je controleert dit door te kijken of er geen insecten in de rijst zitten en of de rijst niet smerig en muf ruikt.

Gekookte rijst bewaren

Gekookte rijst bewaren, hoe doe je dat nou het best en hoe lang kun je gekookte rijst bewaren? Als je teveel rijst gekookt hebt of gewoon alvast voor de volgende dag gekookt hebt kun je gekookte rijst prima bewaren. Je moet dit dan wel op de goede manier doen:

 1. Als de rijst gekookt is, laat je de rijst zo snel mogelijk afkoelen. Zet de rijst niet in de koelkast als deze nog warm is. Zet de rijst in ieder geval binnen twee uur in de koelkast of vriezer. Zorg ervoor dat je koelkast schoon is en rond de 4 °C en de vriezer rond de -18 °C.
 2. Dek de rijst goed af. Hoe beter de rijst is afgedekt, hoe beter de rijst houdbaar blijft.
 3. Je kunt gekookte rijst op deze manier maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
 4. Je kunt gekookte rijst ook invriezen. In de diepvries is gekookte rijst ongeveer 3 maanden houdbaar.

Rijst in de koelkast bewaren

Je kunt rijst goed in de koelkast bewaren. Het gaat dan wel om gekookte rijst. De rijstkorrels zijn minder geschikt om in de koelkast te bewaren. Zorg ervoor dat je koelkast schoon is en goed sluit. Ook de temperatuur is belangrijk. Deze moet altijd rond de 4 °C zijn. Dek rijst in de koelkast ook altijd goed af. Dit kun je doen in een vershoudbakje. Zet ook nooit bereide en rauwe producten naast elkaar in de koelkast. Onderin de koelkast is de temperatuur het laagst, dus daar kun je gekookte rijst het best bewaren. Maar hoe lang blijft gekookte rijst goed in de koelkast? Je kunt de gekookte rijst ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren.

Rijst invriezen

Kun je rijst invriezen? Je kunt rijst in de vriezer bewaren. Als je de rijst langer wilt bewaren is de diepvries een goede optie. Het gaat dan wel om gekookte rijst, ongekookte rijst is minder geschikt om in te vriezen. Bovendien is ongekookte rijst al heel lang houdbaar, dus invriezen is ook niet nodig. Zorg ervoor dat je de rijst eerst goed afkoelt, maar laat de rijst nooit langer dan twee uur op kamertemperatuur afkoelen. Je kunt de rijst ook even goed afgedekt buiten zetten, als het buiten koud is natuurlijk. Vervolgens doe je de rijst in een goed afsluitbare bak of zak. Als de rijst afgekoeld is, kun je de rijst invriezen. De rijst is in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar.

Zet altijd even de datum op de bakjes/zakjes, zodat je weet wanneer je het ingevroren hebt. Dit kan met een stift of een labelwriter. Zorg er tenslotte ook voor dat je je diepvries regelmatig ontdooit en schoonmaakt. Veel ijs in je vriezer zorgt ervoor dat je vriezer minder goed werkt en sneller kapot gaat.

Rijst ontdooien

Wil je ingevroren rijst weer ontdooien? Het beste is om de rijst de avond van tevoren uit de vriezer te halen. Leg de rijst dan in de koelkast. Zo kan de rijst langzaam ontdooien zonder dat het aan te hoge temperaturen wordt blootgesteld. Wil je rijst snel ontdooien? Ook dit kan, maar komt de kwaliteit van de rijst niet ten goede. Je kunt de rijst dan twee uur van tevoren op kamertemperatuur bewaren, maar we raden dit niet aan. Ook kun je de bevroren rijst in koud water leggen. Doe dit niet in warm water, dat is niet goed voor de rijst.

Ongekookte rijst bewaren

Meestal koop je ongekookte rijst in de supermarkt. Maar hoe kun je ongekookte rijst nou het beste bewaren? Ongekookte rijst is heel lang houdbaar. Je moet de ongekookte rijst dan wel op de goede manier bewaren. Dit doe je op een donkere, koele en droge plek. Je kunt de rijst bijvoorbeeld in de voorraadkast of een keukenkastje bewaren. Zorg er wel voor dat de verpakking niet nat is geworden en doe de rijst eventueel in een speciale voorraadpot.

Kan rijst bederven?

Ja, rijst kan zeker bederven. Zowel gekookte rijst en ongekookte rijst kan bederven. Ondanks dat ongekookte rijst soms wel jarenlang houdbaar is, kan het wel bederven. Zeker als je het niet goed bewaart. Zorg er altijd voor dat het droog, koel en donker bewaard blijft. Je herkent bedorven rijst aan schimmel, een muffe of ranzige geur of insecten tussen de rijst. Twijfel je over de houdbaarheid van rijst? Gooi het dan weg.

Is rijst bewaren gevaarlijk?

In rijst kan de bacterie Bacillus cereus voorkomen. Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken. De bacterie komt voor als rijst te lang bewaard wordt, of niet goed gekoeld bewaard wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om rijst snel af te koelen en in de koelkast bij 4 graden Celsius te bewaren. Als je de rijst weer wilt opwarmen, zorg dan dat je de rijst eerst goed verhit. Rijst opwarmen in de magnetron? Zorg dan dat je tussendoor de rijst goed door roert zodat de rijst goed verhit wordt.

Welke soort rijst waarvoor gebruiken

Wij hebben voor jou alle soorten rijst op een rijtje gezet en waar je deze voor kunt gebruiken:

 • Witte rijst: Voor alles.
 • Zilvervliesrijst: Geschikt voor nasi.
 • Pandanrijst of Jasmijnrijst: Thaise curry’s.
 • Basmatirijst: Indiase curry’s.
 • Sushirijst: Sushi.
 • Risottorijst: Risotto.
 • Wilde rijst: salades
 • Dessertrijst (puddingrijst): Rijstepap, rijstevla, rijstpudding, etc.

Restjes rijst gebruiken

We hebben het nu genoeg gehad over restjes rijst bewaren. Nu gaan we het hebben over restjes rijst gebruiken in andere gerechten. Je kunt namelijk alle kanten op met restjes rijst. Heb je rijst van gisteren die overgebleven is? Dan geven we jou tips om de kliekjes rijst te gebruiken. 10 tips om restjes rijst te gebruiken:

 1. Rijstepap.
 2. Gebakken rijst.
 3. Congee (een soort Aziatische rijstepap).
 4. Rijstsalade.
 5. Soep.
 6. Vegaburgers met rijst.
 7. Gefrituurde of gebakken rijstballetjes.
 8. Rijstbowl of Pokébowl.
 9. Rijstpudding.
 10. Gevulde paprika met rijst. Of natuurlijk gevulde tomaat, courgette of aubergine.

Tips rijst bewaren

Om het je gemakkelijk te maken hebben we alle tips over het bewaren van rijst nog eens op een rijtje gezet. Alles tips over de houdbaarheidsdatum van rijst en het invriezen of ontdooien van rijst vind je in ons overzicht:

 • Bewaar ongekookte rijstkorrels altijd in een goed afgesloten pot, bak of zak. Als de originele verpakking nog dicht zit is dit ook prima.
 • Bewaar gekookte rijst altijd gekoeld. Zet het binnen twee uur in de koelkast. De gekookte rijst is dan ongeveer 1 á 2 dagen houdbaar.
 • Kijk eens naar de mogelijkheden om te koken met restjes rijst. Er zijn tal van recepten om overgebleven rijst in te verwerken.
 • Schrijf altijd goed de datum op producten die je in de vriezer legt, zo weet je hoe lang ze houdbaar zijn.
 • Staat er op de verpakking van de rijst “tenminste houdbaar tot”? Dan kun je de rijst na deze datum ook nog gewoon gebruiken. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de rijst nog goed is.
 • Is rijst over datum en staat er “te gebruiken tot”? Gooi de rijst dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.