Categorieën
Pasta

Pasta bewaren

Pasta bewaren: hoe doe je dit het best? Pasta, we zijn er in Nederland dol op. Maar vaak kook je ook veel te veel? En wat doe je dan met de overgebleven pasta? En hoe zit dat met pastasaus of pastadeeg? Om jou op weg te helpen vertellen we je in dit artikel alles over de houdbaarheidsdatum van pasta en het bewaren van pasta. Er zit nogal wat verschil tussen de soorten pasta. Zo is de houdbaarheidsdatum van gedroogde pasta behoorlijk verschillend van de  houdbaarheidsdatum van verse, zelfgemaakte pasta. Ook geven we tips over het bewaren van gekookte pasta. Zo kom je er bijvoorbeeld achter hoe je kunt voorkomen dat pasta aan elkaar gaat kleven.

Pasta bewaren

Pasta bewaren

Pasta bewaren en de houdbaarheidsdatum van pasta, hoe zit dat nou precies. Allereerst zijn er verschillende soorten pasta. In dit artikel hebben we het over de volgende soorten pasta:

 • Gedroogde pasta bewaren
 • Gekookte pasta bewaren
 • Verse pasta bewaren
 • Lasagne bewaren
 • Pastadeeg bewaren

Daarnaast zullen we je alles vertellen over het bewaren van pasta in de koelkast en de vriezer. Bovendien leggen we uit hoe je pasta het beste kunt ontdooien. En wie kent het niet? Dat gekookte pasta aan elkaar gaat plakken als je het wilt bewaren. Ook daarover geven we je verschillende tips en tricks.

Houdbaarheidsdatum pasta

Voor de verschillende pastasoorten gelden verschillende houdbaarheidsdata. Daarom hebben we in onderstaand schema de houdbaarheidsdatum voor de verschillende soorten pasta op een rijtje gezet.

Pasta soortBewaren in de koelkastBewaren in de vriezer
Gekookte pasta2 dagen3 maanden
Gedroogde pasta (onbereid)1-5 jaarNiet invriezen
Verse pasta2 á 3 dagen1 maand
Pasta deeg2 á 3 dagen1 maand
Lasagne (bereid)2 dagen3 maanden
Lasagnebladen1-5 jaarNiet invriezen
Pasta: hoe lang houdbaar?

Op de verpakking van de pasta vind je ook een houdbaarheidsdatum. Dit kan een THT (tenminste houdbaar tot) of een TGT (te gebruiken tot) datum zijn. Staat er op de verpakking van de pasta “te gebruiken tot”? Dan moet je de pasta na deze weggooien. De pasta is te gebruiken tot die datum. Na die datum kun je er ziek van worden, ook als de pasta er nog goed uitziet. Gaat het daarentegen om een “tenminste houdbaar tot’” datum? Dan zegt dit iets over de kwaliteit van de pasta. Dit betekent dat je de pasta minstens tot die datum kunt gebruiken. Na die datum kun je de pasta soms nog prima eten. Maar hoe kun je zien of pasta nog goed is? Hiervoor gebruik je de volgende checklist:

 1. Kijk eerst goed of het gaat om een THT-datum of een TGT-datum.
 2. Gaat het om een TGT-datum? Gooi het product na deze datum dan weg. Gaat het om een THT-datum? Ga dan verder naar stap 3.
 3. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de pasta nog goed is. Kijk, ruik en proef om te bepalen of de pasta nog goed is.
 4. Ruikt de pasta vreemd of muf? Is de pasta beschimmeld of nat geweest? Zitten er insecten tussen de pasta? Dan is de pasta niet meer goed. Gooi de pasta dan weg.
 5. Twijfel je over de houdbaarheid van pasta? Neem geen risico met voedsel.

Pasta bewaren in de koelkast

Er zijn twee soorten pasta die je in de koelkast bewaart. Allereerst is er de verse pasta. Als je deze in de supermarkt koopt, ligt het ook altijd in de koeling. De algemene regel voor het bewaren van pasta is dan ook: “Ligt het in de supermarkt in de koeling, doe het thuis dan ook in de koelkast”. Verse pasta is 2 dagen houdbaar in de koelkast (in de originele verpakking).
Daarnaast moet je gekookte pasta ook altijd in de koelkast bewaren. Laat het eerst afkoelen buiten de koelkast, je wilt geen warme producten in de koelkast zetten. Doe dit niet langer dan 2 uur. Zet het daarna in de koelkast.

Pasta bewaren buiten de koelkast

Verse pasta bewaar je nooit buiten de koelkast. Verse pasta moet namelijk gekoeld bewaard blijven. Gedroogde pasta daarentegen bewaar je juist altijd buiten de koelkast. Dit doe je op een droge, koele en donkere plek. Gekookte pasta, dus pasta die bereid is, bewaar je ook in de koelkast. Wel laat je de pasta even afkoelen buiten de koelkast. Je wilt geen warme pasta in de koelkast zetten.

Gedroogde pasta bewaren

Gedroogde pasta kun je heel lang bewaren. Of het nou gaat om macaroni, spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, lasagnebladen, tortellini, ravioli of cannelloni. Al deze gedroogde pasta kun je tussen de 1 en 5 jaar bewaren. Let wel op dat de verpakking van de pasta nog gesloten is. Is de verpakking geopend? Doe de gedroogde pasta dan in een goed afsluitbare pot, zak of bak.

 1. Leg gedroogde pasta altijd op een droge, donkere en koele plek. Een ideale plek daarvoor is bijvoorbeeld de voorraadkast.
 2. Gedroogde pasta kun je heel lang bewaren. Op de verpakking van de gedroogde pasta staat vaak een THT-datum van 1 jaar, maar de pasta is vaak tot wel 5 jaar houdbaar.
 3. Zorg ervoor dat gedroogde pasta niet nat of warm wordt, hierdoor is het minder lang houdbaar.

Gekookte pasta bewaren

Gekookte pasta kun je ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat de gekookte pasta goed afgesloten is in een vershoudbakje. Zet de gekookte pasta zo snel mogelijk (binnen 2 uur) in de koelkast. Laat het wel altijd eerst goed afkoelen. Ook kun je gekookte pasta invriezen, het is dan 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Gekookte pasta bewaren in water

Het is een fabeltje dat je gekookte pasta het beste kunt bewaren in water. Er is echter één uitzondering. Wil je de gekookte pasta gebruiken in een pastasalade, dan kun je de pasta na het koken afspoelen met (koud) water. Zo spoel je het overbodige zetmeel van de pasta. Normaal zorgt het zetmeel ervoor dat de pastasaus beter aan de pasta kleeft, in een pastasalade hoeft dit niet. Ook als je de pasta gaat gebruiken om op te bakken, kun je de pasta eerst afspoelen. Zo blijft de pasta niet aan de pan plakken.

Gekookte pasta bewaren zonder plakken

Wil je pasta bewaren zonder plakken? Een veelgehoorde oplossing voor dit probleem is een beetje olijfolie bij het water in doen. Of door na het koken olijfolie over de pasta te gooien. Doe dit niet. Dit is hartstikke zonde en maakt de pasta bovendien erg vet. Wat je wel moet doen om te voorkomen dat pasta gaat plakken is het volgende. Bewaar een beetje kookvocht waar je de pasta in gekookt hebt. Door een klein beetje kookvocht over de pasta heen te gieten voorkom je dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Op deze manier heb je nooit meer klevende pasta.

Verse pasta bewaren

Verse pasta bewaren, hoe doe je dat? Er zijn veel verschillende soorten verse pasta’s. Je komt tegenwoordig ook steeds vaker volkoren verse pasta tegen, maar ook meergranen verse pasta en glutenvrije verse pasta ligt steeds vaker in de schappen. Verse pasta is, in tegenstelling tot de gedroogde pasta, zeer kort houdbaar. Omdat de pasta vers is, kun je deze maar ongeveer 2 dagen bewaren. Je bewaart verse pasta in de koelkast. Wil je verse pasta langer bewaren? Doe het dan in de diepvries. In de vriezer kun je verse pasta een maand bewaren bij -18 °C. Let wel op dat je de verse pasta altijd in de originele verpakking bewaart. Deze is speciaal ontworpen zodat de verse pasta zo lang mogelijk houdbaar blijft. Heb je pasta besteld? Dan kun je deze natuurlijk het beste dezelfde dag opeten. Eventuele restjes kun je ook prima de dag erna opeten maar daarna moet het toch echt de prullenbak in.

Pastadeeg bewaren

Heb je vers pastadeeg gemaakt en wil je dit bewaren? We kunnen ons goed voorstellen dat je pastadeeg graag van tevoren maakt en het daarom eventjes wilt bewaren. Dit kan gelukkig ook prima! Wat je moet doen is het deeg gewoon maken zoals je altijd doet. Je rolt het deeg vervolgens niet uit, maar kneedt het tot een bol. De pastadeegbol wikkel je vervolgens is huishoudfolie. Het is dan ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je meteen verse pasta maken van je pastadeeg? Dan kan dit ook, maar dan moet je wel een droogrek in huis hebben. Dan kun je het pastadeeg een dag op het pastadroogrek laten drogen. Tenslotte kun je vers pastadeeg ook invriezen. Het rauwe pastadeeg blijft in de vriezer ongeveer 1 maand houdbaar.

Pasta opwarmen

Pasta opwarmen, hoe doe je dit? Een veelgehoorde vraag is: Is pasta opwarmen gevaarlijk? Het antwoord is vrij simpel: Nee. Het opnieuw opwarmen van pasta is volgens verschillende bronnen gevaarlijk. Dit is in principe niet zo. Zorg er wel voor dat je de pasta snel afkoelt en in de koelkast bewaart. De pasta is dan ongeveer twee dagen houdbaar. Warm de pasta vervolgens goed op. Doe dit ook niet te snel, maar op middelmatig vuur.
Wil je pasta op nieuw opwarmen? Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kunt pasta opnieuw opwarmen in een pan, de oven of in de magnetron. Het beste is om pasta op te warmen in een pan, omdat het dan gelijkmatig gebeurt. Maar ook de magnetron of de oven zijn prima manieren om pasta weer op te warmen. Over het algemeen wordt de pasta er niet lekkerder op wanneer je het opnieuw opwarmt. Je kunt dus beter goede porties maken en de pasta voor de tweede dag opnieuw koken. Pastasaus opwarmen is namelijk geen enkel probleem.

Pasta invriezen

Wil je pasta bewaren in de vriezer? Dit kan zeker! Kies dan wel voor gekookte of voor verse pasta. Gedroogde pasta is niet geschikt om in vriezen. Bovendien is het invriezen van gedroogde pasta ook niet nodig, omdat het sowieso al heel lang (1 tot 5 jaar) houdbaar is. Je kunt pasta 1-3 maanden in de vriezer bewaren. Ook pastadeeg kun je prima invriezen. Pastadeeg is één maand houdbaar in de vriezer.

Maar hoe kun je pasta het beste invriezen? Omdat pasta snel klaar is, adviseren wij om alleen de pastasaus in te vriezen. De pastasaus is namelijk iets meer werk om te maken. Wil je weer pasta eten, dan hoef je alleen de pastasaus op te warmen en er nieuwe pasta bij te koken. Zo heb je altijd verse pasta! Wil je pasta toch invriezen? Zorg dan dat je pasta nét niet gaar is. Dan kun je de pasta na ontdooien weer koken.

*Tip: Vries pasta in porties in, zo kun je het ook weer sneller ontdooien.

Pasta ontdooien

Wil je je ingevroren pasta of pastasaus weer ontdooien? Doe dit dan langzaam. Leg de pasta het liefst de avond van tevoren in de koelkast. Heb je de pasta sneller nodig? Geen probleem! Er zijn ook andere trucjes om pasta snel te ontdooien. Hou de pasta even onder koud stromend water tot het al wat minder bevroren is. Je kunt de pasta vervolgens samen met de pastasaus opwarmen in een pan. Zo ontdooit de pasta niet alleen, maar wordt de saus ook nog eens goed opgenomen in de pasta. Pastasaus ontdooien kun je ook het beste de avond van tevoren doen. Niet gedaan? Geen paniek! Je kunt de bevroren pastasaus ook langzaam in een pannetje opwarmen. Doe dit dan wel op laag vuur.

Wat te doen met pasta die je over hebt?

Heb je restjes pasta over en weet je niet wat je er mee moet doen? Wij hebben wat tips voor je verzameld om restjes pasta te gebruiken:

 • Doe pasta door de soep. Net als vermicelli kun je ook pasta prima door een soep doen.
 • Restjes pasta kun je ook goed door een salade doen. Je kunt een heerlijke pastasalade maken.
 • Je kunt restjes pasta ook gebruiken door een frittata (Italiaanse omelet).
 • Maak een ovenschotel met de kliekjes pasta. Wat overgebleven pasta, groentes, vlees en kaas erover en je hebt een overheerlijke ovenschotel met restjes pasta.
 • Maak een roerbakgerecht met pasta. Wat pasta, groente en vlees in de wok en eventueel een sausje.
 • Uiteraard kun je de restjes pasta ook invriezen.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.