Categorieën
Fruit

Peren bewaren – Hoelang zijn peren houdbaar?

Hoe kun je peren het beste bewaren? En hoe lang zijn peren houdbaar? Op peren staat geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor moet je zelf bepalen of de peren nog houdbaar zijn.

In tegenstelling tot andere producten in de winkel vind je op peren geen “TGT– of THT-houdbaarheidsdatum”. Gelukkig vertellen we jou hoe je kunt zien of peren nog houdbaar zijn.

Tenslotte vertellen we je hoe je de beste peren uit kunt kiezen in de winkel.

Peren bewaren

Hoelang zijn peren houdbaar?

Met onze tips over de houdbaarheid en bewaarwijze van peren, blijf je nooit meer “met de gebakken peren zitten”.

De meeste peren komen uit China. Daar werden peren zo’n 4500 jaar geleden al verbouwd. Toch worden er in Nederland ook flink veel peren gekweekt. Nederland staat op de elfde plek als het gaat om het kweken en plukken van peren wereldwijd. In Nederland oogsten we ongeveer 224.000 ton peren per jaar!

Enkele bekende varianten van peren zijn Conference peer, Migo peer, Doyenné d’Hiver peer, Fred peer, Sweet sensation peer, stoofpeer, Triump de Vienne peren, Concorde peren en Gieser Wildeman peren.

Maar hoelang zijn peren houdbaar en wat is de beste manier om peren te bewaren?

Je kunt peren het beste in de koelkast bewaren.. Ook in de fruitschaal, de voorraadkast of het voorraadhok kun je peren bewaren, maar dan zijn peren minder lang houdbaar.

Hieronder zie je hoe lang peren houdbaar zijn:

Houdbaarheidsdatum peren

Bewaarwijze  perenHoelang houdbaar
In de koelkast2 tot 4 weken
Op de fruitschaal3 dagen tot een week
In het voorraadhok (donker en koel)3 dagen tot een week
Gesneden peren (partjes peer)2 dagen
In de vriezer8 tot 12 maanden

Omdat op peren geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van peren verschillen.  Dit heeft met allerlei factoren te maken. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoelang de peren al in de winkel lagen voor je ze kocht. Daarom is het belangrijk om zelf goed te kijken of de peren nog houdbaar zijn.

Peren bewaren

Je kunt peren het beste in de koelkast bewaren. Dit doe je in de groentelade van de koelkast.

Peren kun je het beste in de koelkast bewaren. Dan zijn peren namelijk veel langer houdbaar dan in de koelkast. Leg de peren 20 minuten voordat je ze wilt eten uit de koelkast. Dan worden namelijk net iets lekkerder.

Peren in de koelkast bewaren

 

Peren invriezen

Je kunt stukjes of partjes peer invriezen, maar de peer verkleurt dan wel snel. Je kunt dit gelukkig wel oplossen. Om ervoor te zorgen dat stukjes peer niet verkleuren als je ze invriest, moet je het volgende doen: Was de peer. Droog de peer vervolgens goed af. Leg de stukjes peer in een bakje en doe daar een halve liter water en een eetlepel citroensap doorheen. Laat dit 20 minuten staan. Leg de stukjes peer vervolgens los val elkaar in een schaal en vries ze 2 uur in. Daarna zijn de stukjes hard en kun je ze een een bakje bij elkaar doen en invriezen.

In de vriezer blijven peren ongeveer 8 tot 12 maanden houdbaar.

Peren invriezen

De beste peren kiezen bij het kopen

In de supermarkt wil je natuurlijk de juiste peren kiezen. Daarom geven wij wat tips waar je op moet letten als je peren gaat kopen. Je wilt natuurlijk geen peren kopen die al bijna over datum zijn. Om lekkere, goed houdbare peren uit te zoeken in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer moet je op het volgende letten:

 1. Je kunt kijken of peren al rijp zijn door ze zachtjes in te knijpen. Doe dit op het stuk waar de bolling van de peer naar het steeltje loopt. Daar moet de peer een beetje zacht zijn. Dan heb je de perfecte peer te pakken.
 2. Kies peren waar de steel nog aan zit. Peren zonder steel zijn vaak slechter dan peren met steel.
 3. Als de peer zacht is in het dikste deel, dan is de peer eigenlijk al iets te rijp. De peer moet op het dikste deel nog vrij hard zijn. Als je een peer zoekt voor door een soep, smoothie of om sap van te maken zijn dit soort peren wél geschikt.
Hoelang zijn peren houdbaar

Hoe weet je of peren niet meer goed zijn?

Bij peren heb je geen houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe oud de peren zijn. Daarom zul je zelf moeten bepalen of de peren nog goed zijn. Je kunt zelf bepalen of peren nog houdbaar zijn door je zintuigen te gebruiken:

 1. Zien of peren nog houdbaar zijn:
  Het eerste signaal dat een peer niet meer goed is, is verkleuring. Een peer wordt namelijk heel bruin en er komen vieze bruine plekken op de peren als ze niet meer goed zijn. Daarnaast wordt de peer heel zacht als de peer zijn beste tijd gehad heeft. Tenslotte moet de schil van de peer intakt blijven als je hem indrukt. Barst of scheurt de schil, dan is de paar niet meer houdbaar.
 2. De geur van bedorven of rotte peren:
  Het eerste signaal dat een peer niet meer goed is, is verkleuring. Een peer wordt namelijk heel bruin en er komen vieze bruine plekken op de peren als ze niet meer goed zijn. Daarnaast wordt de peer heel zacht als de peer zijn beste tijd gehad heeft. Tenslotte moet de schil van de peer intakt blijven als je hem indrukt. Barst of scheurt de schil, dan is de paar niet meer houdbaar.
 3. De smaak van peren
  Een peer is normaal heel zoet en ook een beetje waterig. Als de peer niet meer goed is, wordt de smaak bitter. Als de peer anders smaakt dan normaal, kun je hem het beste weggooien.

Rotte of bedorven peren gegeten?

Heb je rotte of bedorven peren gegeten? Hoewel het niet meteen levensgevaarlijk is als je bedorven perenhebt gegeten, moet je er toch mee oppassen. Je kunt er namelijk wel (heel) ziek van worden. Heb je klachten na het eten van bedorven peren? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van peren met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je of de peren nog goed is? Gooi de peren bij twijfel weg. Als je bedorven peren eet, kun je daar ziek van worden.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *